Eerste FEP-adviezen al vrijdag verwacht

Het Financieel Economisch Platform (FEP) is gisteravond door president Desiré Bouterse geïnstalleerd, en moet vrijdag al zover zijn om de regering te voorzien van de eerste adviezen. Het platform, dat wordt geleid door Henk Naarendorp (voorzitter Kamer van Koophandel en Fabrieken, KKF), zal zich onder meer buigen over mogelijke bezuinigingen die de regering wil gaan nemen om de ‘zware tijden’ die op economisch gebied worden verwacht, te kunnen overbruggen.

Overheidslasten die toe zijn aan nadere bestudering en eventueel moeten worden geschrapt of bijgesteld, betreffen onder meer de energievoorziening, die jaarlijks voor ruim SRD 1 miljard wordt gesubsidieerd; het fenomeen van spookambtenaren (ambtenaren die met behoud van salaris thuis zitten); en de kosten verslindende logge buitenlandse posten. Het gaat aldus Naarendorp om een totaal van tweeëntwintig min of meer samenhangende bezuinigingsmaatregelen die de regering achter de hand heeft.

De verwachting is dat die maatregelen zullen resulteren in verhoging van de energietarieven en andere kosten voor openbare diensten, zoals bij de loketten van de bureaus van de Burgerlijke Stand. Bouterse waarschuwde al dat de zorgeloze periode waarin de burger maar SRD 1 betaalde voor een uittreksel, voorbij zal zijn. Ingewijden verklappen aan De West dat er achter de schermen wordt gediscussieerd over het optrekken van deze penning naar SRD 7,50. De aanvrager van een nieuw paspoort mag zeker SRD 600 gereed houden.

Bouterse heeft het FEP de taak gegeven om de bezuinigingsplannen van de regering te bestuderen en haar daarover te adviseren. Het uiteindelijke besluit of die wel of niet worden uitgevoerd en hoe, blijft een voorrecht van de regering zelf, eventueel in afstemming met De Nationale Assemblee (DNA). Het platform wordt geacht in nauw contact te staan met de respectieve segmenten van de samenleving waardoor het ook een goed inzicht kan verschaffen over hoe de effecten van de te nemen bezuinigingsmaatregelen zullen zijn. Het is meer een technisch dan politiek orgaan.

Het FEP bestaat in dit stadium uit: Henk Naardendorp (KKF), Wilgo Bilkerdijk (ASFA)Dilip Sardjoe (NDP), Dave Abeleven (DOE), Stanley Raghoebarsing (VHP), Rudy Soerodimedjo (Groep Sapoen), Ronny Asabina (BEP), Iwan Poerschke (PALU), Marcellino Nerkust (FOLS), Priya Sital (NJP), Sieglien Burleson (niet namens organisatie) en Ray Sanchiet (landbouwsector).

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) en de Bond van Leraren (BvL), hebben wel ingestemd om aan het platform deel te nemen, maar hadden gisteravond nog geen afgevaardigde bij de installatie. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft veel commentaar op het FEP. Het bestuur van de VSB neemt vandaag een besluit of zij een afgevaardigde zal aanwijzen om zitting te nemen. Naar verluidt zijn de meningen in de VSB verdeeld.

Voor de Algemene Vereniging van Aannemers (AAV), de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (BPGB) en de Nationale Vrouwen Beweging (NVB), was het al lang duidelijk. Zij doen beslist niet mee. Anthony Wong en Sham Binda, respectievelijk voorzitter AAV en Akmos, zeggen dat Bouterse naarstig op zoek is naar een afleidingsmanoeuvre en draagvlakvoor de minder prettige besluiten die hij van plan is te gaan doorvoeren. Daarnaast heeft hij met het platform als ad hoc adviesorgaan, gemakkelijk een zondebok gevonden voor als het volk straks commentaar heeft. Het zal dan het FEP zijn die de schuld zal krijgen van alles.

Met de instelling van het platform, blaast Bouterse leven in zijn eerste gedachte na zijn verkiezing bij acclamatie in De Nationale Assemblee eerder deze maand voor een tweede presidentstermijn. Direct na de verkiezing schoof het staatshoofd aan bij een persconferentie om vriend en vijand te verrassen met de aankondiging van bezuinigingsmaatregelen, dit nadat hij eerst een somber beeld had geschetst van ’s lands financiële situatie. Hij voorspelde harde tijden voor Suriname op financieel- economisch gebied, een en ander als gevolg van een heersende wereldcrisis en de onafwendbare gevolgen daarvan. Om die situatie te overbruggen, zinspeelde hij op de instelling van het platform op korte termijn om de nationale kwesties te formuleren en als het kan in een tijdsperspectief te plaatsen.

Het FEP zal een korte levensduur hebben en mogelijk alweer ophouden te bestaan tegen de tijd dat Bouterse rond 1 oktober zijn regeringsplan met bijbehorende staatsbegroting aan het parlement zal presenteren.

More
articles