Justitia Pietas Fides MMDCCCXVI

– ‘Ala sma’. Na de uitsteek van de Labaria uit de kuststreek, gebeurt er landelijk nu weer wat anders. Van alles en nog wat loopt betaald en onbetaald om kruisiging te roepen. De zaak loopt uit op een ‘piranha fest’ en onhebbelijke roofgedraging. Iedereen wil een stukje van PL opeten. In plaats van te kijken, naar wat de oorzaak van het geheel is en waar het plotseling, na 25 mei 2015 begon. Of misschien volgens verklaringen van het Penda-manneke uit Wanica, al veel eerder vandaan kwam. Wat is het oorzakelijke verband en wie stak de lont aan met de ene hand en in de andere klavier een zak met duiten. Effekes rust en helder gaan zien wie opleeft. Inmiddels uitmuntend en wetmatiger geniet van verdeel en heers. Stom dat men nu al zo onbeheerst vecht en de PL in de vernieling tracht te rijden. Goed kijken wie de externe factoren zijn en wie het juridisch allemaal aanvechten en/of als aangedreven buffels de zaak volledig willen pletten. Goed kijken wie de actoren allemaal zijn. Misschien, dat men dan nog net op tijd tot enig besef geraakt. Wie wordt er beter van? Juist ja. Als men in alle nuchterheid die vraag beantwoordt en nagaat wie geen respect hadden of hebben voor de Heilige Ramadan, dan is men er zo uit. Denk aan Indonesia 1945/’48 en de minachting die in de vooropleiding van de meer inferieure schepselen en cultuurloze schepselen werd aangescherpt. Misschien is ook dat een vingerwijzing, voor wat zich nu is gaan voordoen. Lees en maak een studie, van het eminente boek: “Op klompen door de Dessa” en neem simultaan, het opleidingsniveau van de veroorzaker van alle kwaad in hedendaags Suriname daarbij mee. Men weet dan exact en meteen wat er in ons land, sinds 1975/’80 gaande is en kristalliserend prolongeert. Er zitten maar een dertigtal jaren tussen 1945 en 1975. De doctrine bleef heel gewoon hetzelfde. De epaulettenleermeesters, waren een en al dezelfden. De ware geschiedenis en historische ontwikkelingen in oost- en west, bleven gegeven de misdaad- en misdrijffrequentie tot nog toe wijselijk verzwegen. Nog even 60 jaren in de kast gehouden. Ook voor Gert Oostindie. Of had men iets anders verwacht? Verdeel…, en gij zult heersen. Een tipje van de sluier en (neo-)verbandstellingen: http://dizzie.nl/boek/op-klompen-door-de-dessa-9789045028842

– Advies. Ter zake “any” bewindvoerder, bijvoorbeeld op MinJusPol of gelijkstellend aandrijverdepartement, het indringende of aan te bevelen advies om geen bestuursposten te willen dan wel te gaan bekleden, als men dat onverhoeds of onvoorbereid aanvangt(…), vanuit een minder- of meerderwaardigheid kleefmiddel. Gaat altijd en ook nog gecertificeerd de verkeerde kant op. ‘Balance the quest, bala…!’.

– ABC. Een analyse van Mr. A. van der San, met betrekking tot de 08 Decembermoorden 1982 en bepaald niet ‘de Decembergebeurtenissen’, zoals bepaalde politici en hoofddaders-/mededaders de bedoelde halsmisdrijven ontkennend willen benoemen…, kon op de zondagmiddag jl. woordelijk en helder via Radio ABC worden gevolgd. Ook de rol die bepaalde politieke partijen en hun leiderschap na de moorden –buiten medeweten van de samenleving– wilden spelen, werd illustratief meegenomen. Onder meer een reeds publiekelijk bekend geraakt en spoorslags te verwerpen voorstel te Leonsberg gedaan, wat uit pure arrogantie –in November 1987– door hoofdverdachte(-n) in alle overmoed van tafel werd geveegd. Overigens, een zaaksvoorstel behept met opportunistische karaktertrek van puur politieke handelswaar. Een kleinood waar Henck Arron, volgens eigen zeggen, nooit aan zou hebben meegewerkt. De daders van meervoudige gruwelmoorden die het nu tijdelijk weer voor het vertellen/zeggen zouden hebben, zullen er nimmer –volgens Van der San– aan meewerken, dat strafrechtelijke vervolging en bestraffing, ook maar ‘al te dicht’ bij hen als persoon of individu zullen naderen. Daarmee al eerder gezegd, dat een strafrechtelijke benadering van de massamoord, op dit moment ‘not done’ en eigenlijk tot een ‘non issue’, meer waarneembaar is verworden. Van der San heeft met vele direct/indirect betrokkenen –in radioprogram medebenoemde actoren/verdachten/getuigen/deskundigen– over de vooraf besproken en nationaal tweedrachtzaaiende feiten cq. de uiterst zware misdrijven of andere vergrijpen, uit de jaren tachtig/negentig en ook daarna gepleegde feiten, uitermate indringend ge-/besproken. Uit hoofde meer nog van zijn voormalige/huidige functie(-s) en toegankelijkheid daartoe verkregen, relevante dossier- en rapportenkennis tot zich genomen en eigen gemaakt. Mediadossier? Radio ABC – 19.07.2015 / 12.30 uur. Aanleiding van dit al…, een voor velen niet te vereenzelvigen schrijven van het VHP-presidium, gericht aan de NDP-leiding en onverlet dan een radioverdediging van panellid Stanley Raghoebarsing (…), ten tijde van aangegeven en geëncadreerde actualiteitenprogrammatuur. Deze ging er initieel vanuit, dat men over het algemeen, de brief van de VHP en opgeworpen argumentaties, ter zake de multipele moorden gepleegd op 08 December 1982 of eventuele afhandeling, niet goed gelezen of begrepen had. Meerder leden vanuit een afwijkend/betrokken Paluistisch – doopvont, helaas nog in veel minder mate. Lees dan ook maar mee: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30196

– ‘We go klari, na moni baka…’. Gevleugelde en absoluut niet te vergeten. Overwegende de rol van de ‘verschroeide aarde’, ook nog uit te voeren en ook uitgevoerde woordenpartij, uit de zogenaamde ‘Revo-mentality’. Maar in een geheel onbewaakt staatshoofdelijk…, toen nog effekes weinig zorgelijk moment, een kunstig in slaap gesuste livrei en a-sociaal voortgedreven sortiment aan vertrouweling(-en)…, ging het Ao 2010/’14/’15 zo hard en snel, dat men nu zelf en staatsonverantwoordelijk kijkt…, in “de lege kas” van het je niet toebehorend, maar wel eens in 2010 toevertrouwd ‘volksvermogen’. Mag meekijken, so bun’. ‘We go klari ala na moni fu na pipel baka…?’. “Time will tell you and decide always in time…, for you”. Verschroeide aarde? Let op de correlaties. Niks heel laten, als de ondergang in de nabijheid wordt gevoeld. Maar waarom een heel volk slachtofferen? Dat is de alomvattende hamvraag die Shakespeare, zich keer op keer mag stellen: ‘De tactiek van de verschroeide aarde is een militaire tactiek, waarbij in gebied dat aan de vijand moet worden opgegeven, alle zaken van militaire of economische waarde, zoals bruggen, spoor- en telegraaflijnen, industrie en landbouwgebieden, vernietigd of weggehaald worden. Door de vijand deze zaken te ontzeggen worden zijn logistieke aanvoerlijnen steeds langer en zwaarder belast. De vijand moet zich meer inspanningen getroosten, terwijl de gebiedswinst economisch en militair gezien van geringe betekenis is. In vroegere tijden waren bovendien de bevoorradingsmogelijkheden beperkt omdat er immers nog geen vliegtuigen, auto’s en goede wegen waren, en moesten invallende legers wel ‘van het land’ leven. Wanneer dit land vervolgens niets opbracht, kreeg een leger al snel met voedselgebrek te kampen. Vooral wanneer er voldoende achterland is, zoals in Rusland, kan een dergelijke tactiek zeer effectief zijn. De bekendste voorbeelden van het succesvol gebruik van deze tactiek zijn dan ook afkomstig van het Russische verzet tegen de Franse (1812) en Duitse (1941-45) aanvallen. De tactiek is in principe defensief. Waardevolle zaken worden vernietigd of weggehaald, waarna het gebied opgegeven wordt. Offensief gebruik van de tactiek is, hoewel minder goed denkbaar, ook mogelijk. Men kan bijvoorbeeld vijandelijk gebied binnenvallen met slechts het doel alle waardevolle zaken te vernietigen of te stelen, waarna men zich terugtrekt voordat de vijand versterkingen oproept.

– Ethanol. Een website: ‘Het Ethanol- en Suikerproject te Wageningen is voor onbepaalde tijd stopgezet door Staatsolie. Hiertoe is volgens het bedrijf overgegaan door de daling van wereldmarktprijs van olie en het uitblijven van een geschikte landbouwpartner’. Wat een mop! Oud-nieuws en Angelsaksische mosterd, in een geheel ongeopend potje…, voor na de maaltijd. Had ook nooit de allesomvattende zegen van de regering-Bouterse 2010/’15 en een aantal Nickeriaanse NDP-trawanten/opportunisten. Selfreliances? Aan je hoela, maaaanh! ‘This thing in Naikiri and opposite Guyana-sugarpolicies and -families, will not fly maaaaanh!’. Blijf dan maar van alles en nog wat importeren…, de ‘site kicks’ of heel gewoon de bekender ‘import-nyans’ maken.

– Boezem. Behalve het feit, dat hij veel te veel “ikke” en “ik” hikte, bij ABC op de zondagmiddag, was de voorzitter van het NPS-congres groot genoeg om toe te geven, dat de neerval en volgens panelgast Marchall –misschien wel stervensfase van de groene partij– aan de organisatie aan de Johan Adolf Pengelstraat ‘zelf’ te danken is. ‘Verdeel en heers…’, een voorzitter uit ander politieke cultuur ‘erwachsen’ en een ‘dikke portemonnee’ van het extern paars gevaarlijker gebroed…, lag tevens aan de neergang ten grondslag. Pollack, Hooghart, Kensenhuis…? Schrale troost, uit geciviliseerde keukens, dat: ‘…eerlijkheid duurt nog steeds het aller langst…’. Ook voor Cobi c.s. zal dat uiteraard ook moeten gaan gelden. ‘Frommel e tya rommel, bro…!’. Dat ziet men maar weer. Voor de verkiezingen was alles mooi en na de verkiezingen wordt verteld, dat alles van Hildenberg en Telting is weggewassen of in duistere kluizen terechtgekomen.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXVI

More
articles