VHP komt niet met tegenkandidaten president en vp

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zal bij de komende presidents- en vicepresidentsverkiezingen geen kandidaten voordragen als tegenhangers van president Desiré Bouterse, die voor een tweede termijn gaat, en zijn vicepresidentskandidaat Ashwin Adhin, nu nog minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De VHP-leiding heeft dat vanmorgen in een onderhoud aan Bouterse laten weten. Santokhi en zijn ondervoorzitter Mahinder Rathipal maakten een kalme indruk na het onderhoud in het perscentrum van het Kabinet van de President.

Het is Santokhi nog niet duidelijk of de overige oppositiepartijen wel tegenkandidaten zullen presenteren. De VHP heeft  de co-oppositiepartijen NPS en PL al geïnformeerd, dat zij geen gooi doen naar de twee hoge posities. De Abop is niet op de hoogte gesteld, omdat partijvoorzitter Ronnie Brunswijk niet te bereiken was.

Over hoe de achterban zal reageren op dit besluit, zegt Santokhi dat de VHP vanaf het begin heeft gezegd dat de partij geïnteresseerd is in ontwikkelingsissues. “Wij waren de eerste partij die gezegd heeft dat we naar de oppositie gaan en dat we constructief oppositie zullen voeren. Wij keken niet uit naar posities en betrokkenheid. Voor ons is het presenteren van kandidaten van ondergeschikt belang.”

Santokhi wil graag dat het land ontwikkeld wordt en dat de problemen waarover verschillende organisaties gesprekken hebben gevoerd met de informateur en zijn delegatie, snel opgelost worden.

Volgens de politicus heeft het geen zin om lang te wachten op een VVV. De VHP wil zo snel als mogelijk oplossingen hebben voor de verschillende vraagstukken die spelen. Het land heeft op dit moment een onmiddellijke aanpak nodig van alle problemen.

Winston Lackin, woordvoerder van de NDP, zegt dat de punten die door de VHP ingediend zijn tijdens het onderhandelen, integraal deel uit zullen maken van het regeerakkoord. Het gaat om een aantal voorstellen  die heel dichtbij het programma van de NDP liggen. Ook punten die door maatschappelijke organisaties zijn ingediend, zijn terug te vinden in het programma van de VHP. Het gaat onder andere om hervormingen op het financieel vlak en de vraagstukken met betrekking tot het kiesstelsel.

Naast de lijst die is ingediend door de VHP is er aan de VHP ook voorgehouden dat er ruimte bestaat voor het indienen van meer zaken die meegenomen zouden kunnen worden in de discussies om te komen tot een nieuw beleid.

More
articles