Het Amerikaanse State Department heeft Suriname in het uitgebrachte ‘Trafficking in Persons (TIP) Report’ wederom geplaatst op de Tier 2 Watch List, omdat ons land eerder toegezegde maatregelen niet adequaat heeft doorgevoerd. Suriname is in dezelfde categorie als Cambodja, China, Egypte, Pakistan en het dit jaar opgewaardeerde Cuba. Het ministerie heeft van bijna alle landen de progressie in de strijd tegen mensenhandel gevolgd en was zelfs voornemens Suriname te degraderen. Suriname werd een ontheffing van een anders vereiste downgrade naar Tier 3 verleend, omdat zijn regering een schriftelijk plan heeft, dat indien uitgevoerd, aanzienlijke inspanningen bewerkstelligt om zichzelf te brengen in overeenstemming met de minimumnormen voor de uitbanning van mensenhandel, daarenboven heeft het toegezegd voldoende middelen aan te wenden om dat plan uit te voeren’, wordt gerapporteerd.
Suriname staat met 43 landen in een ‘verkeerde’ categorie, omdat ons land beschouwd wordt als bestemmings- , ronsel – en doorvoerland voor vrouwen, mannen en kinderen die aan prostitutie en dwangarbeid worden onderworpen. Met name vrouwen en meisjes uit Suriname, Guyana, Brazilië en de Dominicaanse Republiek, worden blootgesteld aan levendige praktijken rond sekstransito. Voorts komen er binnen de Chinese migrantengemeenschap excessen voor, zoals schuldslavernij in de dienstensector alsook seksuele uitbuiting van vrouwen. Er vindt wat het laatste aspect aangaat, daarenboven een toenemend aantal schrijnende praktijken plaats in de goudwinningsgebieden, meldt het State Department.
Het geheel voltrekt zich in een illegale sfeer en doordat er geen of weinig overheidstoezicht is, is er in de informele sector zelfs sprake van kinderarbeid. Suriname is een belangrijk doorvoerland van vrouwen die in Europa worden uitgebuit, voorts wijzen de Verenigde Staten wijzen erop dat ons land ook serieuzer moeten kijken naar buitenlandse werknemers in de landbouwsector en de kustvisserij, aangezien zij zeer kwetsbaar zijn en makkelijk ten prooi kunnen vallen aan gedwongen arbeid, waarschuwt het State Department. Dit ministerie doet diverse aanbevelingen aan Suriname en ook VS-ambassadeur Jay Anania heeft in een communiqué benadrukt dat mensenhandel wereldwijd een groot probleem is. “More than 20 million people today are trapped in human trafficking, also called modern slavery. It is a crime that happens almost everywhere and affects virtually everyone. Yet many still think of human trafficking as an issue affecting only other people, in other countries. The truth is it affects you; it affects us all. Victims of trafficking may have helped produce the newest smartphones we buy, the make-up we wear, and the food we eat. They might even work at the stores where we shop, or have built those places. In fact, there is little we can buy with total confidence that no workers were held in compelled service”, aldus Anania.