Fenomeen spookambtenaren krijgt aandacht

Spookambtenaren en zeven even ambtenaren zullen onder een vergrootglas geplaatst worden. Het overheidsapparaat telt ruim 54.000 ambtenaren, waarvan een aantal spookambtenaren is. Vanuit het ministerie van Financiën kan worden nagetrokken hoeveel spookambtenaren voorkomen in het bestand. Dit laat herkozen president Desiré Bouterse weten tijdens een persconferentie, na de verkiezing van de president en vicepresident in de Nationale Assemblee (DNA).
Het is alom bekend dat het ambtenarenapparaat al decennialang opgescheept zit met een groeiend bestand van ‘spookambtenaren’ als gevolg van de traditie dat bij elke kabinetswisseling ambtenaren met behoud van salaris worden ontheven, om in de plaats daarvan loyalisten te positioneren. Het zijn vooral ambtenaren op sleutelpositie met een voorname rol in niet-regeringspartijen die het moeten ontgelden.
De president zegt verder dat het probleem rondom de spookambtenaren al sinds jaar en dag bestaat, maar er zal nu programmatisch gekeken worden naar deze kwestie.
“De regering moet iets opzetten, want een ieder ziet dat dit niet mogelijk is”, merkt de president op. “Tegelijkertijd zal er samen met de vakbeweging gekeken worden naar de spookambtenaren kwestie”, merkt de president verder op.
Er is een aantal zaken dat aangepakt moet worden. We weten welke zaken zich afspelen, maar toch blijven ze onaangeroerd. “Maar nu moet er echt iets aangedaan worden, aangezien we moeilijke tijden tegemoet gaan”, laat het staatshoofd weten. Zowel de herkozen president als de gekozen vicepresident, Ashwin Adhin, zullen geen makkelijk werk te verrichten hebben.
“Met de positieve opstelling in DNA zal er veel wetgeving aangepast moeten worden, om zodoende zaken die doorgedrukt moeten worden, met de wet in de hand op te lossen”, zegt Bouterse.

door Melissa Achthoven

More
articles