DNA tekent convenant met CI-Suriname en NIMOS

De Nationale Assemblee heeft vandaag met Conservation International Suriname en NIMOS een samenwerkingsconvenant ondertekend voor vijf jaar. De overeenkomst is bedoeld om invulling te geven aan de nationale beleidsvoornemens ten aanzien van milieu- en klimaatverandering. Uiteindelijk wil men komen tot een milieuraamwet.

De vaste parlementaire commissie Milieu en Klimaatverandering die onder leiding staat van André Misiekaba, wil samen met Conservation International CI-Suriname en NIMOS werken aan onder andere de voorbereiding van de diverse milieugerelateerde wetten, zoals de waterbeschermingswet, kustbeschermingswet, wetgeving ten aanzien van klimaatverandering en de revisie van de natuurbeschermingswet. Volgens Misiekaba is de manier hoe men nu omgaat met het milieu niet om over naar huis te schrijven, er zijn bijvoorbeeld kwikproblemen en waterbronnen die in gevaar zijn.

Vanuit het parlement is er daarom een commissie in het leven geroepen die zich gaat buigen over milieubescherming, maar gelet op de drukte en de technische zaken die allemaal een rol spelen, is er gekozen voor een convenant met CI-Suriname en NIMOS om zo te komen tot de milieuwetten en ook om het beleid te controleren. Volgens Misiekaba kunnen zaken betreffende het beschermen van het milieu op die manier sneller gerealiseerd worden, omdat zowel CI-Suriname als NIMOS zich ook sterk maken voor een goed milieu.

Misiekaba geeft verder aan dat de Milieuwet verouderd is. Iedereen is het erover eens dat deze wet vernieuwd moet worden, maar dat vergt enorm veel voorbereiding en afstemming met alle betrokken partijen. Als onderdeel van de samenwerking met CI-Suriname, is daarom opgenomen dat zij de coördinatie van dit intensieve traject voor de wetsherziening voor haar rekening zal nemen. Het hopen is dat men eind 2017, maar als het aan Misiekaba ligt medio 2016, klaar zal zijn om de Milieuwet aan te nemen.

door Ivan Summerville

More
articles