Borstvoeding is baby’s beste maaltijd

De boodschap van minister Michael Blokland van Volksgezondheid is duidelijk. Moeders moeten borstvoeding prefereren voor hun baby’s en minder vaak kiezen voor melk uit een blik. Dit zei de bewindsman in een interview met De West kort na de opening van de Wereld Borstvoedingsweek vanmorgen in de kapel van het Diakonessenhuis.

De organisatie van de Borstvoedingsweek in Suriname ligt in handen van de Stichting ter Bevordering Borstvoeding in Suriname (StiBoSu). Voorzitter Georgetina Elioth zegt dat er de komende week een lijvig programma zal worden afgewerkt. Vertegenwoordigers van de stichting zullen vanaf maandag de ziekenhuizen aflopen en speciale aandacht geven aan de afdelingen waar zwangere vrouwen en moeders liggen. De actie is bedoeld om de moeders en aanstaande moeders meer voorlichting te geven over de voordelen van borstvoeding. De bezoeken zijn gekoppeld aan het thema van dit jaar: `Borstvoeding en werken, dat lukt wanneer we samenwerken.’

Blokland vindt een borstvoedingsweek een prima initiatief: “Het is een week om extra de focus te leggen op de boodschap die wij willen overbrengen naar de gemeenschap, namelijk dat borstvoeding het beste is voor baby’s. Ik denk dat elke ouder het beste wil voor zijn of haar kind en daarop focussen wij.”

De minister vertelt verder dat het extra inspanning met zich mee zal brengen om mensen meer te laten wennen aan het geven van borstvoeding, aangezien blikvoeding steeds meer ingeburgerd raakt. Op de vraag waar het echt fout is gegaan en waardoor blikvoeding als het ware borstvoeding verdrongen heeft, geeft de bewindsman aan dat dit misschien te maken heeft met de extra marketing van de grote bedrijven die blikvoeding leveren.

In het verlengde hiervan, geeft de minister aan dat zorginstellingen nu overgaan om bij elk pasgeboren baby geen blikmelk, oftewel kunstmelk, meer aan te bieden, maar de moeder de vele voordelen van moedermelk uit te leggen, zodat zij ook inziet welke voordelen borstvoeding heeft. Borstvoeding wordt aan de ene kant gepromoot, maar aan de andere kant is de overheid blikmelk aan het subsidiëren. Minister Blokland geeft aan dat de subsidie in de toekomst verminderd zal worden. Hij is zich er bewust van dat niet een ieder blij zal zijn met deze keus, maar uiteindelijk moet er niet alleen naar het geld gekeken worden, maar naar de gezondheid van de mens.

More
articles