Suriname bezorgd om stijgende zeespiegel

Als de mensheid, de geïndustrialiseerde wereld in het bijzonder, zijn gedrag naar het milieu niet betert, zal de afgang van de planeet niet geremd kunnen worden. Dit geeft de Surinaamse autoriteiten reden tot bezorgdheid, want ons land kent een relatief lage kustlijn. Als de zeespiegel ooit zou stijgen, moet bijna 99% van de populatie naar het zuiden trekken met achterlating van alles wat te maken heeft met de ontwikkeling van de afgelopen decennia en alle landbouwgronden. De massale verplaatsing van de bevolking neemt met zich mee dat een groot deel van het schaarse regenwoud plaats zal moeten maken. Ambassadeur Jean Mendelson is door Frankrijk uitgezonden om de visie van landen aan te horen die deel zullen uitmaken van de aankomende 21ste VN-klimaatconferentie (COP21). Mendelson heeft deze week tijdens zijn missie in Paramaribo ook de bezorgdheid van Suriname aangehoord. Hij zei in een gesprek met De West en Starnieuws, dat hij de ongerustheid volkomen begrijpt. De COP21-ambassadeur heeft behalve regeringsmensen ook sociaal-maatschappelijke groepen aangehoord over klimaatverandering. “Ik luister naar de meningen en ik neem die mee. Ik zelf geef geen mening of oordeel. De informatie die ik verzamel op mijn rondreis, moet ik meenemen naar huis, voor de aankomende COP21-voorzitter.”

Frankrijk is ongeveer honderd dagen gastland voor de 21ste COP21 klimaatconferentie en zal deze voorzitten. Mendelson zegt dat alle verzamelde informatie in een rapport komt voor de Franse minister van Buitenlandse Zaken (voorzitter COP21). Die speelt de informatie door aan de VN-secretaris belast met de klimaatconferentie. Volgens Mendelson was er enkele jaren geleden niet zoveel bewustzijn en bezorgdheid in de wereld over klimaatverandering: “Mensen zouden zelfs met elkaar in discussie gaan of er nou wel of geen sprake was van klimaatverandering. Nu zijn we het met zijn allen zeker over een ding: er is sprake van klimaatverandering. Daarna rees de vraag hoe dat kwam, door de mens of door de natuur. Ook daarover is er nu overeenstemming, de mens is verantwoordelijk.”

Hij wijst erop dat als de grote industrielanden het tij niet keren, de bedreiging voor landen met een lage kustlijn, zoals Suirname, onafwendbaar zal zijn. Suriname en Guyana delen vanwege hun geografische omstandigheden min of meer dezelfde bezorgdheid op dit punt. Mendelson, die maandag in Suriname is aangekomen, heeft in de loop van de week zijn missie naar Guyana uitgevoerd. Hij is daarna naar Paramaribo teruggekeerd om zich dit weekend te oriënteren in het Weg naar Zeegebied. Leden van het Kabinet van de President, klimaatprofessor Sieuwnath Naipal en andere milieudeskundigen, zullen hem hierbij vergezellen. Mendelson zegt dat tijdens zijn consultaties in Pararmaribo, vooral voorzitter Jennifer Geerlings- Simons van De Nationale Assemblee erop heeft gehamerd dat Suriname aanspraak zou moeten maken op financiële compensatie en technische assistentie van de internationale wereld voor het feit dat zij haar bossen in stand houdt en dat de hele wereld daarvan profiteert, ook de landen met industrieën waarvan de wereld alleen maar warmer wordt. Frankrijk deelt deze opvatting. De ambassadeur kan zich ook terugvinden in de zienswijze van Suriname. “Suriname helpt de wereld. Je hebt maar één hand nodig, misschien nog één vinger, om te tellen hoeveel landen een negatieve uitstoot hebben.”

Mendelson heeft behalve met Simons, ook gesproken met minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken, klimaatprofessor Sieuwnath Naipal, vertegenwoordigers van het NIMOS en Conservation International.

Akkoord klimaatopwarming

Tijdens de COP21 wil Frankrijk met vertegenwoordigers uit de hele wereld een akkoord bereiken over de klimaatopwarming. Er bestaat geen plan, want de onderhandelingen lopen nog. “Wij weten nog steeds niet of wij ernaar moeten streven dat de stijging van de temperatuur beperkt kan worden tot 2°C of zelfs naar 1,5°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.” Een ander belangrijk punt is de fundamentele discussie over financiering en gebruik van technologie. Tot drie jaar geleden twijfelde men nog of er wel of geen sprake was van klimaatverandering.

door Louis Alfaisie

More
articles