Jong geleerd is oud gedaan, ook in het verkeer

Bij de Oranjeschool en de St. Aloysiusschool aan de Henck Arronstraat, zijn vanochtend de eerste ‘Veilige Schoolzones’ geopend. De zones, waarin attentiepalen, verkeersborden, paaltjes en hekwerken  geplaatst zijn en markeringen zijn aangebracht, moeten ervoor zorgen dat weggebruikers automatisch zullen zien dat ze een schoolomgeving naderen en daarop hun rijgedrag zullen afstemmen. Hierdoor moet de omgeving van de school veiliger worden voor de schoolkinderen. Weggebruikers mogen in de zones maximaal 30 kilometer per uur rijden. De attentiepalen werden onthuld door de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken samen met de kinderen van de scholen. Marcel Tjin, directeur van het Nederlandse bedrijf Tjinco, initiatiefnemer van het project, legt uit dat het belangrijk is dat de kinderen nu al leren hoe ze zo veilig mogelijk aan het verkeer kunnen deelnemen. “Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt ook in het verkeer”, zei hij in zijn toespraak.

De producten van de schoolzones maken deel uit van het educatieve Leer in Verkeer-programma, dat een samenwerking is tussen het Nederlandse bedrijf Tjinco, het Surinaamse bedrijf Screenprint N.V. en het ministerie van Openbare Werken. Tjinco is licentiehouder van de werken van de wereldberoemde tekenaar Dick Bruna, van wie de tekeningen terug te zien zijn in de materialen van de Schoolzones. Mede daardoor kunnen weggebruikers makkelijk herkennen dat ze in een Schoolzone rijden.

Behalve het verkeersmateriaal in de School-zones, krijgen de scholen ook lesmateriaal gedoneerd om de kinderen les te kunnen geven over veilig verkeer.

Eugenie Esajas, ondervoorzitter van het korps Suriname Verkeersvrijwilligers, laat weten dat ze dankbaar is dat er speciale zones zijn ingesteld, maar plaatst in haar toespraak wel de volgende kenttekening:  “Het is toch is het eigenlijk ironisch dat er Schoolzones nodig zijn.” Wij als volwassenen en jongvolwassen zouden ervoor moeten zorgen dat onze kinderen veilig over straat kunnen, maar juist deze groep is verantwoordelijk voor het onveilige verkeer.” Cindy Misie-djan, schoolleidster van de St. Aloysius-school, hoopt dat het hier niet bij blijft, maar dat er nog meer van zulke projecten zullen komen, zodat de veiligheid voor de schoolkinderen beter wordt. Initiatiefnemer Tjin, die zelf ook van Surinaamse afkomst is, legt uit dat de Schoolzones echt nodig zijn. “Vroeger reden hier lang niet zoveel auto’s als nu. Het is nu zo druk dat er nodig aandacht moest komen voor veilige verkeerszones”, zegt hij.

door Leanne de Munnik

More
articles