“ IAP heeft ons project cassave ontbijtpap gestolen”

De agro coöperatie Wi! Uma Fu Sranan, wijst met een beschuldigende vinger naar de Innovatie Agro Processing Industries (IAP) N.V. en de overheid als het om de cassave ontbijtpap op verschillende scholen gaat. Volgens de voorzitter van de coöperatie, Tania Lieuw-A-Soe, kwam het idee van de ontbijtpap van haar coöperatie, maar het is de IAP geweest die begonnen is met cassave ontbijtpap.
“De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, was ook op de hoogte van de plannen en het lag in de bedoeling om een gesprek met hem te voeren”, zegt de voorzitter van de coöperatie. Lieuw-A-Soe vertelt verder dat ze ook persoonlijk een brief naar het kantoor van de bewindsman gebracht heeft, maar tot op heden heeft de coöperatie geen antwoord van hem gehad. “ In geval zijn secretaresse de brief niet aan hem gegeven heeft, mag ze ontslagen worden, omdat ik de brief persoonlijk in haar handen heb gegeven.” De coöperatie is vandaag zover om kokoripap op de schappen van Choi’s Supermarkt te plaatsen. Dit in afwachting van een gesprek met president Bouterse, omdat hij wat het idee van de ontbijtpap op de naschoolse opvang betreft, als enige een oplossing kan bieden.
Lieuw –A-Soe vertelde dat ze in het begin voor wat het ontbijtpapproject betreft, nooit heeft aangehaald dat het project gestolen is door de IAP. “ Het leek op een project waarmee wij bezig zijn. Nu ga ik een stapje verder en zeg ik dat het exact is wat wij aan het doen zijn, dus nu kan ik gewoon aangeven dat IAP ons project gestolen heeft.” De voorzitter gaat nog verder door aan te halen dat men op de Made in Suriname Beurs heeft gestaan tot en met 3 mei. Daarbij werd IAP ook op de beurs gezien en ze hadden geen cassavepap.
Het was dus voor de coöperatie heel frappant dat er ineens vanuit IAP gesproken werd over de cassave ontbijtpap.
“Ik vind het heel erg vreemd dat IAP een nieuw product niet tijdens een beurs liet zien, maar na enkele weken de launch van iets doet wat wij wel op de beurs hadden”. Op de vraag van De West wat er fout mee is in geval de coöperatie het budget ervoor niet had maar IAP wel, zegt Lieuw -A-Soe dat IAP inderdaad sneller heeft kunnen handelen omdat de overheid ze accommodeert. “ Daarom zijn er ook enkele ministers in reclames van de cassave ontbijtpap te zien, maar als ze ons hadden geaccommodeerd, was het een ander verhaal.” De coöperatie heeft ook niet aan de overheid om steun gevraagd, omdat ze willen afstappen van het fenomeen dat de overheid mensen helpt. “Er moet respect opgebracht worden naar ons toe daar we het zelf zouden doen, maar helaas is dat niet het geval. Het hopen is dat dit de aandacht van de president zal genieten, omdat de coöperatie slechts om gelijke kansen vraagt”, aldus Lieuw-A-Soe.

More
articles