SWM voert capaciteit op met 23.000 huishoudens

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij N.V. (SWM) treft voorbereidingen om haar operaties op drie fronten uit te breiden en te moderniseren. De waterleverancier mag daarvoor putten uit een pot van € 13 miljoen. Daarvan zal € 8 miljoen worden besteed aan de uitbreiding van de hoofdproductiecapaciteit aan de Van Hattenweg te Lelydorp (Wanica) van 1000 m³/uur naar 2000 m³/uur. De SWM kan daarmee het aantal huishoudens, dat van daaruit wordt voorzien, verdubbelen van 23.000 naar 46.000. Het geld is gebaseerd op een leningsovereenkomst van mei dit jaar tussen de Franse ontwikkelingsbank Agence Française de Développement (AFD) en het ministerie van Financiën, en is nu ter beschikking van de watermaatschappij.

Alwin Linger, manager operations SWM: “We hebben in de omgeving van de Van Hattenweg nu elf bronnen, er zullen nog eens elf bronnen worden geboord aan de Libanonweg om te kunnen voorzien in de extra 1000 kubieke meter per uur.” Daarnaast bouwt de SWM 5 tot 6 additionele zuiveringsketels. Zeker twee derde van de huishoudens in Paramaribo-Noord en een derde daarvan in Wanica zullen de verbetering van de watertoevoer meteen merken.

Een tweede project ter waarde van € 3 miljoen uit de Franse lening, is de totale vervanging van het sterk verouderde zuiveringsstation Moengo (Marowijne).

De nieuwe installatie komt naast het nu vervallen station, van waaruit water wordt gestuwd naar Moengo en Wonoredjo. De nieuwe installatie komt naast het nu vervallen station, van waaruit water wordt gestuwd naar Moengo en Wonoredjo. Met de vernieuwing van deze installatie overweegt de SWM ook meteen een uitbreiding van het netwerk in het district.

Een derde investering waarvoor het AFD-geld zal worden aangesproken, is de modernisering van verschillende stations, zodat ze onbemand in bedrijf kunnen blijven door besturing vanuit een centrale kamer op afstand. Dat is een project ter waarde van € 1 miljoen. De besturing kan door toepassing van het zogenaamde Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) systeem, dat nu al met succes wordt uitgeprobeerd te Leiding 9A en in Paramaribo-Noord.

Naast deze essentiële investeringen zal ook € 300.000 worden besteed aan het ‘updaten’ van het drainage masterplan van het ministerie van Openbare Werken voor Paramaribo en omgeving.

Linger zegt dat het uitbreidingsproject in de tweede helft van 2016 jaar kan beginnen en dat de oplevering in de eerste helft van 2018 wordt verwacht. De afronding van de overige projecten wordt eerder verwacht. Yves Malpel, regionale vertegenwoordiger AFD, heeft een goed gevoel bij zaken doen met Suriname: “Na bestudering van de plannen is de AFD ervan overtuigd geraakt dat de bedoelingen goed zijn.” Bovendien vindt hij dat Frans geld in hand van de SWM geen weggegooid geld is. Het AFD heeft veel ervaring met de financiering van waterprojecten in de wereld. Het project voldoet aldus Malpel aan al de gestelde voorwaarden, waardoor er geen reden was om niet in te stemmen. De milieu- en de sociale impact zijn volgens de AFD-man onderzocht. Hij gelooft in de efficiëntie van het project. Malpel zegt in een toelichting over de lening aan het ministerie van Financiën, dat die een looptijd heeft van 20 jaar. Er is een gratieperiode van 5 jaar aangekoppeld, waardoor Suriname pas in 2020 mag beginnen met de aflossing. Over de rente blijft de Fransman op de vlakte, hij voegt eraan toe dat die verwaarloosbaar is omdat de AFD niet een organisatie is met winstoogmerk. Linger zegt dat Suriname binnen de € 0,5 miljoen verantwoordelijk is voor een eigen bijdrage van € 0,5 miljoen als ‘onvoorziene kosten’. De AFD is een bilaterale ontwikkelingsbank die al meer dan 70 jaren de Franse ontwikkelingshulp en het ontwikkelingsbeleid heeft overgenomen. De grote uitdaging van de AFD is om een bijdrage te leveren bij het verminderen van ongelijkheid in een wereld waarin men onderling van elkaar afhankelijk is, tegen de achtergrond van bedreigde natuurlijke hulpbronnen. Het AFD ondersteunt zowel overheden als de private sector in meer dan 90 landen en heeft in 2014 alleen al meer € 8 miljard in de vorm van nieuwe financieringen gegeven aan verschillende landen overal ter wereld.

More
articles