Eerste raffinage en export goud Kaloti Suriname Mint House

Vanmorgen heeft de eerste officiële goudraffinage tevens export vanwege Kaloti Suriname Mint House (KSMH) plaatsgevonden. In het op 20 februari jongstleden geopende hoofdkwartier te Zanderij, niet ver verwijderd van de Johan Adolf Pengel  internationale luchthaven, kreeg de pers een rondleiding bij het raffinageproces en de douaneafhandeling van het bedrijf. Eenmaal op volle toeren, kan KSMH  60 ton goud per jaar verwerken, zuiveren en als kant en klare goudklompen van 1 à 15,5 kilogram leveren. De directeur van KSMH, drs. Winston Wilson, accentueerde de hoge standaarden die door zijn onderneming worden gehanteerd, zoals het stringent rekening houden met het milieu.  Bij de constructie van de goudraffinaderij, is er een stakeholders meeting geweest waarbij de mensen in de buurt werden uitgenodigd, rondgeleid en geïnformeerd over wat er binnen hun milieu zou staan te gebeuren. KSMH voldoet onder meer aan de door het Nationaal Instituut Milieu & Ontwikkeling Suriname (NIMOS) gestelde Environmental and Social Impact Assessment (ESIA) standaarden. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is, dat goud maar op één specifieke manier kan worden getest, namelijk door het testmateriaal boven 1100 graden Celsius te brengen. Wilson bracht de pers daartoe in een aparte gesloten ruimte waar een speciale oven het goud op deze temperatuur bracht om onzuiverheden er uit te halen. Het is ook mogelijk om dit proces op een veel grotere schaal te doen. Als dit proces is doorlopen, wordt in een aangrenzend laboratorium op tot zes cijfers achter de komma nauwkeurig op zuiverheid getest. In het laboratorium wordt met accurate apparatuur gewerkt, zoals een speciale weegschaal. De ruimte is luchtdicht en moet ook op een bepaalde temperatuur zijn, om het zeer nauwkeurig resultaat vast te stellen. “Het zou niet uitmaken of er nu een vrachtwagen zou langs gaan of dat je naast de tafel gaat springen, het heeft helemaal geen invloed op het testresultaat”, aldus Wilson.

De pers kreeg ook de gelegenheid om inzage te krijgen in de douaneafhandeling,  waarbij wel werd gevraagd, niet in te zoomen op de officiële documenten, en alzo  de privacy van betrokken partijen te respecteren.

Kaloti is overigens meer dan alleen een goudraffinaderij. Het KSMH is ook in staat andere edele metalen zoals zilver, te verwerken. Bovendien zal het bedrijf zich ook bezighouden met onder andere het slaan van munten en gouden platen die kunnen worden ingezet bij beleggingen. KSMH staat open voor dienstverlening aan zowel de overheid als het bedrijfsleven.

More
articles