Aannemers hebben SRD 200 miljoen tegoed bij overheid

De overheid heeft een openstaande rekening van ruim SRD 200 miljoen bij tientallen aannemers, aangesloten bij de Algemene Aannemers Vereniging (AAV). Anthony Wong, voorzitter van de vereniging, heeft deze kwestie vandaag onder de aandacht gebracht van president Desiré Bouterse. Wong stond aan het hoofd van een delegatie die op uitnodiging van het staatshoofd te gast was op het Kabinet van de President. Bedragen die de overheid ook nog moet betalen aan aannemers die geen lid zijn van de vereniging, zijn niet meegerekend in de SRD 200 miljoen. Vandaag zette het staatshoofd zijn gesprekken voort met maatschappelijke groepen die niet eerder aan de beurt zijn geweest.
De delegatie van de AAV bracht enkele punten onder de aandacht van de informateur en zijn delegatie. Een van de belangrijkste punten was het herfinancieren van de achterstallige schulden aan de aannemers om zodoende het vertrouwen van de constructiesector te behouden. Volgens Wong moet de overheid nog ruim SRD 200 miljoen betalen aan aannemers die bij de verenging zijn aangesloten en zijn er nu aannemers aan het afvloeien, omdat men het niet meer kan redden.” Over het terugbetalen van deze grote schuld is nog niet gesproken, waarschijnlijk zal dit in het vervolggesprek plaatsvinden.
Volgens de AAV is het te hopen dat dit heel snel tot het verleden kan gaan behoren, omdat de banken ook beginnen te eisen dat de aannemers hun gelden terug gaan betalen aan de banken.
Naast de schulden, heeft men ook aangegeven dat men graag ordening in de bouwsector wil. Met betrekking tot de bouwsector, is er een lang discussie geweest over de Chinezen die in Suriname bouwen. Dit lijkt een grote concurrentieslag voor de lokale aannemers. Volgens Wong is de concurrentie wat minder geworden, omdat de Chinezen nu meer voor elkaar bouwen in plaats van voor andere groepen van de samenleving. “ De AAV bestaat al 65 jaar en vele gebouwen die er nu staan, zijn door de Surinaamse aannemers gebouwd, net als vele van de bruggen in het binnenland. De wezenlijke economische bijdrage is geleverd door de Surinaamse bouw- en constructiesector en door ingenieurs en architecten.” De AAV is na dit gesprek positief gestemd. “ In geval de zaken die op papier staan gerealiseerd worden, gaat deze sector zeker naar een gezonder situatie”, aldus Wong.

More
articles