Surinaams beroepsonderwijs geen ‘dead end’ meer

Het Middelbaar Beroepsonderwijs zal uit de blubber worden getrokken en helemaal opbloeien. Al datgene dat in de afgelopen 40 jaar verpauperd is geraakt, zal binnen een jaar worden ingelopen. Eind volgend jaar zal alles in het Middelbaar Beroepsonderwijs voor alle studierichtingen op niveau zijn qua machines en materiaal. Dit maakte Ashok Rambali, onderdirecteur Afdeling Beroepsonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, vandaag bekend tijdens een open dag over de vernieuwde Groene opleidingen binnen het MBO-onderwijs van het Natuur Technisch Instituut (NATIN).

“Het beroepsonderwijs is geen dead end meer”, beklemtoonde Rambali, hij pleitte in dat kader vurig voor een mentaliteitsombuiging, daar er nog altijd minderwaardig wordt gekeken naar dit type onderwijs. Hij maakte duidelijk dat men een vergelijking met iedere studierichting in het regulier onderwijs kan maken, maar dat als men goed wil verdienen, men juist in het beroepsonderwijs moet zijn. De topfunctionaris laakte voorts het feit, dat hoewel ontzettend veel kapitaal wordt geïnvesteerd in het onderwijs, werkgevers toch genoodzaakt zijn werknemers om te scholen.

Er vindt in dit opzicht enorm veel kapitaalvernietiging plaats, van belang is dan ook dat de verschillende actoren de handen ineen slaan. Het NATIN is overigens een wervingscampagne gestart om meer studenten aan te trekken voor de studierichtingen van het Groen Onderwijs. Het eerste leerjaar ‘Algemeen Groen’ zal al in oktober van start gaan. In het kader van de campagne, zijn verschillende activiteiten uitgevoerd. Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten geweest voor MULO-scholen over het Groen Onderwijs om de belangstelling van de nieuwe aanwas van leerlingen te vergroten. Voorts zijn er flyers en informatiefolders gemaakt, alsook een tv-spotje over de opleiding en de perspectieven die deze studierichting biedt.

De open dag bood een interessant programma met voorlichting over de opleiding. Er was een informatiestand ingericht door de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.  Het programma werd ingeluid door voormalig student van de Toerisme studierichting van het NATIN, de bekende artiest Scrappy W. Het tv-spotje, waar Scrappy W ook aan heeft meegewerkt, werd gelanceerd. Cynthia Grünberg – Wijngaarde, directeur van het NATIN MBO, deelde mede dat er een wijziging komt in de benaming van een der opleidingen, daar ook aquacultuur en andere sectoren moeten worden bevorderd. De nieuwe opleiding zal ‘Dierlijke productie’ heten. De open dag vond plaats op het NATIN-complex te Mottonshoop aan de Iduweg.

More
articles