Muzikale uitwisseling ‘blinden’ Suriname en Guyana

De Nationale Stichting voor Blinden en slechtzienden in Suriname (NSBS) deed hedenmorgen een muzikale uitwisseling met de Guyana Blind Society. De gasten uit het westen vertoeven van 30 juni tot en met 5 juli aanstaande in Suriname. Natasha Hanenberg-Aggard, directeur van NSBS, zegt dat het om een culturele muzikale uitwisseling van de twee eerder genoemde instanties gaat.

De groep uit Guyana is een culturele organisatie die zich bezighoudt met zang en cultuur voor mensen met een visuele beperking. Dit is de tweede keer dat ze in Suriname zijn, maar de eerste keer ging en wat mis met de communicatie waardoor dit bezoek hun eerste officiële is. Hedenmorgen waren er behalve volwassenen met een visuele beperking ook leerlingen van de Louis Brailleschool aanwezig voor de culturele muziek uitwisseling. Norma Callinder de begeleidster van de groep uit Guyana, geeft aan dat de groep op 9 april 2010 gestart is met hun muzikale activiteiten. “Met deze groep willen we tonen dat mensen met een visuele beperking ook talent hebben. Deze mensen krijgen weinig kans om hun talenten te tonen, maar met hun optredens binnen Guyana en buiten de grenzen van Guyana wordt het tegenovergestelde bewezen.” Mevrouw Callinder vertelt verder dat de groep per jaar twee concerten geeft. Voor het jaar 2015 zal er slechts één concert gegeven worden, omdat men eerder dit jaar de verkiezingen in Guyana had. Het ligt in de bedoeling dat het concert van dit jaar in de maand november gehouden wordt. Voor die gelegenheid heeft Suriname ook een uitnodiging gekregen om op te treden. Naast Suriname zal ook St.Kitts aanwezig zijn.

Hanenberg de directeur van NSBS, zegt dat Suriname er alles aan zal doen om een tegenbezoek te brengen. “Het is ook goed om kennis te maken met je buurland, waardoor er kennis uitgewisseld kan worden. Daar we de uitnodiging hebben gehad, zullen we er alles aan doen om ook een culturele groep samen te stellen.” Volgens Hanenberg zijn er veel blinden en slechtzienden die zingen en ook muziekinstrumenten kunnen bespelen. Helaas zijn ze niet bij elkaar. Vanuit NSBS zal er zorg naar gedragen worden om deze mensen bij elkaar te krijgen waarna een muziekgroep gestart kan worden, zodat in de maand november een tegenbezoek aan Guyana gebracht kan worden.

More
articles