Operatie Anaconda: korte metten met illegale goudsector

Terwijl beleidmakers in Suriname met elkaar overhoop liggen over hoe zij met de illegale goudsector om moeten gaan, hebben de autoriteiten in Frans-Guyana allang een antwoord hierop gevonden: korte metten. De autoriteiten in het buurland hebben niet alleen de illegale goudmijnen gesloten en de machines vernield, maar ook de toeleveringswegen voor voeding en andere gebruiksartikelen afgesneden, waardoor de garimpeiros sterk afhankelijk van smokkelwaar uit Suriname zijn. Operatie Anaconda, een gezamenlijke actie van de veiligheidstroepen in Frans-Guyana, kijkt daarom scherp en met veel ergernis naar de uitgestrekte grens met Suriname. De gendarmerie weet dat zonder bevoorading het leven en het werk van de goudzoekers erg moeilijk en demotiverend is, dus is de focus erop gericht de smokkelwegen voortdurend te ondermijnen.operatie anaconda 3

Een Anaconda verkenningsmissie vorige week in DegradYaya, een plaats in de grensgemeente Gran Santi, leidde tot de inbeslagname van spullen die bestemd waren voor de illegale goudsector. De contrabande is ter plekke vernietigd. Maar liefst 20 eenheden van de gendarmerie, een interventiepeloton en de republikein garde hebben meegedaan aan deze missie. Het doel was simpel: hard toeslaan op de illegale goudactiviteiten op Frans grondgebied.

Met ondersteuning van helikopters van de gendarmerie hebben de gewapende mannen het gebied omsingeld. Hoewel er tijdens de operatie weinig mensen zijn aangehouden, spreekt de operatieleiding gezien de confiscaties wel van een succes.operatie anaconda 1

In beslag genomen en vernietigd zijn: 1 tent; 1 koriaal van 12 meter; 1525 liter brandstof; 150 m2 dekzeil; 1 generator; keukenapparatuur; 30L alcohol; 10 kg voedsel; 60 kg aan andere goederen, zoals kleding. Maar vooral de 271 gram ruw goud, de 5 mobiele telefoontoestellen, 2 simkaarten, een jachtgeweer en een 15pk buitenboordmotor waren het belangrijkste. De meeste zaken worden vernietigd, de brandstof mag worden ingezet voor de verdere strijd tegen de illegale goudindustrie. In beslag genomen goud gaat naar de autoriteiten en voertuigen en buitenboordmotoren worden ook ingezet of maken eventueel deel uit van schenkingen aan instanties die zich ook tegen illegale goudmijning verzetten.operatie anaconda jerrycans

De resultaten van deze verkenningsoperaties is mogelijk het gevolg van een nieuwe tactiek die de illegale goudzoekers gebruiken. Vorige week wisten de troepen een vrouw te arresteren die dienst deed als verklikker. De illegale goudzoekers geven vrouwen mobiele telefoontjes cadeau,  als tegenprestatie moeten ze meteen bellen zodra ze een helikopter in de lucht zien, of weet hebben van een aankomende of aan de gang zijnde operatie. Getipte goudzoekers alarmeren collega’s en binnen een mum van tijd hebben ze zich uit de voeten gemaakt, meestal met medeneming van goud en andere waardevolle spullen. De inbeslagname van telefoons, met daarin de nummers van de overige goudzoekers, blijken nu van essentieel belang te zijn. De telefoonnummers worden getraceerd en nog onbekende mijnen worden in kaart gebracht.operatie anaconda 4

More
articles