‘Het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur deelt mee, dat na ampele interne overwegingen, besloten is, om geen zitting te nemen in het Financieel Economisch Platform welke zal worden ingesteld door de President. Dit besluit is per schrijven naar de President van de Republiek Suriname, d.d. 27 juli 2015, kenbaar gemaakt.’ Het Burgerinitiatief maakt haar standpunt over het Financieel Economisch Platform (FEP), dat vanavond wordt ingesteld, bekend in een persbericht. Het Burgerinitiatief is van mening dat zij niet op gedegen wijze de issues zullen kunnen bestuderen en bespreken, en derhalve niet in staat zullen zijn om op zeer korte termijn de president gedegen advies zullen kunnen geven over dergelijke belangrijke zaken. ‘Wij benadrukken dat wij te allen tijde bereid zijn tot overleg, advies en samenwerking, voor zover voor ons mogelijk, en dus ook waar mogelijk voorgestelde maatregelen te bestuderen en onze bevindingen kenbaar te maken,’ aldus de organisatie ten slotte. Eerder hebben de Algemene Vereniging van Aannemers (AAV) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) besloten geen deel te zijn van het platform. Beide organisatie denken dat president Desiré Bouterse met de instelling van het platform een rookgordijn creëert voor de werkelijke problemen die hij zelf heeft veroorzaakt op financieel-economisch gebied.
Anthony Wong en Sham Binda, respectievelijk voorzitter AAV en Akmos, zeggen dat Bouterse naarstig op zoek is naar een afleidingsmanoeuvre en draagvlakvoor de minder prettige besluiten die hij van plan is te gaan doorvoeren. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) kiest, in tegenstelling tot de AAV en de Akmos, wel ervoor om zitting te nemen in het platform. De assiociatie heeft een oproep van de AAV om het FEP te boycotten, afgewezen. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) had tot gisteravond laat nog geen besluit genomen om wel of geen deel te zijn van het platform.
Bouterse kondigde het FEP al meteen na zijn herverkiezing als president eerder deze maand aan. Meteen nadat hij als enige kandidaat bij acclamatie in De Nationale Assemblee verzekerd was van een tweede termijn, hield hij een persconferentie. Daarin voorspelde hij harde tijden voor Suriname op financieel- economisch gebied. Om die situatie te overbruggen, zinspeelde Bouterse op de instelling van een ‘platform om de nationale kwesties te formuleren en als het kan in een tijdsperspectief te plaatsen’.