Porknokkers willen onder paraplu Grassalco aan de slag

(Foto: Ivan Summerville)

Een groep kleinschalige goudzoekers afkomstig uit Sarakreek, Brownsweg en het Paramaccaans gebied, heeft onlangs een verzoek gericht aan het staatsmijnbouwbedrijf N.V. Grassalco om zich te mogen oriënteren op de plant te Maripaston in het district Para. Uiteindelijk hopen ze op een optie om voor, namens of onder supervisie van het bedrijf, hun brood op een verantwoorde te kunnen blijven verdienen in de branche.

De Grassalcotop heeft een open oor voor deze porknokkers, die het afgelopen weekend een uitgebreide rondleiding hebben gehad op de plant. Na de rondleiding werd direct duidelijk dat de vertegenwoordigers van deze kleinschalige goudzoekers voor Grassalco willen werken, terwijl een ander deel in een ander verband, doch in naam van de goudonderneming, op een milieuvriendelijke manier aan goudwinning wil doen.

Toy Ferdinand die de kleinschalige goudzoekers ook vertegenwoordigde, vertelt dat hij geen concessie meer heeft en dat hij heel blij zou zijn in geval hij een concessie zou vinden om aan goudwinning te doen.

Hij is zich er wel van bewust dat de manier waarop Grassalco werkt anders is dan van de porknokkers, zij werken voor een zeer korte termijn op een plaats en begeven zich dan naar een andere locatie. Hij zegt dat het bij Grassalco om een blijvende investering gaat waarbij grote installaties gebruikt worden. In zo’n geval moet er eerst een goed onderzoek verricht worden, omdat men bij zo een grote investering voor een heel lange tijd op een locatie gevestigd zal zijn.

Ferdinand zegt dat hij graag met de leiding van Grassalco de mogelijkheid wil bespreken om voor en of namens hen aan goudwinning te doen, maar dan  op aangewezen plekken. “Ik ken verschillende gebieden en ik zou het helemaal niet erg vinden om onder de naam van Grassalco te werken waarbij mijn manschappen en ik een percentage krijgen. Het wachten is op een vervolggesprek waarbij er misschien al aangehaald kan worden voor hoeveel jaar Grassalco ons kan machtigen. Vaststaat dat we zekerheid nodig hebben, omdat we nu zonder concessie zitten.”

Sergio Akiemboto, president-directeur bij Grassalco, zegt in gesprek met De West dat deze trip met de goudzoekers door het bedrijf bedoeld is om ze te laten zien op welke milieuvriendelijke wijze de onderneming aan goudwinning doet. Gelet op de wensen van de porknokkers, is een van de vormen waaraan Grassalco denkt een stukje begeleiding waarbij deskundigheid gedeeld wordt om het proces op te starten. Samen met de overheid kunnen de zaken daarna uitgebreid worden. Akiemboto antwoordt op de vraag wat hij denkt van het voorstel casu quo verzoek van de porknokkers om onder de paraplu van Grassalco te werken, dat dit een optie is, maar dat het vraagt om veel tijd en een goede studie om alles financieel en juridisch goed uit te werken.

“Elke vorm die winstgevend is, is goed voor Grassalco”, aldus Akiemboto. Grassalco heeft grootschalige goudwinningoperaties te Maripaston, Golliath en het Lelygebergte.

-door Ivan Summerville-

More
articles