Geen angst voor afschaffing studiefinanciering

Ondanks de huidige financiële situatie van de overheid, is er binnen het Fonds Studiefinanciering Suriname (FSS), het Bureau Onderwijs Informatie en Studiefaciliteiten (BOS) en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, geen angst dat de leningen en beurzen voor Surinaamse studenten onder druk komen te staan. Rabia Abdoelrahman, coördinator van het FSS, zegt in een vraaggesprek met De West: “Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar tot nu toe is er elk jaar geld gereserveerd voor de leningen.” Ook is er in 2015 door de overheid meer geld begroot voor beursgelden voor studie in Suriname dan in 2014. In 2014 was het namelijk nog bijna SRD 2 miljoen, en in 2015 is dat bijna SRD 5 miljoen.

Sinds de invoering van het FSS in 2009 kunnen Surinaamse studenten een lening ontvangen, variërend van SRD 225 tot SRD 875 per maand. Studenten mogen zelf kiezen hoeveel ze willen lenen, maar er wordt wel een analyse gemaakt van welke lening bij ze past.

De rente bedraagt vier procent per jaar, en de schuld moet afbetaald zijn binnen 2,5 keer de nominale studieduur. De afbetaling begint meteen na het afronden van de studie. Om de studenten te stimuleren, maken studenten met goede resultaten kans om hun rente niet te hoeven betalen, en lopen studenten met slechte resultaten de kans om hun lening te verliezen. Tot januari 2015 konden alleen studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en studenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) de lening ontvangen, maar sinds januari hebben ook studenten die een opleiding volgen bij particuliere HBO-instellingen en studenten die in het buitenland studeren, recht op de lening. Op dit moment ontvangen ongeveer 1800 studenten een lening van het FSS.

Minder draagkrachtige HBO- en Universiteit studenten ontvangen een beurs. Die beurs bedraagt SRD 255 per kwartaal en is voor studenten van wie het inkomen van de ouders minder of gelijk is aan SRD 26.500 per jaar. Deze beurs is gedeeltelijk een lening, want 40 procent ervan moet worden terugbetaald. 60 procent is een gift van de overheid op voorwaarde dat de studenten voor bepaalde tijd in Suriname gaan werken na hun studie. Op dit moment ontvangen 400 studenten een beurs. Ook aan de beurzen is een prestatiebeloning verbonden. Studenten die goede resultaten boeken, kunnen een prestatiebeurs van SRD 85 per jaar ontvangen.

-door Leanne de Munnik-

More
articles