De bijzondere maansverduistering was gisteravond vanuit veel plekken in Suriname goed waar te nemen. Even leek de bewolkte hemel het lange wachten van de spotters te verstoren, maar toen de schaduw van de aarde eenmaal over de maan begon te schuiven, en het ander deel extra oplichtte, veranderde de situatie. Naarmate minder van de maan te zien was als gevolg van de verduistering, werd de bewolking steeds minder. Daardoor konden veel mensen die het geduld hadden opgebracht te wachten het natuurverschijnsel duidelijk zien. Was de verduistering al rond 22:30 uur ingezet, de bloedmaan deed zijn naam eerst tegen 23:30 uur eer aan. Op het tijdstip dat de maan geheel verscholen ging in de schaduw van de aarde die pal tussen de zon en de maan was gaan staan, was alles donker.
Veel amateurspotters hadden de hoop opgegeven, toen ineens het hemellichaam eerst lichtjes en daarna steeds feller begon te gloeien: de Rode Maan. De kleur hield aan totdat de schaduw van de aarde niet langer de maan geheel bedekte. Het einde van de verduistering was ingezet en de volle maan kwam langzaam weer te zien, eerst als een sikkel, een halve maan, driekwartmaan en toen was het weer volle maan. Het duurde zeker tot 02:15 uur voordat alles weer voorbij was.
MAANSVERDUISTERING
Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan (met de aarde in het midden). Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht: de maan bevindt zich in de schaduw van de aarde en wordt dus donker. Tijdens een maansverduistering wordt de maan nooit helemaal donker. Een geringe hoeveelheid zonlicht bereikt door de aardatmosfeer nog de maan. Als gevolg van de zogenaamde Rayleighverstrooiing in de aardatmosfeer, krijgt dit licht een rode kleur, net als de zon en de maan als die laag aan de horizon staan. Hierdoor ziet de maan tijdens een maansverduistering wat roodachtig.
Dit is alleen tijdens een totale maansverduistering waar te nemen, omdat bij een gedeeltelijke maansverduistering het verlichte deel van de maan de hemel nog te veel verlicht.
De totale maansverduistering van vannacht was de eerste totale maaneclips sinds 2011 die goed zichtbaar was in Zuid-Amerika.
De maan bewoog zuidelijk langs het centrum van de aardschaduw. De totaliteit duurde bijna 73 minuten en tijdens het maximum stond de maan 20,3 boogminuten van het schaduwcentrum af. De grootte van de eclips bedroeg 1,28, een donkere verduistering. Deze maansverduistering gecombineerd met een supermaan, wordt ook wel een ‘super-bloedmaan’ genoemd. Wie deze maansverduistering heeft gemist moet nog even wachten, want de eerstvolgende vanuit de aarde zichtbare eclips ispas op 23 maart 2016. Het is nog niet zeker of die te zien zal zijn vanuit Suriname.