– VHP. Een zoveelste schrijven, ging vanuit de VHP naar de NDP. Epistel waarin men aangeeft wat de belangrijkste issues zijn of nog worden gevormd, voor de oranjerode partij en waar te verwachten scheidslijnen onvoorwaardelijk komen te liggen. Het 08 December 1982 strafproces ter zake multipele moorden gepleegd, op minstens 15 ingezeten en ongewapende burgers van de Republiek Suriname, is daar nog maar een van. De wijze waarop de NDP zich, al bij ‘benoeming’ vanaf wenste cq. wenst te doen/maken, zal de VHP op generlei wijze accepteren. En dat is ook aan de NDP-informatiepanelleden –onder leiding van Jules A. Wijdenbosch gesteld— medegedeeld en met een voor niet tweeërlei vatbaar schrijven herbevestigd. Zo kan dat worden opgevat. Inhoudelijk zal op rationeler grond, het allemaal niet anders worden…, gegeven de onderzoekingen die in een ander historisch kader, ambtshalve door de huidige VHP-voorzitter en in opdracht van het Hof van Justitie cq. het Openbaar Ministerie, vanaf het jaar overgangsjaar 2000, moesten worden ingezet. Ondertussen, is op niet aflatende wijzen een groot aantal onderwerpen en wenselijkheden, in verband met het verantwoord formuleren van een evenwichtig regeerprogram, naar de politieke organisatie NDP verstuurd. Sommige media willen nu al van ‘een waslijst’ spreken. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30196 http://gfcnieuws.org/ndp-blijft-politieke-tegenstander-vhp-8-decembermoorden-breekpunt/
– 08 December 1982. Ongelooflijk, maar klaarblijkelijk toch wel weer waar? ‘Hugo Essed, gemachtigde van de nabestaanden van het 8 december strafproces, vraagt zich af hoe de verkiezing van de president een moordzaak oplost, waarin hij de hoofdverdachte is…’. Zo reageert Essed woordelijk op het voorstel van de VHP die ‘samen’ met president Desi Bouterse, een ‘oplossing’ wil zoeken over/voor het 8 december 1982 strafproces? Hoe, wanneer, waar en met welk instrumentariem? Antwoord op dit al: ‘De nabestaanden gaan ondertussen gewoon voort met de nationale klacht bij het Hof van Justitie en de internationale klacht, bij de OAS-Commissie voor de Rechten van de Mens’. “Trafassi no sa de!”. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30210
– Convocaties. De uitnodiging voor deelname aan verkiezing van het kandidaat-staatshoofd en een kandidaat-vicepresident, zijn de deur uit en verschenen ter bevestiging in de ochtendbladen. Op 14 Juli 2015 zou er een nieuwe regeringsleider moeten zijn gekozen in De Nationale Assemblee. Interessant wie zich tijdens de verkiezingen in de vergaderzaal bevinden en/of plaats moeten nemen. Een ieder die voor 34 zetels zorg draagt, wil Bouterse c.s. weer voor vijf jaren als staathoofd en geeft hem de macht over alles en nog wat. Reden? Het land heeft ‘snel’ een solide regering nodig die van ‘wanorde’ enige ‘orde’ moet maken. En dus niet naar de Verenigde Volksvergadering (VVV), want die loop is te duur. Maar goedkoop is toch nog altijd duurkoop? Bij God en in Suriname, is weer van alles mogelijk. Ook een tweede en misschien wel derde bedrijfsongeval. Maar de Surinamer is absoluut niet hardleers…, hor! Dinsdag 14 juli 2015, kan het weer zover zijn. Ongewild te denken, aan de zeer geletterde journalist die in 2010 het erover had…, dat God het vaderland verlaten had. De boodschap is klaarblijkelijk niet helemaal of goed aan-/overgekomen.
– Gewicht. De raadsvrouwe en tegelijkertijd voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau in (post-) verkiezingspose 2015 beland…, vertelt doodleuk aan een nog eventjes geïnteresseerde nieuwswebsite, dat er juridisch geen sprake is van ‘conflict of interest’…, toen zij in hoogsteigen persoon een pleitnota van haar dochter en zakenpartner —welke spruit op een kinderverjaring was of moest zijn— voor de rechter in kort geding verdedigde. Ook niet nadat zij de rechter, ten overstaan van de pers met een zogenaamd magistrale positie begunstigde. Eigenlijk verwoord, dat deze ‘rechter in kort geding’ zich blijkbaar niet met de zaak mocht belasten? Laat staan bemoeien of ingang verlenen? Ook eigenlijk helemaal niet…, nadat eerstens het OKB buiten een enkel schot werd gedreven en toen weer nadrukkelijk ‘wel’ terug kwam in aangestuurd commentaar bij de pers en dus focus cq. ‘a public picture’? In een ander en geparenteerd medium, dus nadrukkelijker wel en bij herhaling…, de zaak: – Somohardjo/PL vs. Sapoen/Chitan en het Terugroeprecht, ongelimiteerd en bijkans opnieuw aan-/bijschoof. Kortgesloten, geen ‘conflict of interest…’, hor. Maar wel enig moederlijk gewicht in de schaal!? Het woord is nog steeds aan de onafhankelijke rechter. Vergenoegd, bevoegd of helemaal niet bevoegd? Ontvankelijkheidsverkla-ring van een rechter gediskwalificeerd…, baya! Men meet zich toch wel het een en ander, zeer gewichtig aan. “Breakin’ news, peoples”. Inderdaad en op de valreep: ‘Rechter Alida Johanns heeft de vordering van Pertjajah Luhur (PL) afgewezen. Zij voerde aan, dat ‘…het moment van terugroeping niet correct was…’. De Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan moesten worden teruggeroepen en wel nadat ze in De Nationale Assemblee waren beëdigd en/of toegelaten. De rechter achtte zich dus wel bevoegd om een uitspraak te doen. Kijken wat uit een moreel standpunt de overlopers Chitan en Sapoen, in uiterst discutabele positie gedwongen, tijdens de verkiezingspoging van 14 Juli 2015 in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee nog durven doen of überhaupt willen ondernemen. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30213 De zaak is hiermee dus helemaal niet afgedaan. Een vervolg is reeds in de maak. De wet op het terugroeprecht, is dus uit de sluimerduisternis opgelicht. En daar kan niemand nog wat aan afdoen.
– NPS. Geen interne democratie, na twee partijcongressen binnen een jaar? Actiegroep mag eigenlijk wel inpakken en wegwezen. Dubbele agenda! Cobi die de vergadering vroegtijdig verliet, omdat hij ‘de logistiek’ niet meer in handen had of kon bijsturen. Ook zijn secondant klaarblijkelijk niet. Vervanging van de vertegenwoordiging, tijdens het Congres van de afdeling Paramaribo? Jawel! Voortgang van het huidige bestuur, in de komende 14 maanden? Ook dat! ‘Hori strak, …faste san wi habi…, meki moro bribi kom…’.
– EUROGROEP. De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, is maandag herkozen als voorzitter van de Eurogroep. Dijsselbloem is daarmee nog 2,5 jaar voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de negentien eurolanden. In een verklaring van de Eurogroep staat, dat Dijsselbloem unaniem is herkozen. Maandag dichtte Dijsselbloem zichzelf al ‘goede kans’ toe opnieuw te worden gekozen. Hij nam het op tegen de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Op Twitter bedankt hij al zijn collega’s voor hun steun en samenwerking. “Ik kijk uit naar mijn tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep…”. Spanje stond destijds bij de eerste uitverkiezing van Dijsselbloem niet achter diens kandidatuur. Het land, de vierde economie van de Eurozone, voelt zich onderbedeeld als het gaat om hoge Brusselse banen. Nu heeft het land dus wel gekozen voor Dijsselbloem. Dijsselbloem werd maandag door EU-president Donald Tusk geroemd om zijn aandeel, in de onderhandelingen met Griekenland. Premier Mark Rutte is blij met de herverkiezing van Dijsselbloem. De herverkiezing komt voor Rutte niet als een verrassing.
Justitia Pietas Fides MMDCCCXI