– Ordening. Gewijzigde beleidsinzichten, zullen eindelijk de ongordende situatie onder de straatventers elimineren. Natuurlijk komt daar oppositie van. En dan ook vanuit de regeringspartij. Maar als men dat nu niet aanpakt…, kan Pinoccio permanent om de hoek blijven loeren, zonder dat er iets fundamenteels verandert. Ze staan voor winkelingangen, beconcurreren daarnaast bonafide winkelhouders die enorme ‘overhead’ moeten betalen in de vaste- en variabele sfeer. Ondernemers betalen verplicht aan de fiscus, de ‘wilde straatventers’ uit SU en Guyana niets…! Ordening gevraagd? Vooral daar waar er onvoorspelbare milieuvervuilingen zijn opgetreden. Pepflessen-, knippacultures, voedselverpakkingen en dan ook nog het kinderarbeidsyndroom.
– ‘Tyukeros’. Buiten functie gesteld. Inkoopfrommels en ook afpersing bij bepaalde afdelingen, waar contracten werden/worden gesloten. ‘Purchasing with a smile…!’. Roep vanuit het parlement om naast EBS/Ogane, ook Staatsolie en Telesur door te lichten. Zichtbaar te duur ingekochte goederen, het pimpen van allerhande 4×4 spullen en secundaire bevoordelingen, op basis van gefrommelde relationele sferen…? Zo oud als maatschappij(-en) in SU…, monopolistisch op de markt kwamen te opereren.
– Corrupt. Geen ‘tyukeros’ betalen aan corrupte ambtenaren. Onverlaten die voorstellen de ‘reçu – wanhoop’ te lenigen, met het inbrengen van smeergelden. Strafwaardige en corrupte zaakjes. Aanmeldpunt…, het secretariaat van de MinFin. Klokkenluiden…, dat is de gelegener instructie.
– OM. Het Openbaar Ministerie is volgens zeggen van volksvertegenwoordigers, naar tevredenheid gestart om op te treden tegen de corrupte en danig geïnfecteerde belangen die zich als kankerfenomenen binnen de EBS uitzaaiden. Noch de inkoper van de moloch, noch de wanpresterende leverancier(-s), zullen worden gespaard. Niet de kool en dus ook niet de weinig slimme geit. Intussen, is ‘de waarnemende’ logischerwijs buitenspel gezet, om een volwaardig justitieel onderzoek een kans te geven. Is hij het niet alleen…, zullen er onverlet meerdere friemels volgen.
– ‘Karta’. Is er geen on-/minvermogende kaart of pas van een ziektekostenverzekeringsmaatschappij, dan zal de patiënt grote moeite hebben of krijgen…, specialistisch ‘verzorgd’ te geraken. De garantiestelling naar de medici toe…, laat nou eenmaal nog steeds te wensen over. De ene burger moet zelf alle premies betalen en de ander burger, krijgt zijn zaakjes ‘gratuit’ van de overheid of ook weer helemaal niet. Voor een beetje meer duidelijkheid? http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/08/27/szf-staat-voor-grote-financi%C3%ABle-uitdagingen/ http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/08/27/specialisten-weigeren-on-en-minvermogenden/ http://www. starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30923
– Corruptie. Hangende maatregelen en onderzoekingen, is het hoofd van ‘Vreemdelingen Zaken’ ontlast van de zeer gevoelige post, verantwoordelijkheden en dus cruciale functies…, door de MinJusPol. Zo werd ook het hoofd van de Luchtvaartdienst een lustige thuiszitter en ging de collega van ‘Legal Affairs’ bij de Luchtvaartdienst tijdig overnemen, om de gestelde doelen van de/het MinTCT te bereiken. Dus niet alleen gewijzigde beleidsinzichten, maar het bereiken van ‘gestelde doelen’. Een volgend station, dus.
– Telesur. De telecommunicatieconcessionaris, zag volgens eigen zeggen af van een overeenkomst met de Bahamas. Een deel van die ‘telecom-koek’, zou moeten gaan naar de regering van de eilandengroep. Ook niet goed duidelijk werd, wat een eventuele volgende regeringscoalitie met de eventueel gesloten overeenkomsten, zou kunnen gaan doen. Boodschap…? Inderdaad, weet men hier in SU te lande ook niet altijd, wat een volgende regering onder de pet heeft of weinig genoeglijk uit de mouw kan schudden. Het is om het even en inmiddels als boodschap cq. vingerwijzinkje verdisconteerd. Intussen is vanuit het beleidsministerie, de (telecom-) concessionaris gemaand, zijn/haar aan te bieden diensten en faciliteiten, naar acceptabeler tariefstellingen, -niveaus en -verhoudingen terug te brengen.
– Natura. Beloningen ‘in natura’ worden teruggedraaid. Bij de Energie Bedrijven/Ogane, zal dat onder meer de ‘korting op de personeelsstroomrekeningen mogen behelzen…? En misschien ook andere lucratieve zaakjes…, in de valutasfeer. Wat zou de reden zijn, dat de bond een interim-manager voor de EBS van buitenaf aan te dragen…, niet zou kunnen/willen accepteren? Domme vraag! Een aantal jaren geleden, had een belastingautoriteit zich al ter zake het fenomenale ‘in natura’ verdiept en er toen dwingend op gewezen. Zo ook op die hinderlijke ‘IPB-boobies’ en -uitstulpingen die bij luchtvaartmaatschappijen overheersten en de ‘voltarief betalende passagiers’ knap in de wielen reden en frustreerden. Het ‘names & faces’ gedoe en aanverwant fenomenale op Zanderij, voor vluchten naar het noorden en trans-Atlantische noordoosten. “Jij jij en jij…, en jij dus niet Piet!”. Elo!
– Blij. Vooraf waren er twijfels. Grote twijfels zelfs. Usain Bolt was niet op zijn best terwijl zijn concurrent Justin Gatlin dit seizoen imponeerde. Maar na de sprintnummers bij het WK in Peking zit de Jamaicaan juist nog wat steviger op zijn troon. Na het goud op de 100 meter bleek Bolt ook de beste op de 200 meter. “…ik ben blij, dat ik de wereld heb kunnen laten zien…, dat ik de beste ben. Daar leef ik voor…”, zei de 29-jarige Bolt, als vanouds weer vol zelfvertrouwen. Het was zijn tiende wereldtitel en zijn vierde op rij…, in de dubbele sprint. Stupide acties tot gevolg. Usain Bolt is donderdag enkele minuten na zijn winst op de 200 meter tijdens het WK atletiek in Peking, ook nog aangereden door een cameraman op een Segway. De Jamaicaanse sprinter vierde blootsvoets zijn net veroverde wereldtitel met het publiek en werd gefilmd door een Chinese cameraman op een Segway. Die kwam echter in aanraking met een railing en verloor de controle over zijn vervoermiddel. Bolt werd vervolgens hard onderuit gehaald door de Segway. Hij werd snel door een lid van de organisatie omhoog geholpen en kon strompelend zijn weg vervolgen. Enkele momenten later kon de Jamaicaanse sprinter alweer normaal lopen en lijkt hij de aanvaring zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen. Video: http://www.nu.nl/sport-overig/4114255/bolt-winst-200-meter-wk-omver-gereden-cameraman.html
– Corrupt in NL. Het Openbaar Ministerie vervolgt VVD’er Kathalijne de Kruif voor schending van het ambtsgeheim. Als lid van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht zou ze informatie hebben doorgespeeld. VVD’er Piet Ploeg, oud-wethouder van Stichtse Vecht, wordt eveneens vervolgd. Hij wordt verdacht van schending van de geheimhoudingsplicht. Ploeg was voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. In maart legde hij zijn functie neer vanwege de verdenkingen tegen hem. De Kruif zou de informatie hebben doorgegeven aan Ploeg, met als doel om een derde VVD’er, Rob Bats, benoemd te krijgen als burgemeester van Stichtse Vecht. De zaak tegen Bats is geseponeerd, laat het OM weten.
– Vrachtwagendoden. De deelnemers aan de Balkantop in Wenen hebben geschokt gereageerd op de vondst van tientallen dode vluchtelingen in een vrachtwagen in Oostenrijk. De EU-leiders haalden hard uit naar mensensmokkelaars die de dood van vele vluchtelingen op hun geweten hebben. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann zei op de conferentie dat de tragedie aantoont hoe belangrijk het is dat landen samen oplossingen zoeken voor de ongekend grote instroom van vluchtelingen. De vluchtelingen die in Oostenrijk achterin een vrachtwagen zijn gevonden, waren mogelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed. Dat heeft de politie donderdag gezegd. In de vrachtwagens liggen zeker twintig lichamen, maar mogelijk wel vijftig. Omdat de lichamen al in staat van ontbinding verkeren, zegt de politie nog zeker een dag nodig te hebben om het dodental te kunnen vaststellen. Bondskanselier Angela Merkel zei “geschokt te zijn door het vreselijke nieuws dat zo veel mensen zijn omgekomen op hun zoektocht naar meer veiligheid”.
– Sint Maarten. Corruptie op Sint Maarten blijft grote zorg. Het conflict tussen de Nederlandse regering en die van Sint Maarten is vooralsnog geweken, vertelt de NL-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de donderdag. „De kou is uit de lucht”. Plasterk voerde woensdagavond samen met collega Ard van der Steur, ministerie van Veiligheid en Justitie “…goed overleg…” met minister Dennis Richardson van Sint Maarten. Afspraken zijn volgens Plasterk herbevestigd. Denk dat we nu echt constructief verder kunnen gaan. Nederland maakt 55 agenten vrij, voor bestrijding van corruptie en criminaliteit op het eiland. Maar er was onmin ontstaan, na uitspraken van politiezetbaas Gerard Bouman. Die vertelde dat de extra agenten, vanwege de corruptie niet zullen samenwerken met lokale politie. Dit schoot het Eilandbestuur in het verkeerde keelgat. Dat liet per ommegaand weten, geen Nederlandse ambtenaren meer te zullen toelaten of te ontvangen. Volgens Plasterk gaan Nederlandse agenten gewoon met hun collega’s op Sint Maarten werken en ontvangt Sint Maarten weer het nodige aan Nederlandse ambtenaren. Verdere afspraken over de samenwerking, moeten wel nog worden ingevuld en geoperationaliseerd.
– Belangstellend. Lijkt erop dat de Nederlandse media en met name ‘De Telegraaf’ met een miljoenen circulatie, weer wat nadere belangstelling voor de regering Bouterse, blijkt te hebben: ‘PARAMARIBO – De nieuwe Surinaamse regering van Desi Bouterse lijkt serieus werk te maken van haar belofte om corruptie en misbruik van staatsgeld uit te bannen. Woensdag zijn twee hooggeplaatste overheidsfunctionarissen tijdelijk uit hun functie gezet. Dit geeft het Openbaar Ministerie de ruimte om onderzoek te doen. Het gaat om de directeur van het elektriciteitsbedrijf en een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie en Politie. Haar afdeling zou geld vragen aan buitenlanders die een verblijfsvergunning aanvragen. Bij het elektriciteitsbedrijf gaat het vooral om vermoedens van fraude bij grote aankopen. In de top van Staatsolie, ook een staatsbedrijf, zijn vijf mensen op non-actief gezet. Zij zouden dienstverleners hebben afgeperst. Bij de ondertekening van het regeerakkoord begin augustus, kondigde Bouterse een keihard anti-corruptiebeleid en een betere controle op staatsuitgaven aan. Dit is hard nodig, omdat de regering Bouterse I de afgelopen vijf jaar veel meer geld heeft uitgegeven dan er binnen kwam. Tot zover: www.telegraaf.nl
Justitia Pietas Fides MMDCCCXLIX