Film over Suripop lied ‘ Lobi Singi ’ in première

Weet je nog, 20 jaar geleden werd het geweldige Suripop lied ‘ Lobi Singi ’, gezongen door Astrid Belliot. Dit lied is in een nieuw jasje gestoken en het is nu zo ver dat de film vandaag in première gaat in Pathé, Nederland.  In oktober kunnen de Surinamers van deze film genieten. In de film vervullen Borger Breedveld, Enver Panka (zanger) en Astrid Belliot ook een rol. Over de inhoud van de film wordt heel weinig gesproken, maar in een interview vertelt Belliot wat ze allemaal vindt van deze film.

Na Suripop vertrok Belliot naar het buitenland om daar haar muziekcarrière tot verdere ontwikkeling te brengen. Astrid Belliot volgt momenteel muziek en  kunstvakken aan een hogeschool in België. Ze wilde graag een diploma voor muziek en die gelegenheid is haar nu geboden. Wat muziek betreft, heeft zij noot een break genomen. Ze heeft ook altijd muzieklessen verzorgd aan kinderen: “Ik ga graag om met kinderen”.

Muziek

Als Astrid wordt gevraagd wat muziek voor haar betekent, antwoordt zij: “Muziek betekent ‘het leven’ voor mij, iets dat elke dag leeft in mij. Je kan het leven leren door muziek. En in muziek zit geduld, accuratie, emotie, zoveel elementen van het leven zitten in muziek. Je moet ervan houden om het goed te kunnen doen.” In haar jonge jaren heeft ze veel muziekles gevolgd. Zowel haar vader als moeder kon goed zingen: “Thuis werd er veel gezongen. We hadden het niet breed en we hadden ook geen muziekinstrumenten, dus gebruikten wij onze stem.” Toen Astrid in het buitenland was, zong ze vaak op huisconcerten.

Over ‘ Lobi Singi ’

20 jaar geleden werd het Suripop lied ‘Lobi singi’ geboren toen Astrid benaderd werd door een nicht van Martha Ise Tjoe Nij (componist ‘ Lobi Singi ’). Door ‘ Lobi Singi ’ zijn veel deuren geopend voor Astrid.  Nog steeds merkt ze dat dit nummer mensen raakt. Ze had het niet verwacht dat dit lied na 20 jaar nog indruk zou maken op mensen. “Dat vind ik fantastisch,” zegt ze).

20 jaar later werd Astrid weer benaderd, maar dan door Suleigha Winkel, die voor haar studie een filmpje over liefde moest regisseren. Astrids man plaatste de ‘ Lobi singi ’ video op zijn website en zo nam Winkel contact op met de zangeres. De remake van het lied raakt haar wel. “Het lied vertelt een verhaal dat universeel is, groter dan alleen de woorden die daar staan”, zegt Astrid. Astrid heeft zelf ook een rol in de film, maar daar vertelt ze liever niet veel over. De Surinamers zouden naar de film moeten kijken, omdat het iets moois is, het is een lied dat voor alle mensen boven de 20 jaar iets voor ze betekent.

Werken aan kwaliteit

Astrid gelooft dat vooral Surinaamse muzikanten veel kunnen leren van deze film. “Het geeft de impuls voor nieuwe liedjes van nu, zodat men meer aandacht aan muziek gaat besteden.” Muzikanten zullen dan twee keer gaan nadenken als zij een nummer willen maken. Vooral aan Suripop muziek moet meer aandacht besteedt worden. Volgens de zangeres moet de muziek van goed niveau zijn. Ze zegt niet slecht te willen spreken, maar de afgelopen jaren is er qua tekstkwaliteit niet veel vooruitgang gemaakt. Door deze film zullen schrijvers geholpen worden. Daarnaast zegt ze dat het heel belangrijk is om het verleden te kennen, je hebt een basis nodig om vooruit te komen, om beter te worden in het heden.

More
articles