Supermarkten halen frisdrank met gevaarlijke stof uit schappen

Supermarkten Albert Heijn en Jumbo halen een frisdrank uit de schappen waarin het omstreden ingrediënt gebromeerde plantaardige olie zit. Dat meldt consumentenorganisatie Foodwatch. Het gaat om de frisdranken Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code. Sjoerd van de Wouw van foodwatch zegt:
“We troffen het ingrediënt aan toen we een aantal producten met omstreden kleurstoffen onder de loep namen. We zagen ‘gebromeerde soja-olie’ op de ingrediëntenlijst staan”

Ook gebruikt als vlamvertrager

Foodwatch heeft Jumbo en Albert Heijn benaderd met hun vondst en ze 24 uur de tijd gegeven om te reageren. Jumbo haalt de frisdranken van Mountain Dew, per direct uit de schappen, Albert Heijn heeft geen termijn gegeven.
De inname van gebromeerde plantaardige olie kan leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast zijn er meldingen dat bij hoge consumptie zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen kunnen optreden. Dit ingrediënt is in de Europese Unie verboden.
Mountain Dew wordt gemaakt en gedistribueerd door het Amerikaanse PepsiCo. In de Verenigde Staten is de stof omstreden, maar niet verboden. Van de Wouw:
“Het verbaast me dat deze stof blijkbaar door de controle van grote supermarkten komt. Zij zouden bij geïmporteerde producten moeten checken of de ingrediënten wel voldoen aan Europese wetgeving.” Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van de supermarkten, laat weten dat de varianten van Mountain Dew door een importeur vanuit de VS op de Nederlandse markt zijn gebracht zijn. Het CBL zegt dat de importeur erop is aangesproken en maatregelen zal treffen.

More
articles