FIFA schorst Warner voor het leven

De ethische commissie van de FIFA heeft Jack Warner vandaag voor het leven geschorst.
De 72-jarige bestuurder uit Trinidad en To-bago oefent al sinds 2011 geen functie meer uit in het voetbal. Warner speelt een hoofd-rol in verschillende FIFA-schandalen.
De ethische commissie nam de beslissing om hem voor de rest van zijn leven uit het voetbal te weren naar aanleiding van het rapport dat de FIFA opstelde over het toewijzings-proces van het WK 2018 (aan Rusland) en 2022 (Qatar).
Warner heeft tijdens zijn loopbaan als voetbalbestuurder verschillende keren misbruik gemaakt van zijn invloedrijke positie om zichzelf te verrijken, zo concludeert de ethi-sche commissie. “Hij was betrokken bij verschillende illegale financiële transacties”, staat in een verklaring.
Warner, die een van de vicevoorzitters van de FIFA was en ook jarenlang aan het hoofd stond van de Noord- en Midden-Amerikaan-se federatie Concacaf, is voor een groot aantal misdrijven aangeklaagd, waaronder om-koping, corruptie en fraude.
De rechtbank op Trinidad en Tobago beslist in december of Warner mag worden uitge-leverd aan de Verenigde Staten.
De ethische commissie moet volgens oud-topvoetballer Zico echter ook “snel uitleg” geven nu de Zwitserse justitie een strafrech-telijk onderzoek is gestart naar aftredend voorzitter Sepp Blatter. “Vooral omdat UEFA-voorzitter en kandidaat FIFA-voorzitter Mi-chel Platini erbij betrokken is”, schrijft Zico op zijn Facebookpagina. “De ethische commissie van de FIFA kan zich niet aan zijn verantwoordelijkheid onttrekken.”
Blatter wordt er onder meer van verdacht 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) smeergeld te hebben betaald aan Platini. De 62-jarige Zico stelt zich mogelijk ook kandidaat voor de functie van hoogste voetbalbaas. “Ik heb het gevoel dat ik geschikt ben voor deze functie”, zei hij in juni op een pers-conferentie in Rio de Janeiro, waarop hij zijn intenties bekendmaakte. De ethische commissie moet volgens de Braziliaan “transpa-rant handelen zodat de hervormingen en verkiezingen van de FIFA niet worden overschaduwd door een corruptieschandaal”. Zico roept in herinnering dat de ethische commissie in het verleden – zonder dat autoriteiten al in actie waren geschoten – stappen nam tegen bestuurders als Jack Warner en Mo-hamed bin Hammam.
Beiden werden in 2011 ge-schorst naar aanleiding van het mogelijk aannemen van steekpenningen.
79-jarige Blatter vindt dat hij geen illegale of ontoelaatbare dingen heeft gedaan.
De Zuid-Koreaanse presidentskandidaat Chung Mong-joon stelt in een ei-gen verklaring dat hij de lo-pende onderzoeken naar corruptie binnen de FIFA steunt, maar dat hij vindt dat ‘buitenstaanders’ niet de baas zouden moeten zijn over het voetbal.
“De belangrijkste klus is nu om de corruptie binnen de FIFA uit te bannen”, zegt de oud-vicepresident van de wereldvoetbalbond.
“Het recht moet zegevieren.” “De reanima-tie van de FIFA moet echter in de handen blijven van diegenen die van voetbal houden en niet in die van buitenstaanders.”
Volgens Mong-joon is het een gigantische chaos bij de wereldvoetbalbond. “De kwalificatie voor het WK van 2018 gaat door, de voetbalprogramma’s worden nog steeds ge-implementeerd, maar de FIFA moet ook zien dat dit een totale ineenstorting is. De FIFA en de regionale bonden zouden een noodco-mité in het leven moeten roepen, om het se-cretariaat van de FIFA aan de praat te hou-den”, laat Chung weten aan persbureau Reu-ters. “Toen ik werkzaam was als lid van het uitvoerend comité heb ik altijd geprobeerd de ondoorzichtige en illegale manier waarop Joseph Blatter en zijn voorganger Joao Ha-velange de FIFA leidden te corrigeren.
Ook heb ik geprobeerd ze ermee te confronteren. Destijds had ik niet genoeg macht om de corruptie tegen te gaan. Het achtervolgt de FIFA, het maakt de FIFA kapot. Dit is een enorme crisis, maar het is ook een kans op hervorming. Het belangrijkste is om corruptie binnen de FIFA een halt toe te roepen.”
Woordvoerder Andreas Bantel van de ethi-sche commissie bevestigde zondag dat Blat-ter een schorsing boven het hoofd hangt.
“Als er verdachtmakingen zijn, starten we een formeel onderzoek.”
Blatter liet maandag via zijn advocaten we-ten dat hij tot en met de verkiezingen van volgend jaar februari FIFA-president wil blij-ven. Platini herhaalde op zijn beurt dat er volgens hem niets mis is met de betaling van twee miljoen Zwitserse frank en dat hij niet van plan is zich terug te trekken als kandidaat voor het voorzitterschap.

More
articles