De regering moet ruim SRD 400.000 betalen aan 62 bootsmannen in Commewijne. Per bootsman moet circa SRD 6000 betaald worden. Het gaat om subsidiemiddelen over de afgelopen negen maanden, dit vertellen de bootsmannen in afzonderlijke gesprekken met De West. Ze hopen dat de regering op korte termijn de middelen kan overmaken. “Wij wachten al negen maanden en dat is al meer dan genoeg. We hebben ook geld nodig om onze boten te onderhouden. Nu de benzineprijzen weer de lucht zijn ingegaan, zijn de kosten voor onderhoud ook hoger geworden. We moeten verf kopen om de boten een beurt te geven. Daarnaast moeten we ook nog de machines vernieuwen”, legt een bootsman van Veerplein uit.
De oversteek kost SRD 1.25 per persoon, wat niet rendabel is als er wordt gekeken naar de onderhoudskosten van een boot. Hij zegt dat de prijs van een buitenboordmachine van SRD 7000 is gestegen naar SRD 12.000.
De subsidie die op maandbasis ruim SRD 600 per boothouder is, zou niet toereikend zijn. “Ik vraag me af hoe ze de subsidie hebben berekend. De regering heeft niet eens een kostenoverzicht gemaakt. Dat bedrag per maand is gewoon opgelegd. Je hoort eerst te berekenen hoeveel onkosten we allemaal maken, maar dat is niet gebeurd”, zegt een boothouder.
Michel Nathoe, voorzitter Vereniging van Boothouders Commewijne, bevestigt de achterstalligheid in de betalingen vanuit de overheid, maar hij heeft goede hoop dat de boothouders hun geld krijgen.
In een reactie op de irritaties onder de boothouders, zegt Nathoe dat de declaraties van zes maanden al zijn verwerkt: “De middelen kunnen elk moment worden overgemaakt. De mensen worden gauw uitbetaald.”
Volgens hem wordt de subsidie steeds berekend op basis van de benzineprijzen: “De subsidie op maandbasis is goed gecalculeerd. De bootsmannen worden betaald voor het werk dat ze verzetten”, aldus Nathoe. Vierendertig van de vierenzestig bootsmannen met als standplaats Commewijne, onderhouden de route Veerplein Commewijne – Platte Brug Paramaribo (v.v.). Dagelijks gaan volgens een ruwe schatting van de boothouders 4000 tot5000 personen op en neer tussen die twee punten.