Nieuwe Staatsraad in positie

(foto: Johan de Randamie)

President Desiré Bouterse heeft vanmorgen de nieuwe Staatsraad geïnstalleerd. Hij zei bij de beëdigingsceremonie van de leden in de Congreshal, dat hij er stellig in gelooft dat de nieuwe Staatsraad (2015 – 2020) in staat is elke uitdaging aan te gaan. Het staatshoofd gaat daarbij uit van de rijke ervaring van de leden op verschillende maatschappelijke vlakken. De president is ambtshalve voorzitter van de raad, bestaande uit vijftien leden, die voor benoeming worden voorgedragen door De Nationale Assemblée (DNA), de gezamenlijke vakbeweging en de gezamenlijke werkgeversorganisaties.

De Staatsraad heeft tot taak de president te adviseren met betrekking tot onder meer: wetsontwerpen die ter goedkeuring aan De Nationale Assemblée worden aangeboden; overeenkomsten met andere mogendheden en volkenrechtelijke organisaties; ontwerpen van uit te vaardigen Staatsbesluiten.

Aanvankelijk leek het erop dat de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) was uitgesloten, omdat de partijleiding niet tijdig door Bouterse was uitnodigd om iemand af te vaardigen om zitting te nemen in de raad.

BEP-voorzitter Celcius Waterberg was wel ervan overtuigd dat de partij iemand in de raad zou hebben. Alle partijen met ten minste één zetel in DNA, maken aanspraak op vertegenwoordiging in de Staatsraad. Bouterse heeft BEP-topper en voormalig parlementariër Ronny Asabina vanmorgen beëdigd als een van de vijftien leden.

De overige leden in de nieuwe Staatsraad zijn: Flip de Vries (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven), Wilgo Bilkerdijk (Associatie van Surinaamse Fabriekanten), Maikel Kerpens (Nationale Democratische Partij), Dean Mitchel Linger (Nationale Democratische Partij), Ann Sadi (Nationale Democratische Partij), Marinus Cambiel (Algemene Ontwikkelings- en Bevrijdingspartij), Rudy Schillefort (Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie), Marleen Aaron-Dens (partij voor Democratische Ontwikkeling en Eenheid), Mahinder Rathipal (Vooruitstrevende Hervormingspartij), Ganeshkoemar Kanhai (Vooruitstrevende Hervormingspartij), Hesdy Pigot (Nationale Partij Suriname), Rinette Soentik (Pertjajah Luhur), Maikel Miskin (Raad van Vakcentrales in Suriname) en Robby Berenstein (Raad van Vakcentrales in Suriname).

More
articles