Minder producten in kleine winkels over 6 à12 maanden

Vertegenwoordiger Raymond Hasnoe van de nieuwe Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), verwacht dat er over 6 à 12 maanden minder producten in de kleine winkels (supermarkten) zullen zijn. Dit vanwege de prijzen van nutsvoorzieningen, die hoogst waarschijnlijk aangepast worden door de regering. Hierdoor zullen de winkeliers minder gaan importeren. Hasnoe merkt nu al dat de omzet van de winkeliers steeds omlaag gaat. “De consument koopt nu minder. De omzetten daalden al vanwege de concurrentie op deze markt, maar nu zal het nog minder worden”, zegt Hasnoe.

Hasnoe zegt dat het de importeurs zijn die te voorbarig zijn geweest om bepaalde producten, zoals sigaretten en bier, te verhogen. Dit heeft voor zowel de kleine winkeliers als de consument nadelige gevolgen. “Twee producten zijn verhoogd en zorgen nu al voor minder omzet, wat als de prijzen van de nutsvoorzieningen er ook nog bij komen”, zegt hij.  De West heeft ook een groothandelaar kunnen contacten, die zei eveneens  dat de verkoopcijfers omlaag gaan.

De VSW heeft een calculatie gemaakt van de stroomkosten die de winkelier zal gaan betalen.

Een winkelier die nu bijvoorbeeld SRD 500 betaalt, zal met de verhoging, meer dan SRD 1200 moeten neertellen. Dat is voor veel winkeliers niet acceptabel. De VSW heeft gisteren een bezoek gebracht aan Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), en president Bouterse. Er is gebrainstormd over de verhoging van de nutsvoorzieningen. Vandaag heeft de VSW weer een bijeenkomst, met minister Dodson.

Hasnoe was voorheen bij de Vereniging van Kleine Winkeliers, maar heeft zijn eigen vereniging, de VSW opgericht. De VSW is van plan om zowel food als non-food organisaties in haar vereniging op te nemen.

door Kimberley Fräser

More
articles