– Ashiana. De CLO neemt over van Murwin Leeflang bij Huize Ashiana. Hooghart laat weten, dat hij de zaak heeft overgenomen bij meerderheid van stemmen.
– Maduro. Het Venezolaanse staatshoofd is omstreeks het middaguur in het bestuurscentrum van Paramaribo aangekomen. Kon niet op de inauguratie van het Surinaamse staatshoofd aanwezig zijn en komt die verplichting op vrijdag 16 Oktober 2015, alsnog met 24 uur vertraging inlossen. Ook Hugo Chávez bediende zich bij leven van een dergelijk gewijzigd en flexibel protocol. De agenda voor ontmoeting(en) in Suriname, heeft geen afgebakend karakter. Opvallende omvang vertoonde Maduro niet alleen letterlijk, maar ook zijn delegatie. Intussen weet Venezuela weer voor nogal wat wereldnieuws in de pers zorg te dragen, daar waar het schending van democratische regels, normen, waarden en mensenrechten betreft: ‘Venezuelan opposition politician Manuel Rosales has been arrested on his return to the country after six years of self-imposed exile’. Mr Rosales, who said he wanted to take part in December’s parliamentary elections, was detained shortly after landing in the city of Maracaibo. He ran against the late President Hugo Chávez in 2006. Mr Rosales fled to Peru in 2009 amid corruption allegations, which he says are politically motivated. He was arrested on Thursday as he arrived at Maracaibo from the Dutch Caribbean island of Aruba. He is expected to appear in court in Caracas shortly. http://www.bbc.com/news/world-latin-america-34546419
– Duik. ‘Aanbestedingloze bedrijfsvoering…?!’. De raad van commissarissen heeft namens de Staat eindelijk een evenwichtiger duik genomen in de materie Duiker bij de Energiebedrijven Suriname. Is tot voorspelbaar besluit gekomen om de voormalig waarnemend directeur die ook al in het politiegevang zit, te ontslaan bij de energiemonopolist. Mede vanwege de imagoschade die de maatschappij opliep, gedurende een zeer dubieus gevoerd beleidsbewind. Er worden nog een ‘tig’ aantal namen genoemd, van mensen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ernstige malversaties “in – rond – bij” de EBS. Zo worden leveranciers bij name genoemd die de EBS, zaken wel of helemaal niet aanleverden. Ook nog voorfinancierden en vervolgens als ‘vermogensmelkers in miljoenen US-dollars’, bekender werden gemaakt, door een accountantsbureau en ook de Centrale Lands Accountants Dienst (CLAD). Rooffacturering en schandalig uitgedijde commissies/rentebedingen, worden conform de rekenuitkomsten nu openbaar gemaakt. Het inmiddels beschikbaar gemaakte cijfermateriaal, door justitiele autoriteiten stevig aangestikt/-tikt. Geaccumuleerde rentecalculaties ontdekt, waar ook een moloch bij om kan vallen. Nepotisme…, in casu vriendjespolitiek en familiebevoordeling van allerlei soort, op het op te schonen platform, ook al gezien. Een te verschonen gewaarwording op het net en wel ter verdere misdrijfvoorkoming, naar de toekomst toe gericht. Gelijkelijk uit te branden materie. Frommel N.V.’s die ‘wanprestaties leverden’, maar wel degelijk tientallen miljoenen uit het EBS-vermogen ontvingen, in samenspraak met directies en RvC’s…? Die ‘verhap – kunsten’ wel degelijk transnationaal exposeren en de uitvoerders daarvan zowel in ‘civiel’ als in ‘straf’, per ommegaand rechtens aanspreken. Het is nooit te laat, een onomstotelijke correctievendaad in het geheel te stellen en/of in te richten.
– Voedselverwerkers. ‘Ze wassen hun handen te weinig…’, of is het eigenlijk zo dat ze hun handen en klavieren helemaal niet wassen? Soep bij de Chinees? De vrouw die geld ontvangt van de vorige klant, telt de soepbakjes en deksels uit. Zonder de handen te wassen. In de bakkerij verpakt de caissière ook het brood en de vleesbroodjes. In het restaurant en de snackshop van een mega-supermarket, hetzelfde verwerpelijk verschijnsel. Taartjes en ander spul worden door de caissière opgeschept. Over de warung, rotishops en broodjeswinkels, kan een boek worden geschreven. En de warme worstenverkoper? ‘We frede yere!’.
– Constructie. Toen de Afobakkaweg werd geasfalteerd door een Chinese constructiegroep, is voorshands uit verschillende hoek geroepen, dat de weg veel te smal zou worden en hoogteverschil van het asfaltbed, te extreem was ten opzichte van de zachte berm. Raken de wielen van het asfalt en men tracht alsnog met dezelfde vaart weer te klimmen op het wegdek, kan men ervan op aan, dat elk voertuig over de kop gaat. Als een houttruck een personenwagen van de weg drukt, kan men erop rekenen, dat er mensen uit Voxy’s en Noah’s worden geslingerd, nadat deze over de kop zijn gegaan. Hetzelfde geldt bij klapbanden of wat al niet meer, na overbelasting van de kleine bussen die eigenlijk voor urbane gebieden zijn geconstrueerd en bepaald niet voor vervoer naar het binnen- en achterland. Een kop leest dan ook: ‘Meeste dodelijke verkeersongelukken, aan de Afobakkaweg toe te schrijven…’. De Staat kan met een pennenstreek, Noah en Voxy importen verbieden. Zien wat het mag worden.
– Contract. Na een gesprek met regeringsvertegenwoordigers zijn de arbeiders die in dienst staan van contractbedrijven ofwel gestileerder uitzendbureaus en meer dan een week lang staakten in het Coermotibo – mijngebied nabij Moengo…, weer aan de slag gegaan. Er zou overeenstemming zijn bereikt ter zake op handen zijnde afvloeiing en contractafwikkelingen met de Suralco. Contractors en sub-aannemers zijn weer aan het werk en de bauxietvoorraden, ten behoeve van de aluinaarderaffinaderij van Paranam niet langer in een gevarenzone.
– Voordeeltje. Nog een gunstiger bericht voor Bouterse-II. Het Internationaal Monetair Fonds is het helemaal niet eens, met de gefingeerde groeicijfers voor Suriname die door ECLAC zijn/werden uitgebracht. Groeicijfers van 1.5 in 2015 en 0.5 in 2016…, gekoppeld aan een inflatiegroeicijfer van 3.9 in 2014 en naar een 5.2 procent voor 2015. Het gaat verbazingwekkend goed in Suriname, na Bouterse I en naar nog ‘vijf jaar’ in Bouterse II. Dovemans oren en misleiding van de samenleving. Zowat een eeneiige tweeling. Een duo voor een mozaïek aan bestuursonvermogen binnen de kwakkeleconomie. En terwijl serieuzer zaken zich voordoen, heeft men een griezel die zich wil bezighouden…, op staatskosten te committeren aan wijzigingen van namen in de Surinaamse hooggebergten. ‘Un ne bribi noh, dati som sma e kom male fu tru…?’. http://en.mercopress.com/2015/10/08/with-brazil-contracting-3-latin-america-s-economy-will-shrink-0.3-says-imf-report http://www.worldbank.org/en/region/lac http://www.usnews.com/news/business/articles/2015/10/07/imf-sees-recession-for-latin-america-on-commodities-shockhttp://www.imf.org/External/AM/2015/imfc/statement/eng/bra.pdf
– KLM. Afstoten die handel. Zeven Fokker 70-toestellen die KLM binnenkort niet meer nodig heeft, zijn verkocht aan Air Niugini, de nationale luchtvaartmaatschappij van Papoea Nieuw-Guinea. Het eerste exemplaar is vrijdag symbolisch overhandigd. KLM heeft de Fokker 70 sinds halverwege de jaren negentig in gebruik bij zijn regionale dochter KLM Cityhopper. Vanaf december worden de toestellen geleidelijk uit de vloot gehaald en vervangen door in omvang vergelijkbare, maar flink zuiniger vliegtuigen van de Braziliaanse fabrikant Embraer.
– Energie. ‘s Werelds grootste olie- en gasbedrijven steunen de pogingen om te komen tot een internationaal akkoord over de aanpak van klimaatverandering. Dat stellen de topmannen van tien energiereuzen, waaronder Shell, Total en BP, in een vrijdag gepubliceerde gezamenlijke verklaring. Daarin beloven de bedrijven om de komende jaren mee te werken aan een verdere verlaging van de uitstoot van schadelijke gassen. Dit willen ze doen door hun eigen productieprocessen milieuvriendelijker te maken en door ervoor te zorgen dat olie en gas op een meer duurzame manier worden gebruikt. Verder wordt er geïnvesteerd in onderzoek, onder meer naar de mogelijkheden om het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen te vergroten.
Justitia Pietas Fides MMDCCCXC