Bende die prostituees ronselde voor Suriname opgerold in Belém

De Polícia Federal (PF) heeft woensdagmorgen jongstleden acht mensen gearresteerd in Belém do Pará, die verdacht worden van internationale mensenhandel en het witwassen van geld. De bende lokte vrouwen onder valse voorwendselen, om ze vervolgens in de seksindustrie te laten werken in voornamelijk Suriname en Frans-Guyana. In navolging van de acht mensen die zijn aangehouden, heeft de PF preventief nog zeven andere arrestatiebevelen uitgevaardigd en is tevens overgegaan tot huiszoekingen en inbeslagnames. Eenmaal gelokt, werden de vrouwen door leden van de bende vastgehouden in Hotels Eldorado en Litoral Palace in Belém, totdat alle nodige documenten in orde waren om ze naar het buitenland te vervoeren. Een van de slachtoffers werd door de politie getraceerd in een goudmijn in Suriname. Ze leefde onder precaire omstandigheden, was verslaafd aan drugs en zwanger. Dit nieuws trekt veel aandacht in de Braziliaanse media, mede omdat een van de arrestanten Clemilson Pereira Moraes betreft, een voormalig voetballer van de nationale U-20 selectie van Brazilië. De criminele organisatie maakte gebruik van illegale financiële transacties om het moeilijk te maken om de inkomsten die werden gegenereerd, te identificeren. De PF schat, dat de bende vorig jaar een vermogen van omgerekend zo’n US$ 14 miljoen vertegenwoordigde. Er werd toevlucht tot de zwarte valutamarkt gezocht en gebruik gemaakt van intermediairs om buitenlandse valuta te kopen bij geldwisselaars in São Paulo, Manaus en Macapá. Om de praktijken van financiële misdrijven en mensenhandel van de bende aan te pakken, voerde de federale politie twee gelijktijdige operaties uit, te weten ‘Check in 2’ en ‘Raabe’. De ‘Infraero’ en de ‘Secretaria estadual de Direitos Humanos do Pará’ boden daarbij ondersteuning. De verdachten zullen zich moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid in de georganiseerde misdaad, illegale handel in vreemde valuta, het witwassen van geld en mensenhandel.

”In het geval van operatie ’Raabe’ richt het onderzoek zich op mensenhandel voor de prostitutie in Suriname”, zegt afgevaardigde Jorge Oliveira tegenover Globe TV. Naar zeggen van Oliveira, vonden de praktijken plaats binnen de internationale luchthaven van Belém. “Ze maakten de luchthaven tot hun groot zakelijk bureau. Passagiers op de route Paramaribo-Belém werden in de hal van de luchthaven benaderd om buitenlandse valuta te kopen, daarnaast werden passagiers ingezet om geld voor de bende te smokkelen. Meerdere vrouwelijke slachtoffers werden voorts seksueel uitgebuit in Paramaribo en in de goudmijnen. Deze vrouwen werden vaak in privé gevangenschap gehouden en konden niet ontsnappen, omdat hun documenten werden afgepakt”, verduidelijkt Oliviera.

More
articles