Meer extreem weer op komst

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) verwacht gelet op de metingen, dat er nog meer zware buien kunnen losbarsten en dat de wind weer flink kan gaan razen. De condities boven Suriname lenen zich voor extreme weersomstandigheden zoals de zware buien en wervelwinden van gistermiddag in verschillende delen van Paramaribo. De MDS voorziet en verwacht een wisselende bewolking. Een melding van het waarnemend hoofd van de MDS, Sukarni Sallons, op de meteowebsite spreekt boekdelen: ‘De I.T.C.Z. (Inter Tropische Convergentie Zone) neemt weer in activiteit toe. In de onderste laag van de atmosfeer vindt aanvoer plaats van vochtige, onstabiele lucht. Thermische factoren zullen plaatselijk een gunstige invloed hebben op de verdere ontwikkeling van stapelwolken.’

Terwijl in delen van de stad mensen nog moesten bekomen van de schrik als gevolg van de ravage van dinsdagmiddag, is de woensdag begonnen met plaatselijke buien. Voor veel mensen is dat reden tot paniek. Niemand weet waar het noodweer deze keer zal toeslaan. Hoewel de MDS zwaar onweer verwacht, waarschuwt Sallons dat de omstandigheden van dag tot dag kunnen veranderen. “Het kan ook uitblijven, daarom heet het een weersverwachting.”

WEERSVERWACHTING HEDEN

De weersverwachting voor vandaag luidt: ‘De bewolking is afwisselend. Perioden met lichte tot matige buien. Tijdelijk lokaal zware buien gepaard met onweders. In de vroege ochtend, lokaal mistig of nevelig weer.

De wind zal variëren van oost tot zuidoost met snelheden die kunnen oplopen tot 25km/u. Sterke windstoten kort voor en tijdens buien zijn niet uitgesloten’. Sallons omschrijft de veroorzaker van de grote schade gistermiddag als een wervelwind: “Het was een soort wervelwind en het had te maken met een onweerswolk welke zich in noordwestelijke richting verplaatste.” Gelet op de metingen van het meteorologische station te Zorg en Hoop, had de windkracht een snelheid van 10 m/s (36 km/u) en van Zanderij werd gemeten dat de windkracht een snelheid had van 13,5 m/s (48,96 km/u). De regenbuien met windstoten van deze orde kunnen, aldus Sallons, worden gerekend tot de orde van de sibi busi’s die zich vroeger in het zuiden van Suriname (binnenland) voordeden. Het hoofd van het Nationaal Cöordinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), Jerry Slijngaard, vertelt na een snelle opname van de schade aan De West dat verschillende gebieden van Paramribo door de wervelwind getroffen zijn. Het gaat om Zorg en Hoop, Kwattaweg, Paramaribo-Noord en Abra Broki. In Zorg en Hoop zijn twee scholengemeenschappen getroffen waarbij er een enorme schade is aangebracht. Het gaat om Lyceum 1 en twee RKBO-lagere scholen, namelijk de Thomas van Aquinoschool en de St. Bernadetteschool. Naast de scholengemeenschappen zijn ruim 40 huizen getroffen door de hevige rukwind. Naast de huizen en de scholen zijn er vier slachtoffers gevallen. Elk van hen verkeert buiten levensgevaar.

More
articles