– Stress. De spanningen lopen sterk op. Overal hoor je, het gewoon niet kan dat Suralco de tent sluit. Men wil nu wél in de achteruitkijkspiegel zaken waarnemen. Meer nog kijken om de geaccumuleerde fouten die worden gemaakt, straks niet meer te hoeven tegenkomen Waarom ging BHP Billiton weg en meldde Suralco ‘nog 100 jaren’ in Suriname te willen blijven en gaat men nu toch weg? De regering Bouterse zal veel moeten verklaren en de zogeheten onderhandelaars, nog véél meer. Wie had belang bij het vertrek van de Suralco en wie helemaal niet! De 2000 ontslagen arbeiders zeker geen belang de werkgever te zien vertrekken. En hun gezinnen nog minder! Geen suiker te Wageningen voor Staatsolie-Ethanol en ook geen bacoven strak op de boot naar Liverpool of Vlissingen? Prachtig! De hoogste Amerikaanse diplomaat gaf al in bedekte termen weer, dat Suriname de crisis in de bauxietsector bepaald niet goed heeft aangepakt. Dat weet ook Bouterse en het gehele team, dat virtueel werd samengesteld en uiteindelijk op nul uitkwam. Een financiële en technische commissies van 2010 ook ten spijt. Rommelig en “blaren zitten” werd het uiteindelijk!
– Bidden. Op pelgrimage gaan om te bidden en samen met 768 de dood te vinden tussen 934 gewonden? Dat is heden ten dage een bedevaart, waar men een leven lang voor heeft gespaard.
– Andojo. Bevoegde autoriteiten blijken een slag om de arm te willen houden en zich vooralsnog te verschonen, initiële uitspraken te doen over de positie van Andy Rusland en Marcel Eyndhoven vis a vis het zich verder uitbreidende EBS schandaal. Duiker en Vaseur blijven vooralsnog ingesloten en zal maandag 28 September 2015 duidelijk worden, wat ‘strafvordering’ voor hen vervolgens in petto heeft. Meer nog na de acht uren verhoortijd van Duiker, door een gerechtelijke magistraat op de vrijdag jl. Hoewel de advocatuur het nog steeds niet eens is…, met de ambtshalve inzet van het Openbaar Ministerie. En wel na verschijning van een ernstig bezwarend CLAD-rapport. Vaseur ontkent bij de tweede tranche aan miljoenenovermaking(-en) naar Greenland N.V. van Van Kanten, betrokken te zijn geweest. Maar waarom luidde hij de klok dan niet, toen de overmakingen wel nader en voorspoedig geschiedden? Passieve medeplichtigheid, wordt ook terdege in een straf- en civiele zaak, aangemerkt. Als men op de hoogte blijkt te geraken van een ‘onrechtmatige daad’ moet dat allemaal onverwijld bij superieuren of het openbaar ministerie, worden aangemeld. Zegt de wet! Indien men niet aanmeldt, spreekt men bij voorkennis, al gauw van ‘passieve medeplichtigheid’ aan een te bestraffen en/of beklagenswaardig feit. En daar kan Vaseur nog net niet schurend omheen.
– Grapjas. Volledig buiten elke realiteit en democratische rechtsorde, wil Kescho het aansturen naar een paradijselijk moment(…), dat De National Assemblée versterkt wordt in de reeds verworven positie van ‘rubber stamp college’. Kescho wil een mozaïsch verband stellen van/met 32 NDP ‘plus’ aan zetels. Een lijpologisch hebbetje aan dek? Blijkt dus absoluut geen kaas te hebben gegeten van de politieke democratie en kraait vooralsnog, een hoop wazige rommel uit.
– ¾ kilo. Jawel! Daar wisten dieven bij Grassalco mee vandoor te gaan. Twee verdachte codebezitters.
– Water. Wil men stromend water en ononderbroken elektriciteit hebben, dan moet men er ‘grat hari’ voor betalen. Niet alleen in de kuststreek, maar ook in het midden- en achterland. Alle Surinamers hebben rechten en ook grondwettelijke plichten. Als je vette Audi, Hummer of Escalade kunt rijden of een 75 PK buitenboordmotor weet te onderhouden en/of af te betalen, dan kan je ook voor water en elektriciteit in de woonruimte(-s) betalen. ‘Ala sma! Gi dem binnen nanga dem buiten sma!’.
– Hermitage. Ziet ernaar uit, dat bendevorming in en rond de Hermitage Mall- Zuid West Paramaribo z’n beslag heeft gekregen. Als men bij JUSPOL denkt te kunnen uitslapen, terwijl deze misdaadgolf overneemt, moet men dat maar gauw en goed doen.
– Suriname. Noorman verklaart in Nederland, dat Suriname een van de veiligste landen in Zuid-/Midden Amerika is. Gelukkig maar! In ieder geval door middel van een zeer gemêleerde bevolking. Een verscheidenheid die dus niet als twee exclusieve en antagonistische groepen, elkaar consequent naar het leven staan. Echter is het achterland nu wel knap onveilig geraakt, door de invoer van legale / illegale Brazilianen en etnische Chinezen die de lokale bevolking het brood uit de mond trachten te eten. In de hout en meer nog in de goud bewegen de piraten zich. Minder gelukkig werd door middel van de geflatteerde cijfers die Noorman hoogstwaarschijnlijk in de bol meedraagt, vergelijking(-en) en een antal grootheden getrokken (…), met de meest krankzinnige samenlevingen van deze regio. Namelijk die van Honduras, Guatemala, Salvador, Jamaica, Trinidad W.I., Venezuela, Colombia en Guyana. Geflatteerd en al. Suriname was voor 1980, wel weer 1000 keer veiliger en voor 2010…, minstens 100 maal meer beveiligd. Met minder divergerende krachten en overzichtelijker besturen.
– Defacto de straat. Somo: “Voorkom dat het Volk op straat komt…”. Het Volk is bij zoveel opgedrongen sociale ellende, onverwijlde uitzichtloosheid en dan als basis (…), een niet eerder ervaren vorm aan kiezersbedrog en volksmisleiding…, defacto al op straat. Op 28 September 2015 is de deadline. Ook Bouterse cq. het wijkend college van spindoctoren, weet dat allemaal al een tijdje. Zien wat nog komen gaat.
– Maatregel. De Chinese ambassadeur wil van de MinJusPol beter beveiliging van Chinezen in Suriname. De Surinamer wil beveiliging van alle burgers en bepaald niet alleen, een etnische of te isoleren, vooraf geselecteerde elite.
– Kaalkap. Een enorm Chinees gearrangeerd vaartuig komt naar Suriname om een record aantal boomstammen vanuit de Kuldipsingh-haven, te laden en mee te nemen naar de Volksrepubliek China. Men moet wel zo doorgaan en geld verdienen vertelt de hoogste Chinese diplomaat in Paramaribo geaccrediteerd. Wat blijft er na Maleisia en Indonesia over…, voor de Surinaamse nakomelingen en nazaten. Overal heeft China al mondiale kaalkap, van het tropische regenwoud weten aan te sturen. Suriname is nu duidelijk aan de beurt. Geld verdienen en dan wat daarna? Woestijn, savannes en ecologisch woestenij.
– Back to school. Overal gezelligheid en georganiseerde feestjes. Zo ook in de kazerne van het Nationaal Leger te Concordia en ook bij de Circle Group aan de Wilhelminastraat, waar KFC/Hut/Blokker omwikkeld werden, door grote feesttenten voor de jeugdtraktatie.
– Beppie. Het rommelt in de tent van Beppie. Waterberg lijkt als een ongelikte beer zaken daarbinnen te willen beslissen en door te drukken. Dictatoriaal en onverbeterlijk. In eerder geval is hij Patricia uit het hoofdbestuur nu wel kwijt en mag in haar een gedegen tegenkandidaat verwachten bij de volgende verkiezingen binnen de dissidente partij. Entiteit die V7 smakeloos wist te verlaten. Dictatuur en opportunisme, ‘dieken’ soms goed samen. Soms te diep!
– Lesley. Hij werd geboren op 24 September 1954. Echte Surinamers kennen hem nog steeds als een jonge en kritische journalist en vakbondsman, verbonden aan De Ware Tijd en C’47. Zeven en twintig jaren jong…, in het rampjaar 1982. Op 13 Maart 1982 was het Lesley Rahman die 17 prangende vragen stelde aan het Militair Gezag, dat nauwelijks een coup wist te overleven en te boven kwam. Horb deed op dat Ministerie van Algemene Zaken zijn opmerkelijk beklag, dat hij de ‘bevelhebber Bouterse’ nergens kon vinden, toen daar de Rambocus coup op 11 Maart 1982 vaart nam. Bij de vragenronde zat Rahman naast Derby en stond op met een papiertje in de hand. Stelde zijn 17 vragen, handelend over zaken die wel waren beloofd (…), maar absoluut niet werden gerealiseerd. “Waar was de vergaderruimte gebleven die aan de jeugdorganisaties was beloofd…”, was er eentje van. Plotsklaps nam Horb het woord en wilde weten, wie de brutale jongeman eigenlijk was. En eiste dat zijn naam werd opgeschreven. Lesley vond op 08 December 1982 de gruweldood, met nog eens 12 andere burgers uit verschillende beroepsklassen en twee militairen. Onder de vermoorde mensen een Nederlandse journalist, geboren op Aruba. De 08 December 1982 moorden, waren een feit en men werd in 1982 met een gruweldood bedankt, om het simpele feit een rechtvaardige strijd te willen leveren voor verheffing van Volk van Suriname en de jeugd in het bijzonder. Op dezelfde bijeenkomst van 13 Maart 1982, verklaarde Bouterse –aan het einde van de sessie met de pers– dat de militair Hawker was geëxecuteerd, conform een ‘make shift’ oorlogsverklaring en een ‘krijgsraad te velde’ met terugwerkende kracht en doodvonnis georkestreerd. De moordenaars en bedenkers van die krankzinnigheid, gericht tegen het eigen Volk, lopen nog steeds met een Amnestiepaskwil 2012 in de achterzak. Totdat ook dat papiertje, door een verdwaasde en knap misbruikte Ameerali getekend in een prullenbak zal verdwijnen. Vervolgens als een geperst kussen met Riso-opschrift, voor ongelikte marmotten verder mag gaan dienen.
Justitia Pietas Fides MMDCCCLXXIV