De Arend dichtbij mijlpaal

door Roy Bruce

De Arend staat aan de vooravond van een mijlpaal. De ploeg uit Frimangron kan deze week namelijk voor het eerst na 25 jaar weer mannen basketbalkampioen van Suri-name worden en dat met een ploeg, die voornamelijk bestaat uit jeugdige spelers.
De Arend staat in de best-of-five finaleserie tegen CLD op een 2-0 voorsprong en is bij een eerstvolgende zege de nieuwe basketbalkampioen van Suriname. Voor CLD is het de eerste keer sedert 1998 dat de ploeg te-gen een 0-2 achterstand aankijk in de best-of-five finaleserie.
Toen verloor de ploeg de finaleserie met 3-0 tegen SCVU dat in dat jaar voor de vierde maal op rij kampioen werd. CLD speelt momenteel zijn twaalfde fi-nale sedert 1998 en lijkt na tegen SCVU in dat jaar nu voor de tweede maal met een clean-sweep verslagen te zullen worden.
De Arend won game 1 donderdag na verlenging met 70-64 en ook gisteren maakten de ploegen er een ener-verend duel van. De Arend sloot de eerste fase af met 12-6. Het spel kwam in de tweede speelperiode goed los waarbij teams beurte-lings de leiding namen.
Uiteindelijk was het CLD dat met een 28-26 marge de kleedkamers opzocht. Echter startte De Arend de derde quarter met een 7-0 run, CLD daarmee op een 34-30 achterstand zettend. Na twee opeenvolgen-de three-pointers bepaalde De Arend de eindscore van de derde speelperiode op 42-36. In de vierde fase bracht Shawn Languth CLD langszij met eveneens een three-poin-ter: 49-49. CLD nam via Lorenzo Adasi en Darryl Tolud de leiding met 53-50, maar na een overtreding van Langguth die ook nog met een technical werd bestraft door arbiter Delano Oehlers, bracht Xavier Elburg de ach-terstand van De Arend met twee vrije worpen terug naar één punt: 52-53. Na een basket van Bruce Zamuel stond het 54-53 voor De Arend, maar opnieuw nam CLD met nog 1 minuut en 17 seconden de leiding na twee vrije worpen van Adasi: 55-54. Uiteindelijk had De Arend het laatste woord toen Zamuel met nog 57 seconden één uit twee vrije worpen benutte: 56-55.
In de dames best-of-three finaleserie is de stand nu 1-1. De Arend won zondag de twee-de partij, nadat Yellow Birds donderdag game 1 had opgeëist. Vorig jaar won Yellow Birds de finale tenkoste van de huidige op-ponent.

More
articles