Justitia Pietas Fides MMDCCCLXXXVI

– Verspilling. Zaterdagmorgen in de binnenstad. Overal dienstvoertuigen met blauw registratiekenteken en hele gezinnen die op parkeerplaatsen verdacht uitstappen. Chauffeurs die behoed/-dachtzaam, het gezicht in anonimiteit trachten te bedekken of te verhullen. Vergeten weer stupide, als men wel degelijk kan overkomen, dat de voertuig(-en), verder uitgevoerd met zwaailicht op het dashboard, een vernummerde kentekenplaat hebben. Over het tanken van overheidsbrandstof op de vrijdagmiddag, kan daarbij ‘in herhalingsoefening’ worden ge-/vervallen.

– Rommel. Wie heden ten dage een kopie krijgt van een overheidskantoor, mag zich verheugen of gelukkig prijzen, een A4/A3/A5 tegemoet te zien met morsige en smerige stippen en hele grijze vuilbanden aan bovenkant/onderzijde van de papierdrukspiegel. Bij navraag en verzoek om schone afdruk…? “Onderhoudsmonteur en bedrijf zijn voor servicekosten niet betaald…, dus komen ze niet meer en kunnen we nu geen betere kopie aanleveren…”. Girjasing van DNA, maakte het nog mooier. Hele busladingen aan DNA-leden gaan op kosten van de Staat en betaald uit het gedeprecieerde volksvermogen, naar het buitenland en vliegen ongelikt/-gewassen ‘business class’. Champagne en kaviaar…, ook nog rond op de tong? KLM-Blue styling Business Class…, toch Ricardo P.? Of niet ‘kezien…’, begin December 2013 op Skiphol? Wat is er eigenlijk gebeurd met het enorme bedrag aan ‘valuta’, dat uit de gebouwen van De Nationale Assemblée verdween en wat deed dat (ver-)vreemde geld eigenlijk daar? Terwijl de Centrale Bank enkele meters verder ligt. Juist ja, ‘verschwunden’! Nog een groter verduisteringsgrapje in financiële opportunistische doksfeer: http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/28/vijftienduizend-re%C3%A7us-afgekeurd/

– Biljetten. Over de CBvS gesproken. Heeft men al die nieuwe bankbiljetten en muntjes al waargenomen. Heeft volgens de handel en Cobi, helemaal niets te maken met reguliere vervanging van oude biljetten. Ook Cobi gelooft daar echt niet meer in. Waar is zijn ingezonden betoog gebleven? Wegsite…!

– Lachen. Bij het afsluiten van de 200 JAAR – Koninkrijksviering op en aan de Amstel in Amsterdam, was daar ook de sectie Suriname vertegenwoordigd, met als thema: ‘…de afschaffing van de slavernij…’. Leuk en zeer educatief om te tonen, bij 100 jaar afschaffing in 1963…, achterlijk gestelde zandwegen in de binnenstad van Paramaribo en een premier Pengel die doorweekt –vanwege de wassende ‘sibi busi’– kleddernat zijn toespraak, weer wel onverstoord vervolgde. De lachers ook bij Willem Alexander opwekte…, dat de premier niet droog bleef maar zijn chauffeur in een wachtende Amerikaanse bolide lekker natuurlijk wel. In de airco van de limo. Er is echter bij de publieke omroep van NL, helemaal niets geleerd. En lachen wat ze met z’n duizenden aan de Amstel deden…? Groot scherm entertainment. Overigens, vond in dezelfde week de NL-televisie gedurende ‘Pauw op NPO-1’, het ook weer lustig om een gestruikelde en gevallen Beatrix bij herhaling te vertonen. Op het moment, dat ze een expositie of filmvoorstelling bij de Oosterpoort bezocht. Kijk maar mee met de volkspret, van nog maar gering te pruimen Hollanders. Geringschattend? ‘Anything goes…, according to Darwin…, and it’s only human’: http://www.npo.nl/nos-200-jaar-koninkrijk-feest-op-de-amstel/26-09-2015/15act0926Carre http://www.npogeschiedenis.nl/speeches/nederlandsespeeches/wederopbouw-en-vernieuwing/Toespraak-Surinaamse-premier-Jopie-Pengel-in-Paramaribo-bij-herdenking-100-jaar-afschaffing-slavernij.html http://pauw.vara.nl/media/346444 https://www.youtube.com/watch?v=oXJz0LbEOO4 En dan De Wereld Draait Doorvan de Publiek Omroep: http://www.luckymedia.nl/luckytv/2012/01/respect-voor-gewoontes/

– Vastrecht. Een wazige toeslag bij zowel de SWM als bij de EBS, om reeds decennia afgeschreven infrastructuur te subsidiëren vanuit de clientèle. Niemand weet precies wat te zeggen over herkomst en bedoeling van vastrechtgedoe. Een columnist noemde dat, een kwaliteitverhogende grootheid. Maar misschien valt de columnist zijn ventilator ‘s nachts niet weg, vanwege stroomschommelingen en frequentieoneffenheden. Of heeft hij ook nimmer een fles ParaSprings naast een gelijkgekleurde transparante fles, met seconden eerder dubbel gefilterd SWM water gevuld, gezet en gefotografeerd. En dan publiceren en wachten op commentaar van de SWM. Of met openraam ten zuiden van het SWM-complex aan de Twee Kinderweg (Blauwgrond) rijden en plotseling denken, dat je medepassagier(-e) een stinkende ruft heeft gelaten. Kan voor partnerscheiding zorg dragen, dat altijd al stinkende waterreservoir Paramaribo Noord. En wachten op het commentaar van de gewezen nieuwslezer. Voor alle duidelijkheid een poging aan te geven, van wat vastrecht was en wat het nu is! Het daadwerkelijk en wederrechtelijk vastzetten van volksvermogens in de puti van directeuren, onderdirecteuren, technici en praatjesmakers…, misschien? Lezen genoegzaam en eloquent mee: ‘http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/28/column-vastrecht/ En dan gelukkig nog geen vastrecht van aardse stervelingen die er een levendig potje van maakten, op: http://time.com/4052358/mars-water-life/?xid=newsletter-brief

– Vrije dag. Zomaar rijd je voor een ommetje nu het nog effe kan, over de Keizerstraat op Idul Adha in westelijke richting en nadert een van de drie levensgevaarlijke kruisingen. Het licht staat op groen en je zou ongehinderd mogen doorrijden, richting Van Idsinghgastraat. Plotseling kruist daar een voertuig. Een witte station van het type Caldina, komende van links. Betekent dus de J.A. Pengelstraat. Zonder een moment in te houden. De ‘benefit of the doubt…’? Zou je een buitenlander het voordeel van de twijfel mogen geven? Helemaal niet! Het is een bepaald soort mens in SU dat Caldina’s rijdt en aan God noch enig verkeer gebod, een drup respect wenst te verdisconteren. Een bepaald type mens…, volkomen appelerend aan de gedachte die de lezer nu op dit moment heeft.

– Brasjon. Verdachte manoeuvres op de openbare weg, nopen politiemannen van Albina, hun collega’s in Moengo op te roepen om een bepaald voertuig, zich verplaatsend op de Oost-Westverbinding, per ommegaand staande te houden. De gevonden buit…, in het voertuig? Drie illegaal in ons land verblijvende en weer gezochte Brazilianen…, ernstig verdacht van roof door middel van excessiever geweldpleging. Leeftijden? 17, 27 en 38 jaar oud.

– Elo! Meester, Bigi Wan, Basi…, en dan ‘hello’! Dat zijn de divergente aanroeptonen van legale en ook meer nog de illegale parkeerwachters. Zij bepalen de prijs van hun wanstaltige gedraging als beschermer van een voertuig. Als men minder geluk heeft, staan ze er nog bij terugkeer en het betalen vier of vijf SRD, is gelijk aan een Euro. Bij gelukzaliger situaties zijn zij er niet en komen als een raket vanuit een ander blok aanrennen, totaal uit het gezichtsveld van het voertuig, om te zeggen dat ze zo goed hebben opgelet en bewaakt. Mocht het voorkomen dat er niet wordt betaald, is het: ‘if a de a de…, if a no de… wan tra lesi’. Zelden een toevoeging van liederlijk taalgebruik, onder de rook van de Rosa of Kathedraal. In de ‘Jodenbree’, kan het wat anders en minder religieus beïnvloed toegaan. “Je ma…, eloooo!”. ‘Zomaar…, wan bigi wan, wan meester, wan basi…’, inmiddels met en naar een kleiner letter in het cerebrale verhuisd.

– OM. Frustrerend als men moet horen dat een onrechtmatige inverzekeringstelling heeft plaatsgehad. Vormfouten misschien. Onzorgvuldig de aanhouding en in verzekerde bewaringstelling van K.V. verzorgd…? Geen man of vrouw over boord. Men gaat in Hoger Beroep bij het Hof van Justitie. Kijken of daar ook weer de twijfelachtige argumenten, als bij een D.L.v.K. geldig kunnen worden gemaakt. Tegenhouden en overall zwijgen, ter zake de tweede crimineel belaste tranche aan overmaking aan D.L.v.K., kan nog altijd ‘passieve medeplichtigheid’ opleveren en de allereerste tranche onmetelijk belastende werking genereren. Zien wat de geheel onafhankelijke magistratuur voor K.V., nog even mag betekenen en er geen gevaar voor vlucht aanwezig is. Hoger Beroep van de werkarm, bij het Hof van Justitie geaccrediteerd. Het Openbaar Ministerie , ‘so bun’.

– ‘Manana por la manana’. “Novus ordo seclorum”, is Latijn voor “Nieuwe orde van de tijden”. Morgen mag het allemaal aangehoord worden, als het tenminste goed is/zit en het staatshoofd, ‘comme il faut et constituelle…, l’acte de présence…’ weggeeft, in het allerhoogste college van staat. De convocaties, uitnodigingen en formele aankondigingen zijn uit dan wel gepubliceerd. 30 September 2015, de troonrede van Bouterse in het parlementsgebouw van de Republiek Suriname. Een aantal burgers houdt niet geheel onterecht het hart vast en tracht de bloeddruk zo te houden, dat er niet alsnog een herseninfarct optreedt. Voor sommigen een niet al te gemakkelijke opgaaf. In 2015 gingen er al zoveel meer burgers heen, aan hoge bloeddruk en ongewenste beroerten, in een beroerder tijdsgewricht. Met de complimenten van de huidige besturen en onvermogende uitvoerders. Om nog maar even ‘onrechtmatige graaiers’, in portefeuille te houden. Want dat is genoegzaam over de gehele linie reeds bekend.

– Skalians. Pas op de plaats, hor! Trias nader in werking gesteld. Van de week mocht men wel weer horen, dat het wachten eigenlijk zou zijn(…), om te vernemen wat ‘het staatshoofd’ zal/mag bepalen, ter zake het uiteindelijke ‘lot’ van de Skalians en hun inbeslagnames? Baggerschepen op een of twee drijfelementen die duidbaar groot gevaar vormen, voor milieu, mens en leefomgevingen. Kortom van een lokale bevolking, de flora en fauna in deze Republiek Suriname. Echter zullen vraagstukken en vorderingen die nu onder justitieel beslag, meer nog ‘beslagstelling door het Openbaar Ministerie’ als onderdeel van de ‘rechterlijke macht’, in relatieve rust moeten worden gedoogd. Totdat gerechtelijke uitspraak prevaleert. ‘Trafasi no kan de, beta’.

– Spelers en ‘make shift savants’. Met de dag komen er meer bij. Als het niet uit het buitenland komt, heeft wel weer een lokale wijsneus het forum beklommen. Het enige tastbare, wat men tot nog toe naar voren bracht…, is dat als de aluinaarderaffinaderij te Paranam wordt stilgelegd, de kans procentueel en potentieel veel hoger komt te liggen, er nooit meer een gram van het hagelwitte poeder uit de productiesleuven komt. De ervaring luidt, dat toen Brunswijk de boel met geweld wist stil te leggen, de gehele raffinaderij van nieuwe pijpen moest worden voorzien, een ‘potline’ voor aluminiumsmelting en ingotproductie, nooit meer op gang kwam en er miljoenen dollars zijn besteed om de Suralco Operations in Para te redden. Nu de politiek heeft gefaald en de zaak tussen 28 Oktober en 28 November 2015 wordt stilgelegd, er nimmer fondsen ter tafel kunnen komen om de raffinaderij wederom op te starten. Een lumineuze belanghebbende zegt heel gewoon, naar China te kijken en een aanbiedingsdelegatie vast naar dat land op te sturen. Zoekt men ruzie…, met de huidige eigenaren of zo? Lijkt van wel…, in geo-politics. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31449 http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/29/commentaar-rechtspositie-contractarbeiders/ http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/29/niets-fout-aan-contractwetgeving/ http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/29/henk-ramdien-overtuigd-van-doorstart-suralco/ http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/29/china-interesseren-voor-aluinaarderaffinaderij/ http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/29/massa-ontslag-suralco-vereist-nationale-aanpak/

– Onderzoekssuggesties. Een onderzoek naar de toestanden bij de cassavefabriek in Para, doet meer denken aan de gedachte…, waar die ene oprichter pre 2010 toch weer vastzat? Nog meer even voordat haar partner MinBuZa mocht gaan worden. Was het al niet eerder zo, dat er allerlei verlopen Chanel 5 – luchtjes en ruis circuleerden? Of dat de vorige regering Bouterse I in bedekte termen gewaarschuwd was, geen zaken te doen met voornoemd duo? Nu vraagt Algoe om een onderzoek, voordat hij de zaak binnen LVV incorporeert. Hopelijk moet er straks niet via een rechtshulpverzoek aan Venezuela, Guyana, Cuba of wat niet meer zij, uitlevering worden aangevraagd van de hoofdspelers cq. -actoren. Schiet dus wel op! Er is veel te veel ruis…, uit die schoorsteenpijp te Zanderij I Een pijp die nu al tijden stilligt, maar wel resoneert. Megaruis in de pijplijn. http://gfcnieuws.org/vhp-parlementariers-willen-clad-onderzoek-bij-cassavefabriek/

– Breaking. Gewezen ‘FIFA – vicepresident’, Jack Warner, is nu voor het leven gezet uit het internationale voetbalcircuit. De 72-jarige Trinidadiaan was eens, het onaantastbare hoofd van de voetbalfederatie in het Caribisch Gebied en Noord- en Midden-Amerika, de Concacaf. Verliet in 2011 FIFA. Nu zal hij op termijn Trinidad moeten verlaten, om voor zijn aanklagers en rechters in de USof A. te verschijnen.

Justitia Pietas Fides MMDCCCLXXXVI

More
articles