Dank aan alle bloeddonoren in Suriname

Wereld Bloeddonorendag

Jaarlijks wordt Wereld Bloeddonorendag (WBDD) gehouden op 14 juni met het doel om bloeddonoren, die vrijwillig en belangeloos regelmatig bloed afstaan, te bedanken. Dit evenement benadrukt de unieke levensreddende rol die bloeddonoren spelen in de gezondheid van hun gemeenschap.
De behoefte aan veilig bloed en bloedproducten is constant en momenteel niet in balans met het aanbod. In Suriname hebben wij iets meer dan 6000 bloeddonoren, die worden gescreend op infectieziekten zoals hiv, hepatitis B, hepatitis C, htlv chagas, malaria en syfilis.
In lijn met het thema van dit jaar, ‘Thank you for saving my life’, uit het Surinaamse Rode Kruis haar dankbaarheid en erkennen wij alle bloeddonoren die elke dag levens redden door op vrijwillige en regelmatige basis hun bloed af te staan .Op 14 juni, Wereld Bloeddonorendag, wordt de geboortedag van Karl Landsteiner herdacht, die het AB0 bloedgroepensysteem ontdekte. Vrijwillige, onbetaalde bloeddonoren zijn het fundament voor de beschikbaarheid van veilig bloed in Suriname. Voor het optimaliseren van de gezondheidszorg en het redden van levens in onze gemeenschap, is een adequate voorziening van veilig bloed noodzakelijk. Met ruim 34 miljoen bloeddonoren wereldwijd, zijn wij enorm trots op onze bloeddonoren, die een bijzondere bijdrage leveren aan onze gemeenschappen en vele levens redden in ons land.
Op 20 juni viert het Surinaamse Rode Kruis, opgericht in 1940, ook haar vijfenzeventig jarig bestaan. Dit wordt op een speciale manier gevierd samen met onze bijzondere bloeddonoren, barmhartige vrijwilligers en hardwerkende medewerkers van het Surinaamse Rode Kruis. Onze programma’s stellen ons in staat, de gemeenschap te bereiken en beter voor te bereiden op rampen, crisis situaties en ook de toegang tot goede gezondheid te verhogen. Het Surinaamse Rode Kruis blijft zich inzetten voor onze medemens en het uitvoeren van humanitaire acties.

More
articles