Hooggespannen verwachtingen Coming Out Week 2015

Aanstaande zaterdag zal de Coming Out Week Suriname 2015 van start gaan. Gedurende deze week worden er op verschillende plekken in Paramaribo activiteiten georganiseerd om lesbiennes, gays, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LBGT) in Suriname te versterken, en om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken. De week wordt georganiseerd in het kader van de internationale ‘Coming Out’ dag op 11 oktober en dit jaar zal de vijfde editie zijn. De organisatie van de week wordt verzorgd door de overkoepelende organisatie LBGT Platform Suriname.

Lucien Govaard, bestuurslid van de organisatie, laat weten dat de verwachtingen hooggespannen zijn: “We hopen in ieder geval op een goede sfeer tijdens de activiteiten, en ook een flink aantal personen te bereiken, betrekken en ontvangen tijdens de activiteiten ”.

Het percentage LBGT-personen in Suriname wordt geschat tussen de drie en tien procent. Het doel dit jaar is om aandacht te besteden aan de issues van LBGT-personen, en ook om te vieren dat mensen zichzelf een spiegel kunnen voorhouden en trots kunnen zijn op wie ze zijn. “Iedere ontdekking over jezelf, van iedere persoon, is een overwinning die gevierd mag worden, omdat je jezelf weer een beetje beter begrijpt”, aldus Govaard. Ook zegt hij dat het moeilijk is om de tolerantie tegenover LBGT-personen in Suriname te definiëren. “Ik denk dat er een verschil is tussen acceptatie en tolerantie”, zegt hij. ”Tolerantie gaat meer over het algemeen, en dat is misschien niet altijd positief, maar ik denk dat acceptatie vooral over individuele gevallen gaat. Mensen accepteren het vaker als ze de persoon in kwestie kennen. Maar het zijn beide geen cruciale punten, respect is een cruciaal punt.”

Dit jaar is het thema van de Coming Out Week ‘Connecting communities beyond borders’, vrij vertaald: mensen verbinden over de grenzen heen. Govaard legt uit dat dit thema meerdere interpretaties heeft. Het gaat namelijk niet alleen om fysieke grenzen van bijvoorbeeld landen, maar ook om denkbeeldige grenzen, die beperkend kunnen zijn in de omgang tussen mensen. “Maar de focus ligt vooral op de verbondenheid tussen mensen, en dan in de ruimste zin van het woord”, voegt hij er aan toe. De activiteiten van de Coming Out Week zijn niet alleen voor LBGT-personen, maar voor iedereen die er aan mee wil doen. Zaterdag wordt de week geopend door een openingsceremonie met als gastspreker Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Aansluitend zal er een kick-off party plaatsvinden. Gedurende de week zijn er dan verschillende activiteiten, zoals een filmavond, een discussieavond, bowlen en een community dag. Het hoogtepunt van de week is op zondag 11 oktober. Er zal dan een straatparade gehouden worden met als vertrek- en eindpunt eetcafé Zus&Zo.

door Leanne de Munnik

More
articles