Justitia Pietas Fides MMDCCCVI

– Wazig. Het ene medium verklaart nog aan het einde van de vorige week en ook bij monde van Randjietsingh, dat de VHP niet zal meewerken. Betekent ‘niet’ stemmen voor verlenging van het presidentschap van grondwetschender Bouterse verklaart de ondervoorzitter van de VHP en dan vertelt een ander medium doodleuk, dat of een stem uit de VHP en misschien ook wel de NPS, Bouterse cum suis ‘over the top’ zal helpen. Van de leiding van de VHP komt een verhaal, dat het zeer slecht gaat in het land en dat er ‘een regering’ zo spoedig mogelijk aan de bak moet om puinhopen te ruimen en schulden te vereffenen. Wist men in heel het land al. Daarbij technische steun uit de VHP toezeggend. Wenselijkheden zullen door een nieuwe regering, inmiddels worden geregistreerd en meegenomen. Twee zaken springen dan wél in het oog. Welke regering en onder leiding van wie? Regeerakkoord wat zou moeten worden geformuleerd, zonder aan te geven wie de eindredactie in handen heeft. ABOP/PertjajaLuhur dansen evenzo om het hele machtsvraagstuk heen en zitten hoog in de Kakantrie te observeren, wat er allemaal aan de wortels plaatsvindt. Intussen, wordt in De Nationale Assemblée een huishoudelijke en dus geheime vergadering gehouden om datum cq. logistiek van een verkiezing, ener staatshoofd en enersecondant ‘voor te bereiden’. Immers heeft men nog nergens zien staan, wie dat zullen zijn/worden, als men de leiding van politieke partijen tot nog toe hoort. Misschien dat op de dinsdagavond –voor het slapen gaan– de samenleving eventueel weet waar te nemen, wat de volgende ontwikkelingen voor en in deze volksplanting, nochtans mogen zijn of worden.

– Mot. De SLM zal van Airbus – Toulouse in Frankrijk een vliegtuig huren en daar uit de mottenballen halen. Ongetwijfeld, zal de vliegtuigbouwer Airbus SAS, de A340-300 die bij China Airways vloog ‘pico bello’ moeten afleveren. De SLM overwoog enige tijd met een tweemotorig toestel te komen, wat menigeen voorspelbaar tegen de borst zal/mag stuiten. De PR-verhalen daaromheen incluis. De A340-300 heeft vier motoren en vliegt nog steeds trouw rond, voor gerenommeerde Franse, Duitse en ook Chinese ‘flight operators’. http://www.airbus.com/aircraftfamilies/passengeraircraft/a340family/a340-300/http://www.answers.com/Q/What_is_the_cost_price_for_airbus_A340 https://nl.wikipedia.org/wiki/Airbus

– Informatie. De informatieontmoetingen met een panel in het Perscentrum van het Fort Zeelandia, onder meer voorzien van enkele politiek-bestuurlijke NDP-coryfeeën, ‘kabinetsadviseurs’ en een tweetal gekozen NDP-parlementsleden, zullen ogenschijnlijk op de dinsdag worden beëindigd. Verder heeft de leiding van De Nationale Assemblée (DNA), als streefdatum voor verkiezing –in het college van een staatshoofd en secondant– de revolutionaire datum van 14 Juli 2015, in het verschiet gesteld. Zal men zich waarschijnlijk, ook aan moeten confirmeren. Daarnaast moeten de kandidatenlijsten voor die verkiezingen, formeel nog worden ingediend. Of ABOP in combinatie misschien met Pertjaja Luhur, nog kandidaten naar voren zal brengen, blijft een vooralsnog onbeantwoorde vraag. Brunswijk wil naar de Verenigde Volksvergadering…, in September 2015. Heeft hij tot nog toe onverkort beweerd. VHP/NPS zouden geen van beide kandidaten aanmelden. Wel een ‘nieuwe regering’, kritisch ondersteunen, begeleiden of überhaupt wat dat uiteindelijk allemaal mag gaan beteken. Wat het ook mogen worden…, als een stem aan de NDP-kandidatuur wordt gegeven, in De Nationale Assemblée en wel op 14 Juli aanstaande. Nadere informatie wil nochtans luiden, dat de sluiting van die ‘inschrij-vingsmogelijkheid’ wordt beëindigd, voor in de middag van 10 Juli 2015.

– BN. Nog altijd waken agenten en buurtbewoners over de Schilderswijk om de rust te bewaren. De kritiek op politiek en politie neemt toe: BN’ers willen dat politiechef Paul van Musscher vertrekt en burgemeester Jozias van Aartsen excuses aanbiedt. Nog een dag of tien zullen buurtbewoners van de El Islam moskee de Schilderswijk intrekken om ervoor te zorgen dat het rustig blijft. ,,Voor de zekerheid,” zegt een woordvoerder van het gebedshuis. Vorige week braken er in de wijk rellen uit toen de Arubaan Mitch Henriquez (42) overleed na een arrestatie, vrijwel zeker door een wurgklem van een agent.
De onderzoeksrechter besloot gisteren dat acht vermoedelijke relschoppers voorlopig in de cel blijven zitten. Een minderjarige verdachte mocht gisteren naar huis. Hij kreeg van de rechter een avondklok opgelegd. Tussen 18.00 en 08.00 uur moet hij binnen blijven. Er zitten nu zeker nog veertien verdachten vast. De rechtszaken zijn op 13 en 15 juli. Intussen klinkt ook buiten de Haagse oppositie kritiek op politiechef Paul van Musscher en burgemeester Jozias van Aartsen. Een flink aantal BN’ers, activisten en publicisten vindtd at de burgemeester en de politietopracisme en politiegeweld ‘in alle toonaarden’ ontkennen. ‘De stelselmatige ontkenning leidt tot verdere verwijdering van de samenleving’, staat in een opiniebijdrage, onder andere ondertekend door theatermaker Jörgen Raymann, hiphopper Typhoon, presentator Marc de Hond, zangeres Denise Jannah en actrice Hadewych Minis. De acteurs vragen om excuses van Jozuah van Aartsen, burgemeester van Den Haag en het aftreden van korpschef Van Musscher. Dat zou een ‘heldersignaal’ zijn, van verantwoordelijkheid erkennen. In een toelichting meldt de Haagse publicist Kwinten Keesmaat, dat het vertrek van de politiebaas ‘…het begin van eenoplos-sing…’ is. Van Musschernoch Van Aartsen wil veel kwijt over de oproep. De politiechef laat via zijn woordvoerder weten, deze ‘…voor kennisgeving aan te nemen…’. “We steken onze energie liever in het verbeteren van de verbinding met de wijk”. De burgemeester herhaalt via zijn zegsman, dater “…geen sprake is van structureel racisme…”, binnen het Haagse politiekorps. Dit zou blijken uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Nationale Ombudsman. Verschillende oppositiepartijen hebben wel commentaar. Hasan Kucuk van Islam Democraten, hint op een vertrek van Van Musscher, Inge Vianen van GroenLinks noemt het ‘zeer zorgwekkend, dat Van Aartsen niet tegemoet komt aan de ‘reëelgevoelde sentimenten’ die aangeven, dat de politie ‘grote groepen mensen met een migrantenachtergrond, ongelijk behandelt’. Op woensdag 8 juli –vanaf 13.30 uur– debatteert de gemeenteraad van Den Haag over de rellen.

– Zwarte Piet. Bij het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam, zijn drie aangiftes en zo’n zevenhonderd steunbetuigingen binnengekomen tegen Zwarte Piet. Een woordvoerder laat weten, dat de aangiftes de komende tijd worden beoordeeld. Advocaat van de tegenstanders van Zwarte Piet, Willem Jebbink, liet weten dat hij een volmacht heeft gekregen alle steunbetuigingen om te zetten in aangiftes. Hij verwacht zo’n twee weken nodig te hebben voor deze ‘administratieve operatie’.De woordvoerder van het OM liet al weten, dat de vele steunbetuigingen niet zomaar ‘…aan kant…’ worden geschoven.

– Leuk. De Nederlandse politie heeft gisteren een 27-jarige Amsterdammer opgepakt wegens vermeende opruiing tijdens de rellen in de Haagse Schilderswijk van vorige week. Dinsdag pakten de Haagse collega’s twee ‘collega-amokmakers’ van zeventien en twintig jaar op, wegens openbare geweldpleging. Binnen de Schilderswijk in Den Haag, was het deze week meerdere avonden onrustig. Protesten na de gewelddadige dood van de Arubaan MitchHenriquez, ‘…zeer waarschijnlijk’ tijdens zijn arrestatie…, liepen uit op rellen en plunderingen. Na de rellen, hielden agenten op verschillende dagen in totaal 243 mensen aan. Waaronder 82 minderjarigen. Met de drie nu opgepakte verdachten, komt het totaal uit op 246 verdachten. Waarvan 83 minderjarigen. Behalve deze drie verdachten, zitten er ook nog dertien andere verdachten vast. Het merendeel verschijnt volgende week voor ‘de snelrechter’. Na de ongeregeldheden, heeft de politie ook nog een ‘speciaal rechercheteam’ samengesteld. Dit team speurt naar relschoppers die zich tijdens de ongeregeldheden hebben ‘misdragen’. De rechercheurs maken voor hun onderzoek, onder meer gebruik van verklaringen van ‘getuigen en camerabeelden’ die de politie ‘binnenkreeg’. De politie verwacht de komende weken, nog veel meer aanhoudingen te doen en wel op basis van die toegestuurde beelden.

– VHP. Een excerpt uit de VHP-verklaring van 06 Juli 2015. ‘Gezien de ernstige financiële, monetaire en sociale problemen waarvoor Suriname staat moet er zo snel mogelijk een nieuwe regering aantreden die aan de slag gaat; de problemen in ons land zijn groot. De VHP concludeert na zorgvuldig intern beraad dan ook, dat het in het algemeen belang is om de procedure tot verkiezing van de president en vicepresident kort en efficiënt te doen zijn. Op grond van voorgaande overwegingen heeft de VHP besloten om bij de aanstaande verkiezing van een president en een vicepresident in DNA geen kandidaten voor te dragen. De VHP benadrukt dat het in ieders belang is dat een nieuwe regering onmiddellijk aantreedt en de talrijke problemen van huishoudens en bedrijven begint op te lossen…”. Tot zover de VHP. En dan in kielzog van bovenstaand excerpt…, de opendeur die op de valreep met een persbericht wordt ingetrapt: ‘President Desi Bouterse zal heel binnenkort een diepgaand gesprek hebben met de minister van Financiën Andy Rusland en de governor van de Centrale Bank van Suriname Gillmore Hoefdraad over de financieel-economische situatie in het land. Het gesprek vindt hoogstwaarschijnlijk deze week nog plaats. De Vereniging van Bankiers en de bedrijfslevenorganisaties die een gesprek hadden met de president hebben diverse maatregelen aangedragen om te geraken uit de precaire financiële situatie. Haast alle organisaties die de president heeft ontvangen, zijn bezorgd over de financieel-economische situatie in het land. Onder meer is er een achterstand van ruim SRD 200 miljoen die betaald moet worden aan aannemers die diensten voor de staat hebben verricht…”. Enkel met de vraag te mogen volgen: ‘Nu pas…, bro?’.

Justitia Pietas Fides MMDCCCVI

More
articles