Politieonderzoek naar schandaal EBS

Een speciaal team van politierechercheurs is gestart met een onderzoek naar vermeende corruptie door de leiding van de Energie Bedrijven Suriname NV (EBS). Bronnen bij het bedrijf verwachten dat waarnemend algemeen directeur Willy Duiker zal worden ontheven of gevraagd  wordt om thuis te blijven hangende het onderzoek. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft namelijk aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gevraagd maatregelen te nemen zodat het onderzoek niet wordt gedwarsboomd. Het onderzoek wordt geleid door het Parket van de procureur-generaal.

Het onderzoek is gebaseerd op de inhoud van drie rapporten van de Centrale Accountantsdienst (CLAD), met daarin zeer belastende informatie tegen de directeur en anderen. De rapporten zijn door Financiënminister Gillmore Hoefdraad overhandigd aan waarnemend procureur-generaal Baidjnath Panday. De rapporten zijn op hun beurt het resultaat van de aanhoudende verzoeken van voormalig volksvertegenwoordiger Arthur Tjin A Tsoi (NPS) die het OM op de hoogte had gesteld van verdachte handelingen en mogelijke financiële malversaties bij de EBS. De bedenkelijke handelingen concentreren zich rond de inkopen waarbij stelselmatig hogere bedragen zouden zijn betaald dan de werkelijke waarde van de goederen.

Behalve Hoefdraad en Dodson, is minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie door het OM op de hoogte gesteld van het ingezette onderzoek.

Tot nu toe heeft Duiker beweerd dat de beschuldigingen vals zijn en dat zijn beleid schoon is. Naar verluidt bevat het rapport veel informatie die naast de waarnemend directeur ook andere  personen, zowel bij de EBS als daarbuiten, in problemen brengt.

More
articles