Justitia Pietas Fides MMDCCCXXIV

– Platform. ‘Be aware…!’ “Geen bezuiniging ten voordele van vernietigers en zakkenvullers…”. Het goede en zuur verdiende geld, waar men toch al niet van rondkomt, absoluut niet zonder slag of stoot doen belanden bij of in handen van de criminele verspillingsmechanismen. Dat is de boodschap, te midden van de vrijwel niet te stuiten ‘neergaande spiraal’ in de hedendaagse nationale economie. ‘Ze kunnen het gewoon niet, hebben de mensen niet…’, wordt keihard geroepen. Sanering subsidies; brandstoftariefverhogingen, water en elektriciteit de lucht in…? Paardenmiddelen. Niet politiek…, maar wel politiek beladen zwaargewichten van Palu en NDP, dominanter in opgenomen. Ook de meesten zijn doodgewoon, bekender gluursympathisanten van de paarse orga. Nieuwe en gewezen Paluisten in vacuüm aangesloten. ‘Inteelt leki santi…’. Binnen vier dagen, mag een toverkind met een oplossingsstaf, volgens hooggespannen paarse verwachting, worden verwekt. Het uur U is genaderd! Een grap met als oorsprong, dat er geen ‘windfall fondsen’ aan de kant zijn gezet en ook niet onderhouden of gehouden. Alles ten onder is gegaan…, aan platte diefstal, onbelemmerd graaien, comptabiliteitloze verspilling en het stuurloze consumentisme. Consumentisme? Wordt uiteindelijk ‘grat hari’ gezien als ‘verspilling’. Opzichtige consumptie die gebruikt wordt, als de manier om ten koste/laste van een gemeenschap, oneigenlijke ‘status’ te verhogen/-werven. ‘Strey libi, so bun? Latest Prado or Landcruiser?’. De meeste en solider functionele trekkers in deze samenleving, hebben inmiddels laten weten, geen bijzondere belangstelling voor de commissies o.l.v. ‘short run coördinator’ Henk Naarendorp, te mogen hebben. In bepaalde gevallen nader ge-/bezien, als de lijfeigene van het andere en inmiddels duurzaam verstoten fenomeen…, Robert Ameerali.

– Inauguratie. ‘Elo, 18 miljoen…?’. Best te geloven, dat bepaalde onverbeterlijke gannefen graag die 18 miljoen, fonkelgaaf ter beschikking zouden willen zien en hebben. Hebbetje! Heeft men nou wél of weer niet geleerd het soortement gannefmens, dat betrokken was bij de grabbelton van Carifesta en ander zaak van OW, absoluut niet opnieuw naast de kunstmatig opgefokte en crimineel uitgedijde ‘nyan patu’ te plekken? Men leert het maar niet, in dit land. Zelfs ‘Momsie’ begint er knap de pest in te krijgen. Maar Moms zou Momsie niet wezen, als er ook niet een gemiste steek en goedaardiger streek in het verborgene van zijn breiwerkje lag. Moms gaat gevraagd en ongevraagd…, als wetgever/volksvertegenwoordiger en ‘agent provocateur’, ook de uitvoerderprins op het kabinet bijstaan? Het begint weer knap door elkaar te lopen…, of was dat niet al habitueel met ‘dogla styling’: “het nationale aan hutselgeval?”. Panka was op een gegeven moment toch ook de willige en ‘oh zo’ bewilligde amnestieloopjongen uit DNA van het kabinet. Opdienen, afwas, opruimen…, enzo! Misschien daarom allemaal, dat die ‘Paraman’, de gevleugelde ‘denki’ van zichzelf heeft, ook al in Augustus 2015 ‘mini–ster’ te kunnen/mogen worden. De sfeer op het door hem veel bezochte kabinet, beviel Rickie wel degelijk. KLM – Business Flights, evenzo. Maar misschien moet Rickie toch nog op de valreep, een diepzinnig gesprek hebben met de linguïst Alimahomed en indringend nagaan (…), hoe verkeerd verwachtingen kunnen uitkomen/-vallen bij NDP-gedomineerde formaties. Lees 1996. Levenslang gefrustreerd! Het huilen staat je dan ook in Torarica’s foyers…, nader dan het ‘pier tifi’ willen smilen. ‘Tek wan Calpol, kisi yu srefi…, yere’. Districtscommissaris is misschien nog net…, een gunstiger te bereiken en evenwichtiger te bekijken ofwel samen te stellen niveau voor Rickie’s maandenlange ‘self promotion’. Natuurlijk rekening te willen houden met Jerry als groter en meervoudig in te zetten voorbeeld. De roerganger en misschien wel de meest uitverkoren lijsttrekker. Vanzelfsprekend, joh! Had ook Rickie maar die gele vuilniszakken moeten kopen en de zwarte in de winkel laten liggen. Het blijft een vrolijke ballentent, ‘baya’. Met betrekking tot ‘de biecht’, is men zowel hier als in NL allesbehalve verzadigd…, als zo de nieuwskanalen worden gevolgd en opengehouden. Het is wel weer wat, in ‘the age of the Internet’. Men kan zich zo een juweel aan een buil vallen.

– DNA. Dictatuur van de meerderheid? Van de week weer een civiele vordering tegen Geerlings-Simons in te stellen, na rechtsingang te hebben verkregen. Ter zake de toelatingsperikelen en terugroeping van Sapoen en Chitan. Maaaaar! Het wetgevingscollege, gecomprimeerd in wat men noemt de volksvertegenwoordiging en dus De Nationale Assemblee (DNA) van de republiek Suriname, heeft eigenlijk de taak ‘wetten’ te slaan en ook te handhaven. Een voorbeeldfunctie in deze natie te vormen, te hebben, te onderhouden. Ook de Grondwet te eerbiedigen. En niet een orde te propageren, om daarbij ook nog limitatief, gerechtelijke vonnissen te komen negeren, wederrechtelijk te toetsen, onrechtmatig te beoordelen of geenszins de daarin vastgelegde vorderingen, te willen uitvoeren! Een ongrondwettelijke en levengevaarlijke situatie die men zich nu voorstelt, te gaan introduceren en handhaven. Een vooralsnog aangelengd doodvonnis voor ‘de democratie’ en de bij referendum staatshuishoudelijke/-rechtelijke sleutelverdelingen. Maar wie is nou in het college wel staatsrechtelijk/intellectueel ingevoerd en wie weer helemaal niet…? Inderdaad! Ze gaan op z’n tijd en paars aangelopen, allemaal een inteelt-adviesje halen, bij…? Oké dan! Resultaat van hoe dunnig de spoeling nadrupt. Verdacht persberichtje? Gaan we dan! Zo zou men wel de volgende tekst kunnen plekken: ‘De voorzitter van De Nationale Assemblée, mevrouw drs. Jennifer Geerlings-Simons, is niet bevoegd om op welke grond dan ook, leden van DNA de toegang te ontzeggen om hun werkzaamheden uit te voeren, behalve in die gevallen zoals die genoemd zijn in de artikelen 43 tot en met 46 van het Reglement van Orde’. Een mondvol schade.

– BUZA. De illusoire Lackin is het niet eens met het transnationale mensenrechtenrapport, ter zake ‘traffic in human beings’ en opgesteld door de ‘Government of the USof A’. Lackin vindt de vraagstelling en rapportage uit DC gênant? Zorg er dan gelijk voor…, dat er geen kinderen –ongeacht hun culturele achtergrond– op Surinaams grondgebied de ‘universele rechten van het kind’ plichtmatig moeten schenden. Evenzo, de handel en wandel van Chinese arbeiders, waarvan de agent Steven Tsang van de NDP, nog meer influx in het hoofd heeft rondwaren. Of de jonge vrouwen die zeven dagen in de week, in het land Suriname verplicht komen hoereren en pezen. In de kustvlakte en nabij de (goud-) mijndorpen of illegale vestigingen, zoals Benzdorp en ‘surroundings’. Maar ook in Albina en ‘down – town’ Paramaribo. Daarnaast heeft men al enige tijd te maken, met een storm van ultra-armlastige Venezolanen. Ongelikte slachtoffers van het Chávisme die met frommelcreditkaarten, de superstores in Suriname belagen. Daar moet Lackin zich ook mee leren bezighouden…, in plaats met ‘de echte baas’ op het Westelijk Halfrond, d.m.v. infantiele wijzen ruzie te zoeken. Eigenlijk zeer goed…, dat die stompzinnigheden allemaal plaatsvinden en zich publiekleijk willen voordoen. Sapoen en Chitan mogen ‘normaal’ functioneren in DNA, wil men de samenleving nog ‘effekes’ wijsmaken. De tijd zal het inderdaad wel weer leren hoe serieus, dat diepverraderlijke duo nog in gemeenschap genomen kan worden. Volgens de ‘wet op de nulliteiten’, natuurlijk.

– Recht en waarheid. Ook in de Verenigde Naties hevig en universeel punt van onderwerp/actie. ‘Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft woensdagochtend, in New York gesproken met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. “Gerechtigheid en aansprakelijkheid zijn de verantwoordelijkheid van iedereen…”, aldus Koenders. Dat meldt de Buza.nl woordvoerder. Het gesprek vond plaats in aanloop naar de vergadering van de VN-Veiligheidsraad op woensdagavond, waarin gestemd wordt over de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders van de ramp met vlucht MH17. Koenders liet zich niet uit, over de wenselijkheid van een VN-tribunaal. Wel liet de minister weten, hem er veel aan is gelegen, dat ‘Resolutie 2166’ wordt uitgevoerd. In die resolutie eist de VN een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Het ligt overigens niet voor de hand, dat het VN-tribunaal er ook komt. Rusland is tegen de oprichting ervan en zal naar verwachting een ‘veto’ uitspreken. Tijdens het gesprek, waren ook vertegenwoordigers van andere direct betrokken landen aanwezig; waaronder Australië en Maleisië. Premier Mark Rutte heeft woensdagochtend gebeld met de Russische president Vladimir Poetin om nogmaals aandacht te vragen voor de VN-resolutie voor de oprichting van een MH17-tribunaal. Rutte deed tijdens een telefoongesprek een dringend appèl op hem om deze vorm te steunen voor berechting van de verantwoordelijken achter het neerhalen van de MH17. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek.

– Toestanden. Michel Platini heeft zich officieel kandidaat gesteld om Sepp Blatter op te volgen als president van de FIFA. De Franse voorzitter van de UEFA heeft zijn kandidatuur woensdagmiddag bevestigd op de site van de Europese voetbalbond. Prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië vindt het een slechte zaak dat Michel Platini kandidaat is voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. De 39-jarige prins, die zich tijdens de vorige FIFA-verkiezingen na de eerste stemronde terugtrok in de strijd met de huidige preses Sepp Blatter, vindt dat er veel betere kandidaten zijn. “Het voetbal en de spelers verdienen beter…”, schrijft prins Ali op de woensdag in een ‘statement’. “De FIFA is overspoeld door schandalen. We moeten die gang van zaken stoppen. De achterkamerpolitiek moet tot een einde komen”.

– Windows 10. Wat kan je wel en niet met Windows 10 en is het echt gratis? Vanaf vandaag is het besturingssysteem beschikbaar voor het grote publiek. Het nieuwe systeem moet vooral herkenbaar zijn en makkelijk werken. Maar wat moet je weten, voordat je aan de slag gaat? Tien vragen en antwoorden. http://nos.nl/artikel/2049435-is-windows-10-echt-gratis.html Microsoft heeft dus woensdagochtend, het fenomeen ‘Windows 10’ geïntroduceerd. Het nieuwe besturingssysteem, wordt vanaf die dag verspreid als gratis ‘update’ onder gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1. De nieuwe versie van het besturingssysteem, wordt ook ‘meegeleverd’ met nieuwe pc’s. De ‘update’ naar Windows 10, is niet voor alle Windows-gebruikers direct beschikbaar. De afgelopen maanden konden mensen zich aanmelden voor de ‘upgrade’ en het systeem zal geleidelijk onder iedereen worden verspreid. Eerst zijn de zogeheten ‘Insiders’ aan de beurt. De mensen die vroege versies van Windows 10 al een paar maanden uitproberen. Daarna worden de ‘voorbestellingen’, chronologisch afgewerkt. Microsoft rolt de ‘update’ langzaam uit, om het systeem stabiel te houden. Windows 10 is de opvolger van Windows 8.1 en is qua ontwerp, eigenlijk een combinatie van Windows 7 en 8. De software is weer wat meer gericht op pc-gebruikers die met een laptop of desktop werken, in plaats van vooral op tabletgebruikers en mensen met een laptop met ‘touch screen’, zoals bij Windows 8 al het geval was. Bovendien is de nieuwe Windows-versie geschikt voor smartphones. Hoewel die versie nog wat langer op zich laat wachten. Zowel tablets, smartphones als pc’s, gaan dus op hetzelfde systeem draaien met dezelfde ‘apps’ en instellingen. Windows 10 werkt bovendien ook op de Xbox. Microsoft voegt in het nieuwe besturingssysteem weer een startmenu toe…, introduceert een nieuwe browser en integreert slimme assistent ‘Cortana’. Zie: http://www.nu.nl/reviews/4096525/review-belangrijkste-vernieuwingen-in-windows-10.html

Justitia Pietas Fides MMDCCCXXIV

More
articles