Somohardjo betwist bevoegdheid CHS om te toetsen

‘Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) mist elke bevoegdheid om te toetsen of de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door de Pertjajah Luhur (PL) al dan niet voldoet aan de wettelijke bepalingen. Dat het CHS dit toch doet, wijt PL-voorzitter aan een stukje machtsvertoon zijdens het CHS. De partij zal dan ook een rechtszaak aanspannen tegen het CHS. Bovendien zal er een brief richting president Desi Bouterse gaan, waarin wordt gevraagd om vervanging van CHS-voorzitter Eugene Markus, omdat die niet berekend is voor zijn taak.’ Dat schrijft de PL in een persbericht over de jongste ontwikkelingen in de nasleep van de ruzie tussen de partijtop en de twee dissidenten.

Somohardjo gaf tijdens een persconferentie gisteren in het partijcentrum te Beekhuizen een presentatie van de stand van zaken. Directe aanleiding voor de persconferentie was de brief van het CHS, waarin onder meer is aangegeven, dat het CHS per deurwaardersexploot van 14 juli 2015 door de PL op de hoogte is gesteld over de terugroeping van Sapoen en Chitan. “Na toetsing is gebleken dat deze terugroeping niet voldoet aan de wettelijke bepalingen welke ten grondslag zijn gelegd voor het terugroepen van voornoemde DNA-leden,” staat in de brief van het CHS. “Het CHS moet niet toetsen of een terugroeping voldoet aan de wettelijke bepalingen of niet. Het CHS moet slechts invulling geven aan een besluit in deze”, stelt Somohardjo. Dat verdere argumentatie in de brief van het CHS ontbreekt, vindt Somohardjo ook niet kunnen. Hij maakte een vergelijking met een besluit van het vorige CHS, waarin wel degelijk een onderbouwing, overwegingen en argumentatie waren opgenomen voor een besluit dat dit orgaan toentertijd had genomen.

Somohardjo zegt dat het de taak van het CHS is om vóór de verkiezingen te registreren welke partijen meedoen aan de verkiezingen, ten tweede na de verkiezingen vast te stellen wie gekozen zijn, en ten derde te zorgen voor vervanging van DNA-leden. “Nergens staat dat het CHS bevoegd is om te toetsen”, benadrukte Somohardjo. Hij viel er ook over dat CHS-voorzitter Merkus de brief heeft getekend namens enkele leden, die wegens ziekte of doordat hij uitlandig waren, niet op de vergadering aanwezig waren. “Ik denk dat het CHS verkeerd bezig is. Het is machtsmisbruik van het CHS als zij vindt dat zij de macht heeft om te bepalen wie in het parlement komt”, zei de PL-voorzitter, die tijdens de persconferentie werd bijgestaan door diverse leden van het hoofdbestuur, de partijraad en de structuren.

De PL-voorzitter merkte op dat er een tweede kort geding wordt aangespannen tegen Jennifer Geerlings-Simons als voorzitter van het parlement, omdat zij in die hoedanigheid de bevoegdheid heeft om DNA-leden al dan niet toe te laten tot vergaderingen. Tijdens het eerste kort geding, heeft de rechter aldus Somohardjoduidelijk aangegeven, dat de PL bevoegd is om Sapoen en Chitan terug te roepen, alleen was het tijdstip van terugroeping verkeerd. Nu deze omissie is rechtgezet, is opnieuw een kort geding aangespannen. De partij concludeert uit de brief van het CHS dat dit orgaan zich als uitvoerende macht ook in de strijd wil mengen. De rechterlijke macht zal het in deze case dan moeten opnemen tegen de wetgevende macht zoals het er naar uitziet, (De Nationale Assemblee) en de uitvoerende macht (het CHS), “Maar je kunt niet op de stoel van de rechter gaan zitten”, merkte Somohardjo op.

Hij zei voorts dat Sapoen en Chitan op dit moment fractieloos zijn, doelende op het feit dat ze niet tot de PL-fractie behoren, niet in een andere bestaande fractie zijn opgegaan en geen eigen fractie hebben opgezet. De PL-fractie bestaat op dit moment uit drie leden, waarvan Somohardjo zelf de voorzitter is, William Waidoe vervangend fractievoorzitter en Ingrid Karta-Bink lid. “Toen dit bekend werd gemaakt in De Nationale Assemblee, was er geen enkel protest”, merkte de PL-voorzitter op. Dat Sapoen nu in een brief aangeeft “verbaasd” te zijn dat hij geen deel uitmaakt van de PL-fractie, kan er bij de partijvoorzitter niet in. Immers, Sapoen had zelf aangegeven een eigen fractie te zullen vormen binnen het parlement en hij is zelf gaan onderhandelen met de president en de NDP. De PL-voorzitter zei op een vraag van de pers de brief van Sapoen niet te beschouwen als een toenadering. “Hij is op oorlogspad”, zei Somohardjo over Sapoen. Hij zei desgevraagd het ook niet erg te vinden als een VHP-er en NPS-er binnenkomen in de plaats van Sapoen en Chitan. Zij zijn immers ook binnengekomen dankzij de bijdrage van deze twee partijen.

More
articles