Bewoners Wayambo vragen aandacht voor zandafgravingen

Foto Jason Bakker.

Bewoners van Wayambo in Saramacca hebben aan de districtscommissaris Laksmienarain Doebay middels een brief aandacht gevraagd voor zandafgravingen die momenteel plaatsvinden door een concessiehouder. Het gaat bij deze om terreinnummer 65 aan de Wayamboweg. In de brief verklaren de bewoners dat de concessiehouder een vergunning heeft gekregen, zonder dat er ooit een onderzoek is gedaan onder de buurtbewoners, terwijl dit wel vereist is. Verder vinden de bewoners het een gevaar dat er in een woongebied zand wordt gegraven. De ontstane putten vormen een goede woonplaats voor ongedierte die weer kunnen zorgen voor ziekten op mens en dier. Daarnaast kunnen de putten niet worden onderscheiden van zwampen tijdens de regentijd, waardoor er andere gevaren ontstaan. Verder wijzen de buurtbewoners de burgervader er op, dat door de aanwezigheid van de zandput, het grondwaterpeil dieper zal dalen, waardoor de buurtbewoners die overwegend aan landbouw en veeteelt doen, te kampen zullen hebben met watertekort, aangezien ze afhankelijk zijn van regenwater. Er is geen waterleiding aanwezig. Tenslotte brengen de bewoners van Wayambo onder aandacht, dat de percelen in Saramacca slechts zijn uitgegeven voor landbouw – en veeteeltactiviteiten en niet voor mijnbouwactiviteiten.

 Bewoners van Wayamboweg vinden dat er geen mijnbouwactiviteiten ontplooid moeten worden in een woongebied. Foto Jason Bakker.
Bewoners van Wayamboweg vinden dat er geen mijnbouwactiviteiten ontplooid moeten worden in een woongebied.  (Foto Jason Bakker).

Ressortraadslid Jason Bakker die de bewoners ondersteunt, hoopt dat de dc wat voor de bewoners kan betekenen. “Het is niet de eerste keer dat er in Saramacca gunningen worden gedaan die niet transparant zijn. Eerder hebben aannemers ook werken gekregen, maar zij doen hun werk halfjes en trekken weg. Zo kan het niet verder”, zegt Bakker. Doebay zelf zegt dat hij de burgers begrijpt, maar verder niets kan doen. “Ik begrijp de mensen ook, maar ook de ondernemer. Hij heeft geïnvesteerd en moet natuurlijk zijn geld terugverdienen. Bovendien heeft hij de concessie via het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen gehad en niet via het commissariaat. Ik kan verder hieraan niets doen”, aldus Doebay. Hij raadt de mensen aan om het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ter verantwoording te roepen. Bakker vindt dat er een onderzoek moet komen in Saramacca over de gunningen die er worden gedaan. Volgens hem wordt Saramacca de dupe van corruptieve activiteiten.

door Seshma Bissesar

More
articles