AZP ontvangt ruststoelen ter bevordering van buidelzorg

Johan de Randamie

 

Ter bevordering van de buidelzorg van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft de Kiwanis Club Paramaribo Central vandaag de overdracht gedaan van tien ruststoelen ter waarde van SRD 3000. Rugia Bergraaf, president van Kiwanis Club Paramaribo Central heeft de overdracht gedaan in het Academisch Pediatric Centrum Suriname.

Met de schenking van deze stoelen heeft Kiwanis een bijdrage geleverd aan de buidelzorg van het AZP, een zorg die sinds 2013 geleverd wordt aan de moeders. In 2012 zijn enkele verpleegkundigen naar Columbia gegaan om de training buidelzorg te volgen. “Sinds een maand geleden zijn de buideltijden van het AZP verruimd”, aldus de kinderarts Neirude Lissone in een vraaggesprek met De West. ‘Buidelen’ of ‘kangoeroeën’ is een methode om de baby door middel van lichamelijk contact vertrouwd te maken met de moeder.

De baby ligt warm en knus tegen de moeder aan waardoor de binding tussen moeder en kind bevorderd wordt.

Voorheen zaten de moeders op een gewone stoel, maar nu kunnen de moeders met hun baby comfortabel in een speciale ruststoel zitten. Buidelen is ten eerste heel goed voor couveuse baby’s omdat de baby niet de hele dag met de moeder is, maar alleen op bepaalde tijdstippen. Het tweede nut van buidelen is dat als het kindje op de borsten van de moeder ligt de borsten beter worden gestimuleerd om borstvoeding aan te maken. Het derde nut van buidelen is dat het kindje eerder worden ontslagen indien het kindje om welke reden dan ook was opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Lissone komt dit doordat de baby beter groeit als de moeder eerder wordt betrokken bij de zorg van de pasgeboren baby.

door Melissa Achthoven

 

More
articles