Jennifer van Dijk-Silos:
Vandaag is de zaak welke de Pertjajah Luhur (PL) aanhangig heeft gemaakt tegen de assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voortgezet. De rechter, Alida Johanns, heeft nog geen uitspraak gedaan in deze zaak, maar zal dat volgens planning maandag aanstaande doen.
Advocaat Jennifer van Dijk-Silos die namens haar dochter, advocaat Nailah van Dijk, voor de DNA-voorzitter pleitte, zegt dat deze zaak helemaal niet op de rol moest. De advocaat geeft verder aan dat het geen spannende zaak was, omdat ze precies wist waar ze aan toe was en dus geen verrassingen hoefde te verwachten. Van Dijk-Silos zegt dat de leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan het lidmaatschap niet ontnomen kan worden, omdat de PL op 25 juni gebruik wilde maken van de terugroepwet. Uiteindelijk waren zowel Sapoen als Chitan op 25 juni nog geen parlementariërs. De DNA-leden zijn pas op 30 juni toegelaten tot De Nationale Assemblee. Voor de advocaat is dit een grote kans om de zaak in het voordeel van de aangeklaagde te bepleiten.
De advocaat geeft verder aan dat de rechter onbevoegd was om de zaak te behandelen. De directe reden volgens haar is omdat er sprake is van scheiding der machten. “Je hebt de trias politica, die geeft de scheiding der machten aan. Je hebt de wetgevende, uitvoerende en rechtelijke macht. We praten in dit geval over de macht Wet Inrichting en Samenstelling van de wetgevende macht. Die geeft aan dat de rechter bevoegd is in burgerrechtelijke geschillen kennis te nemen van de zaak. Dit is geen burgerrechtelijk geschil”. Het gaat volgens de advocaat om een politiek recht dat voortvloeit uit het Staatsorgaan. Ook heeft deze zaak te maken met de inrichting van De Nationale Assemblee, welke te maken heeft met de wetgevende macht. Dat betekent dat de rechtelijke macht geen bevelen kan gaan geven aan De Nationale Assemblee dat ze personen wel of niet toe moet laten. Op de vraag van De West als de uitspraak van DNA zwaarder weegt dan de uitspraak van de rechter, zegt Van Dijk-Silos dat dit inderdaad zo is. “In mijn visie is er een fout geweest om de voorzitter van De Nationale Assemblee te dagvaarden. Al was DNA gedagvaard, zou de rechter ook onbevoegd, zijn want het gaat om de inrichting van DNA.”
Volgens Paul Somohardjo, partijvoorzitter van PL kunnen Sapoen en Chitan er niet met de stemmen van het volk vandoor gaan. De PL wil dit niet verweten worden. Hij benadrukt dat men correct moet werken, omdat de PL het vertrouwen in het volk niet wil schaden. Om toegelaten te worden, moet je gekozen zijn en ze zijn voor de PL gekozen, meent de politicus. De wet wordt getoetst door de rechter en de wet zal aangepast worden. Volgens de PL-voorzitter weet een ieder dat we in een rechtstaat wonen en dat wordt in dit geval door de rechter getoetst.