Piloten van KLM leveren flink in

Na bijna een jaar onderhandelen is pilotenvakbond VNV het met de KLM eens over een nieuwe cao. De piloten gaan meer en langer werken en minder verdienen. De KLM en de pilotenbond VNV hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De piloten zien onder meer af van loonsverhogingen en gaan meer uren werken. In ruil daarvoor krijgen ze aandelen en een afgevaardigde in de raad van commissarissen in Parijs. Operationeel-directeur René de Groot sprak woensdag van een ‘historisch akkoord’, onder meer omdat nu met alle bonden een akkoord is gesloten. De vakbond noemt het een ‘inlever-cao’. De KLM was al bijna een jaar met de piloten in onderhandeling.

Bijdrage aan kostenbesparingen

Met het nieuwe akkoord leveren de 2.800 piloten eenmalig 200 miljoen euro in, onder meer door pensioenpremie in te leveren

De zustermaatschappij van Air France wil dat de piloten een bijdrage leveren aan de noodzakelijke kostenbesparingen bij het bedrijf. De piloten, met op hun top een jaarsalaris van 200 duizend euro, zijn zo’n 20 procent te duur, vindt Air France-KLM. Eerder werd al een akkoord bereikt met de cabinebonden en vakbonden die het grondpersoneel vertegenwoordigen over een nieuwe cao. Zij leveren in op hun werk- en rusttijdenregeling en nemen genoegen met een vakantiedag minder. Met het nieuwe akkoord leveren de 2.800 piloten eenmalig 200 miljoen euro in, onder meer door pensioenpremie in te leveren. Structureel komt daar jaarlijks 100 miljoen euro bij doordat er meer uren worden gewerkt en de piloten de ko- mende drie jaar afzien van loonsverhogingen. Ook gaat tot 2020 de pensioenleeftijd omhoog van 56 naar 58 jaar. De cao heeft een looptijd van drie jaar en gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2015.

Ryanair en Easyjet

Hiermee dragen we bij aan het gezond maken én moderniseren van de KLM.

Arthur van den Hudding, vice-voorzitter van de pilotenvakbond. ‘Hiermee dragen we bij aan het gezond maken én moderniseren van de KLM’, zegt Arthur van den Hudding, vice-voorzitter van de pilotenvakbond. Air France-KLM heeft last van prijsvechters als Ryanair en Easyjet en de toenemende concurrentie van maatschappijen uit de Golfregio. De KLM wil in een periode van vijf jaar 700 miljoen euro bezuinigen. Daarnaast is geld nodig voor de aanschaf van luxe toestellen om de concurrentiestrijd aan te kunnen.

Nu er een cao-akkoord op tafel ligt, betekent dat niet dat de eerder aangekondigde versobering van de winterdienstregeling wordt teruggedraaid. De KLM liet vorige week weten dat het aantal vluchten in de winterdienstregeling werd verminderd, mede omdat er nog geen cao-akkoord met de piloten was. Volgens De Groot is er echter ‘geen koppeling’ gemaakt.

Eind september

Moederbedrijf Air France-KLM verwacht dat er eind september een akkoord is bereikt met de piloten van de Franse tak van de combinatie.  Na het akkoord tussen de piloten en de KLM is het nu de beurt aan Air France om een overeenkomst te sluiten in Frankrijk, waar de gesprekken nog lopen. Moederbedrijf Air France-KLM verwacht dat er eind september een akkoord is bereikt met de piloten van de Franse tak van de combinatie.

Woensdag werd ook bekend dat de piloten van Transavia hebben ingestemd met een nieuwe cao. De piloten van de dochteronderneming van Air France-KLM krijgen dit jaar en in 2016 geen inflatiecorrectie. Ook wordt een aantal vrije dagen ingeleverd en zal het salaris gedurende de carrière langzamer stijgen. Daarnaast krijgt Transavia meer mogelijkheden om vliegers flexibel in te zetten en kunnen ze doorwerken nadat ze met pensioen zijn gegaan. Over kostenreductie met grond- en cabinebonden wordt nog onderhandeld.

More
articles