De minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Niermala Badrising, heeft als afgevaardigde van President Bouterse geparticipeerd in de ‘VN-Summit voor de aanname van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ (SDG’s) van 25-27 september 2015 in het kader van de 70ste sessie van de AVVN, in New York. Voorafgaand aan de Summit heeft paus Francis gesproken. Dit is een historisch moment, omdat het de eerste keer is in de geschiedenis van de Verenigde Naties dat een paus de Algemene Vergadering van de VN heeft toegesproken. Paus Francis benadrukte dat de VN heeft bijgedragen aan het terugbrengen van de vernietigingscapaciteit van de mensheid tot beheersbare proporties. Voorts benadrukte hij de noodzaak voor hervorming van de VN Veiligheidsraad en de internationale financiële instituten om beter te kunnen inspelen op veiligheids- en economische crises.
De paus vroeg eveneens de aandacht voor diverse onderwerpen, zoals: godsdienstvrijheid, spirituele vrijheid, het recht op onderwijs voor jongens en meisjes en het recht op een gezond milieu. Hij typeerde het laatste nadrukkelijk door aan te geven dat als wij de natuur vernietigen, wij daardoor ook de mens vernietigen. Na de toespraak van de paus volgde de officiële opening van de Staatshoofden Conferentie ter goedkeurig van de Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen. Het slotdocument van de bijeenkomst met als titel ‘Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development’ werd op de eerste dag door staatshoofden, regeringsleiders en hun afgevaardigden unaniem aangenomen.
Speerpunten Suriname bij nieuwe agenda
De Staatshoofdenvergadering werd vrijdagavond door minister Badrising toegesproken. De bewindsvrouwe verwelkomde het nieuwe ontwikkelingsplan en benadrukte dat Suriname bij de implementatie zich meer dan voorheen zal richten op het garanderen van kwalitatief en goed onderwijs, het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een gezonde leefstijl. Minister Badrising benadrukte de ondersteuning van de Surinaamse regering aan het centraal plaatsen van de mens op de ontwikkelingsagenda, waarbij speciale aandacht gegeven wordt aan ouderen, mensen met een handicap, inheemsen, kinderen, vrouwen en jongeren. Voorts werd door de minister vermeld dat Suriname zich committeert aan de nieuwe Agenda voor Duurzame Ontwikkeling in het bijzonder vanwege de nieuwe uitdagingen met betrekking tot klimaatsverandering. Tenslotte werd aangegeven dat ons land klaar staat om op een constructieve manier met de wereldgemeenschap te blijven samenwerken, ter verwezenlijking van de ambitieuze doelstellingen. De nadruk van de SDG Agenda waarvoor 17 doelen zijn vastgesteld voor de komende 15 jaren, hebben betrekking op de mens, ‘mother earth’, welvaart, vrede en partnerschap.