Gendergelijkheid verbeterd op politiek gebied

De gendergelijkheid in Suriname is verbeterd op politiek gebied in 2015. Dit issue blijft een veelbesproken onderwerp in de hedendaagse samenleving, Suriname stond bijvoorbeeld op de Global Gender Gap Index (GGGI) van het World Economic Forum (WEF) van 2014 op de 109e plaats van de 142 landen. Daarmee staat ons land onderaan de lijst van de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Vooral op het gebied van politieke betrokkenheid scoorde Suriname met de 131e plaats vorig jaar slecht. Toch is Karin Refos, directeur van Strategic Communication and Branding international (STAS international) en trekker van de ‘Ook Zij’ campagne, positief.  “Op de index van 2015 zullen we met name op politiek gebied zeker omhoog gaan”, aldus Refos.

Projecten

In Suriname zijn de afgelopen tijd twee projecten voor gendergelijkheid geweest. Deze werden uitgevoerd voor de verkiezingen van afgelopen mei. Het project ‘Meer vrouwen in de besluitvorming 2015’ werd vanuit De Nationale Assemblee (DNA) georganiseerd. Daarnaast had STAS International de Ook-Zij campagne opgezet.

Dit was een bewustwordingscampagne en een promotie voor meer vrouwelijk leiderschap. Refos is zeer positief over het resultaat van deze projecten: “Ze hebben hun nodige output gehad”, zegt ze,  “het parlement bestaat nu voor bijna dertig procent uit vrouwen. We zullen zeker op politiek gebied omhoog gaan op de landenlijst, en daarmee zal waarschijnlijk ook onze totale score beter zijn.” Naast deze activiteiten had Suriname een grote rol in de HeForShe-campagne van de Verenigde Naties. Dit was een conferentie in januari 2015 met als doel om het wereldwijde geweld tegen vrouwen in te dammen en onder de aandacht te brengen.

Cijfers

Bij de beoordeling van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, heeft het WEF in de GGGI een scala aan indicatoren in beschouwing genomen. Op het gebied van gezondheidszorg scoort Suriname juist hoog in de totale landenlijst. Het staat daarmee op de eerste plek, samen met 34 andere landen. Op dat gebied heeft Suriname een volledige gelijkheid. Ook op het gebied van onderwijs scoort Suriname redelijk hoog (plek 45), maar op het gebied van economische participatie scoren we erg laag. Uiteindelijk stond Suriname op de GGGI van 2014 op de 109e plaats. Van 2007 tot 2013 was Suriname alleen maar achteruit gegaan, namelijk van plaats 56 naar plaats 110.

Toekomst

Aan de cijfers te zien, doet Suriname het zeker niet goed op het gebied van gendergelijkheid, maar als we naar de projecten van dit jaar kijken, en naar het hogere aantal vrouwen in het parlement, kan de conclusie getrokken worden, dat Suriname vooral op politiek gebied vooruit gaat. Zoals de verwachtingen zijn, komen we op de GGGI van 2015 hoger op de lijst te staan.

-door Leanne de Munnik-

More
articles