Rosangela dos Ramos pakt vijfde plaats in Venezuela

Rosangela dos Ramos is in de dames U-20 klasse van het Gobernador Figueroa Open International schaaktoernooi op Isla Margarita, Venezuela, op de vijfde plaats geëindigd. In de open klasse eindigden Romario Sanches en Roger Matoewi als respectievelijk achtste en negende. Dos Ramos kreeg in de achtste van de in totaal negen speelronden te kampen met maagkrampen en hoofdpijn. Ze nam het op dat moment op tegen de Vene-zolaanse koploper WIM Tai-ru Rovira. Dos Ramos maakte hierdoor de partij niet af.
Matoewi won in de achtste ronde reglementair van een Columbiaanse federatie-meester, die in de ochtend-uren ook niet verscheen.
Later bleek dat deze speler vanwege gezondheidspro-blemen met de ambulance was weggevoerd. Sanches speelde in de achtste ronde de langste partij van de avond, en wel tegen een Ve-nezolaan met een rating van 2109. Sanches wist na vier uren te winnen en zijn totaal te brengen naar 5 punten.
In de negende ronde voelde Dos Ramos zich nog ziek en zwak. Coach Jose Luis Vilela vroeg om de organisatie toen om een half uur uitstel. Na twee uur spelen vroeg Dos Ramos’ opponente WFM Javanna Smith van Tri-nidad remise aan. Dos Ra-mos had op dat moment met wit een klein overwicht, maar ze besloot vanwege haar gezondheidstoestand, toch de remise te accepteren. Deze remise was voldoende voor een vijfde plaats en een ratingwinst van 17 punten.
Sanches had in zijn partij tot het einde een winnende po-sitie tegen internationaal meester Ariel Marichald.
Met een kwaliteit meer leek Sanches te gaan winnen. Hij kwam echter in tijdnood en besloot zijn kwaliteitwinst terug te geven. Marichald won uiteindelijk de partij.
Matoewi zat tegenover de Venezolaan Giuseppe Boyer, met een rating van 2107. Matoewi vocht voor winst, maar zijn tegenstander ver-dedigde goed.
De Surinamer moest uiteindelijk remise accepteren. Het is gebleken dat de Vene-zolaanse spelers, ondanks een lagere rating, erg sterk en ervaren zijn.
Marichald werd kampioen, gevolgd door FM Jose Mora Moron. Op de derde plaats eindigde IM Jose Sequera.
De Surinaams delegatie ver-trok zondagochtend terug naar Suriname, waarbij er in totaal vier vluchten geno-men moeten worden, te we-ten: Porlamar-Barcelona-Ca-racas-Curaçao-Paramaribo.

More
articles