Samen staan wij sterk en stellen we alles in het werk in het belang van het kind met een beperking. Dit is de motivatie welke gemaakt heeft dat het Bureau Speciaal Onderwijs zich heeft ingezet voor het tot stand komen van het boek ‘Praktische leerlijnen voor Voortgezet Speciaal Onderwijs’. Vandaag vond in de Lalla Rookh Mall de launch plaats van dit boek dat tot stand is gekomen om praktijkleerkrachten in het Voortgezet Speciaal Onderwijs op weg te helpen met leerlijnen.
Deze leerlijnen hebben als doel om per leergebied het traject van een leerling vanaf het begin van het onderwijs tot het behalen van het kerndoel te helpen. Deze richtlijnen vormen de ruggengraat van het Speciaal Onderwijs. Volgens de project coördinator Bureau Speciaal Onderwijs, Gerda Vriese, zijn de leerlijnen onmisbaar in het onderwijsproces. Ze geeft verder aan dat het boek bedoeld is voor praktijkleerkrachten die het als hun taak zien om de leerlingen te helpen vormen. Op deze manier wordt er een brug geslagen tussen de theorie en de praktijk in het Speciaal Onderwijs.
Vriese vertelt aan De West dat deze leerlijnen speciaal ontwikkeld zijn en dat ze per 1 oktober aanstaande ingezet zullen worden in het portfolio van alle leerlingen in het speciaal onderwijs. “Wanneer het tijd is dat deze schoolgaanden naar het bedrijfsleven gaan, is dit hun visitekaartje. De leerlingen zijn nodig en we zien dat er veel drop-outs zijn. Met de richtlijnen kunnen we het aantal drop-outs terugdringen, omdat al de vakleerkrachten de leerlingen hun onderwijsstof op dezelfde manier zullen verzorgen.”
Gracielle Hew A kie, hoofd van het Bureau Speciaal Onderwijs, is vanaf november vorig jaar bezig geweest om de leerlijnen uiteen te zetten. Zij zegt dat de leerlijnen die de vakleerkrachten zelf hebben samengesteld, zullen zorgen voor uniformiteit binnen de praktijkvakken van het speciaal onderwijs. Het heeft tijd gekost, omdat men te maken heeft met leerlingen op verschillende niveaus in een klas. Martha Andoisi van het Speciaal Onderwijs Lelydorp is ingenomen met het boek. “ Ik vind het heel goed dat leerkrachten van alle scholen vanaf oktober gericht hun lessen kunnen verzorgen aan de kinderen. Voordat de leerlijnen er waren, was het maar raden hoe je de lessen aan moest pakken en deed een ieder het maar op zijn of haar manier. Met dit boek behoren de eigen ideeën om de lessen te verzorgen tot het verleden, men kan nu uniform de praktische leerlijnen volgen.”