‘Siri fu Afrikiti’ wordt spectaculairder

(foto: Ranu Abhelakh)

Waarom zou je een tweede of derde keer dezelfde show gaan zien? Hoewel de musical ‘Siri fu Afrikiti’, de spectaculaire musical van de jongeren van Naks Wan Rutu, in de basis hetzelfde is gebleven, komen er veel nieuwe dingen bij kijken. In de opvoering op zaterdag 1 augustus in de Congreshal komen vier winti’s aan de orde die geen aandacht hebben gehad in de eerste editie op 30 november 2014 en tweede editie een week later. NaksWan Rutu voorzitter Darell Geldorp, zegt dat de entiteiten Loko, Kantasi, Kuli winti en de Kaiman winti, zijn toegevoegd aan de oorspronkelijke show. Die maken de lijst met onder meer winti God Adumankama, de bakru en Kromanti, alleen maar spectaculairder.

“We moeten de bezoeker blijven boeien”, vertelt hij in een gesprek met De West en Starnieuws dat de nieuwe uitvoering van de musical niet alleen groter, maar ook veel mooier is. Maar niet alleen de presentatie van winti’s is nieuw. In de afgelopen maanden zijn tien van de twintig dansers in de musical vervangen. Geldorp zegt dat het om compleet nieuwe leden gaat die de basispassen al kenden, en snel konden worden bijgeschaafd om nu volop mee te draaien in de volgende editie. De musicale begeleiding is nu niet meer alleen in handen van Naks Kaseko Loko. Sangrafu, verreweg de bekendste winti formatie, is erbij gehaald en nu al weet Geldorp dat het zal knallen. “Ze hebben een heel goede voorzang. Sangrafu heeft echt meer energie toegevoegd. De begeleiding wordt nu gedaan met meer instrumenten, het koor klinkt goed en het ritme is opgevoerd”. Dankzij deze toegevoegde waarde, hoeven de dansers niet meer te zingen, zo kunnen ze zich nog beter focussen op de enerverende danspassen.

TROTS OP WINTI CULTUUR

Met ‘Siri fu Afrikiti’ etalteren de jongeren van Naks Wan Rutuhet nalatenschap van hun Afrikaanse voorouders. In de musical ‘Siri fu Afrikiti’, Zaden van Afrikanen (Kromanti taal), wordt deze culturele erfenis gepresenteerd.Geldorp raakt niet uitgepraat als hij eenmaal over zijn cultuur begint. De organisatie streeft met de show ernaar dat steeds meer mensen geïnformeerd zijn over de winticultuur en er daardoor ook meer respect voor zullen hebben. Hij is blij met de wettelijke erkenning van de winti als officiële religie in Suriname. Geldorp zegt ook de contra reacties op de erkenning te hebben gevolgd, maar hij is niet onder de indruk daarvan. Alleen als er openlijk over wordt gepraat, kan het taboe rondom winti worden doorbroken.
De in een nieuw jasje gestoken musical heeft ook achter de schermen veel versterking gekregen. De choreograaf wordt nu geruggesteund door technisch choreograaf Jules Brewster. De regie is overgenomen door Edwin Gefferie, en Nancy Lodik is MC.

More
articles