“ Het kan zijn dat we een zware recessie tegemoet gaan.” Zo klonk een allesbehalve enthousiaste president Desiré Bouterse vanmiddag, kort nadat hij voor een tweede termijn werd herkozen. Bouterse kondigde meteen daarna aan dat er zwaar weer op financieel-economisch gebied onderweg is en Suriname zelfs een recessie mag verwachten. Het staatshoofd schetste het somber beeld eerst in een korte rede, nadat hij bij enkele kandidaatstelling was gekozen tijdens een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), en dikte dit vervolgens aan in een gezamenlijke persconferentie met Ashwin Adhin, die vandaag ook bij acclamatie werd gekozen als de opvolger van vicepresident Robert Ameerali. Adhin is nu nog minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en tevens parlementariër.
Het staatshoofd verduidelijkte ook dat renteverhogingen voor de deur staan en dat het alle hens aan dek is om deze aankomende moeilijke periode te overbruggen. De president vroeg zich af of de bevolking beseft wat Suriname boven het hoofd hangt.
Het is volgens Bouterse van belang om samen een dusdanige kracht te ontwikkelen en met zijn allen de mogelijkheden te bekijken hoe Suriname na de zware slag kan terugveren richting verdere ontwikkeling. Hij verklaarde dat informatieve gesprekken met sociaal-maatschappelijke groepen om in het beleid te participeren, tegen dat licht moeten worden gezien. Bouterse zinspeelt op de instelling van een platform dat nationale kwesties moet formuleren in een bepaald tijdsperspectief. Het platform moet een beleid uitstippelen dat breed gedragen wordt en naar prioriteit zal worden uitgevoerd. Volgens de president is er veel werk aan de winkel, “ … maar als er goed werk verricht wordt, kunnen al de schokken van de toekomst opgevangen worden”, aldus de president.
Bouterse gaf aan, dat gelet op deze situatie, er veel gecommuniceerd moet worden met de gemeenschap om aan te geven wat er aan de hand is en dat er andere tijden aanbreken. “De tijden van een zorgeloos leven in dit land, tijden van SRD 1 voor een uittreksel, terwijl er een bureau daar is en er ambtenaren daar zitten met airco’s aan, zijn voorbij. Ook de tijd waarbij men bij een carwash honderden kubieke meters water laat stromen, terwijl er zwaar gesubsidieerd wordt, is voorbij.” Zonder het met zoveel woorden te zeggen, maakte hij duidelijk dat bezuinigingsmaatregelen om de hoek loeren.
Hoewel hij de moeilijke tijden ziet aankomen, spreekt Bouterse van een onafwendbare dreiging die direct of indirect het gevolg is van de economische ontwikkelingen in de ‘grote wereld’. “We moeten rekening houden dat we deel en onderdeel van de wereldgemeenschap zijn en we moeten naar onszelf kijken dat we niet verpletterd raken door wat op ons afkomt”, aldus Bouterse.